.

Hoe weet je scherm dat je het aanraakt?
Terug naar overzicht
10,254x gelezen

Mobiel internet, bellen, touchscreens, apps die je de weg vertellen… het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend. Maar: hoe werkt al deze moderne techniek écht? Elke maand nemen we een technisch snufje onder de loep en leggen – in gewone mensentaal – uit hoe dit in elkaar steekt. Deze maand: touchscreens. Hoe weet een scherm dat je het aanraakt?

We gaan even terug in de tijd. Het is 1984; Nicholas Negroponte, een technologie-virtuoos, houdt een presentatie over de toekomst van technologie tijdens een conferentie in Californië. Zijn voorspelling? We gaan apparaten besturen met onze vingers. Want: ‘Met je vingers kun je heel precies dingen aangeven.’ Bijna iedereen spreekt hem tegen. Je vingers, wat een idee. Het meest gehoorde tegenargument: dan maak je toch alles vies?

23 jaar later

We springen naar 2007: Steve Jobs introduceert de iPhone. Daarvoor werden ‘smartphones’ vaak bediend met een speciaal pennetje, maar Steve weet wel beter: ‘Wie wil er nog een pennetje gebruiken? Die kun je alleen maar kwijtraken!’ Enthousiast toont hij de iPhone, te bedienen met je vingers. ‘En het allermooiste? Je hebt er tien van!’, roept Steve uit. En sindsdien zijn touchscreens niet meer weg te denken. Stiekem zijn we wel benieuwd: zou Steve in 1984 bij Nicholas in de zaal gezeten hebben?

Elke keer een licht elektrische lading

Touchscreens in de meeste smartphones zijn capacitieve touchscreens. Op de glasplaat van je smartphone zit een extra laag met een (licht!) elektrische lading. Zodra je deze laag aanraakt, geleid je lichaam een deel van de lading. Hierdoor neemt op de plek van je aanraking de lading op het scherm af. De smartphone traceert de plek en berekent waar de aanraking heeft plaatsgevonden. Daarna zet je telefoon de aanraking om naar een taal die het besturingssysteem begrijpt. En zo weet je telefoon dat je ‘hallo’ wilt typen, of WhatsApp opent.

Waarom werkt het niet met alle handschoenen?

Via je huid kan de elektrische lading makkelijk je lichaam in, maar de stof van een handschoen blokkeert dit. In sommige, speciale touchscreen-handschoenen, zit nylon- en zilverdraad verweven, waardoor het wél elektriciteit geleid Dat kan zomaar eens heel goed van pas komen op koude dagen!

Touchscreen met speciale handschoenen

What’s next?

In science-fiction films swipen acteurs regelmatig driftig door zwevende schermen in de lucht, maar zover is het nog niet. Wel kwam Samsung al met een touchscreen-tafel: eigenlijk een reuze smartphone waarop je kunt tekenen, foto’s bekijken, internetten en nog veel meer. Tja, lijkt dit je handig? Of zou je liever ergens anders meer touchscreens zien?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.