.

Terug naar overzicht
9,145x gelezen

Zin in een portie kibbeling op de markt en even geen contant geld op zak? Je leent het van een vriend, maakt het over via je smartphone en hup; alles geregeld. Handig. Maar: hoe werkt internetbankieren via je telefoon eigenlijk? En hoe veilig is het?

Een cheque schrijven, of een acceptgiro – het lijkt eeuwen geleden en inmiddels hebben velen dit tijdperk niet eens meer meegemaakt. Bankieren doe je online en als het even kan ter plekke, via een app. Doodnormaal voor ons, maar wist je dat Nederlanders ware pioniers zijn als het om internetbankieren gaat? Nederland heeft al jaren het hoogst aantal gebruikers van internetbankieren (twee op de drie) en het wordt ook steeds veiliger: vorig jaar werd het aantal fraudegevallen rondom (internet)bankieren gehalveerd. De meest voorkomende fraude rondom betalingen is het afkijken van je pincode tijdens geld opnemen of pinnen, om daarna je pinpas te stelen. Dit heeft dus niets te maken met internetbankieren. Gelukkig komt ook dit steeds minder voor door contactloos betalen, zonder pincode!

Hoe werkt het?

Betalingen die je doet via de app van je bank verlopen net zoals overboekingen via iDeal of contactloze betalingen. Pinbetalingen, geld opnemen bij de bank of incasso’s verlopen altijd via het Europese bedrijf Equens. Je geeft opdracht tot een betaling, je eigen bank controleert of er voldoende geld op je rekening staat en of de gegevens kloppen. Dan gaat het naar Equens, waar de gegevens nog eens worden gecheckt. Equens stuurt het door naar de bank van de ontvanger, die het uiteindelijk op jouw rekening plaatst.

Nederlandse banken hebben zelf óók een bankrekening, namelijk bij de Nederlandse Bank. Hier worden de rekeningen van banken bijgewerkt na een overboeking – dat heet verevening, de laatste stap. Tegenwoordig, door internetbankieren, kunnen verschillende banken rechtstreeks geld naar elkaar overmaken. Hier zitten wel altijd een aantal werkdagen tussen: de float. Deze dagen gebruiken banken om met jouw geld winst te maken op de valutamarkt (een enorme markt voor internationaal geld). Met een deel van deze winst worden de kosten van het betalingsverkeer gedekt.

Veilig geld overmaken

Net als dat je niet je pincode óp je bankpas schrijft (toch?!), geldt ook voor internetbankieren: als je je gezonde verstand gebruikt, is het hartstikke veilig. De Betaalvereniging Nederland heeft tot nog toe geen meldingen gehad van misbruik of manipulatie via een internetbankieren-app. Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het zo veilig mogelijk te houden. Zoals:

  • Doe geen betalingen via je de app als je verbonden bent met een onbeveiligd Wi-Fi netwerk.
  • Zorg dat anderen niet makkelijk over je schouder je vijf-cijferige code kunnen afkijken als je de app gebruikt; wordt je telefoon gestolen dan kunnen er razendsnel betalingen worden gedaan.
  • Update regelmatig je bankieren-app.
  • Telefoon verloren of gestolen? Laat je simkaart zo snel mogelijk blokkeren.
  • Beveilig je telefoon altijd met een wachtwoord of pincode.
  • Installeer de internetbankieren-apps alleen via officiële bronnen zoals de App Store, Google Play of Windows store.

Hoe veilig voel jij je bij internetbankieren? En gebruik je het veel?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.