Nieuwe telefoon Simyo

Een nieuwe telefoon: hoe kies je de juiste?

Sim only Telefoons & Tech

Sommigen willen vooral gewoon bereikbaar zijn, anderen willen altijd het nieuwste van het nieuwste. De keuze voor een nieuwe telefoon is erg persoonlijk, en het is zeker de moeite waard om er even goed over na te denken. Als het even meezit gaat ‘ie wel een tijdje mee, dus kunnen jullie maar beter goede vrienden worden. We geven je graag wat toelichting voor het uitzoeken van je nieuwe rechterhand.

Wat is belangrijk voor jou?

Simyo onderzoekt nieuwe telefoonOm te beginnen is het handig om te bedenken wat jij eigenlijk belangrijk vindt aan een smartphone. Ben je iemand die diep in de cijfertjes duikt om de snelste processor en het meeste geheugen voor je geld te krijgen, of kies je altijd hetzelfde type besturingssysteem? Er worden behoorlijk wat smartphones gemaakt, dus bedenk vóór je zoektocht wat je precies zoekt.

Appels en robots vergelijken

Het meest zichtbare deel van je telefoon, naast hoe de buitenkant er uitziet natuurlijk, is het besturingssysteem. Dit besturingssysteem heeft ook het meeste invloed op hoe je smartphone werkt en welke apps je kunt downloaden. De twee meest gebruikte besturingssystemen zijn Android en iOS. Het gebruik van andere bekende systemen als Windows Phone en BlackBerry is minder populair de laatste jaren.

Simyo nieuwe telefoon visual

Android: te personaliseren en groot app-aanbod

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android is ontzettend populair en er is een ruime keuze in telefoons die dit systeem gebruiken. Er zijn voor Android heel veel apps te downloaden in de Google Play Store. Ook is het besturingssysteem heel open en transparant opgezet. Als je een beetje technisch bent, kun je het gemakkelijk naar je eigen wens aanpassen.

iOS: gebruiksvriendelijk en veilig

iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple. Het is alleen beschikbaar voor de iPhone, maar daarmee niet minder populair. Het systeem is een stuk meer gesloten dan bij Android, en de apps in de app store staan onder streng toezicht van Apple. Je kunt iOS niet echt personaliseren, maar het systeem is wel erg stabiel en veilig. Daarnaast is iOS helemaal geoptimaliseerd voor de hardware van de iPhone, en kan daardoor erg efficiënt omgaan met de processor, het geheugen en de accu.

Windows Phone: eenvoudig en energiezuinig

Na Android en iOS is Windows Phone het populairste besturingssysteem. Windows Phone heeft minder apps dan Android en iOS en is iets beperkter in gebruik. Het voordeel van dit besturingssysteem is dat het makkelijk in gebruik is. Ook zijn Windows Phones energiezuinig, waardoor de batterij van je telefoon langer op een lading meegaat.

Als je meer wil weten over het verschil tussen besturingssystemen, lees dan dit artikel.

Hardware: de ingrediënten voor een toptelefoon

De onderdelen van een smartphone zijn belangrijk voor zijn prestaties. Hieronder leggen we uit wat deze onderdelen doen, zodat je weet waar je op moet letten.

Processor: het brein van je smartphone

Nieuwe telefoon processorDe processor kun je zien als de hersenen van je smartphone. Hoe beter de processor, hoe sneller een app op je smartphone opstart. Een krachtigere processor zorgt voor minder apps die haperen.

Er zijn grofweg twee onderdelen waaraan je kunt inschatten of een processor beter of slechter is dan andere chipsets.

Kernen: de harde werkers

Een processor bestaat uit kernen. Deze zorgen ervoor dat een app opstart en dat je een spelletje kunt spelen. Processoren bestaan uit twee, vier of acht kernen – ook wel, respectievelijk, dual- quad- of octacore genoemd. De hoeveelheid kernen zegt niet alles over de smartphoneprestaties, het gaat erom of de kernen goed samenwerken.

GHz: indicatie voor snelheid

De kloksnelheid, aangeduid met GHz, geeft een indicatie van hoe snel een processor is. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal GHz, hoe snel je processor werkt. De beste processors van 2015 hebben een kloksnelheid van minimaal 2 GHz. Betaalbaardere modellen klokken vaak 1,2 GHz. Dit is het minimale dat je tegenwoordig van een smartphoneprocessor mag verwachten.

RAM (werk)-geheugen: het kortetermijngeheugen

RAM (random access memory) is het werkgeheugen van een smartphone. Dit kortetermijngeheugen onthoudt welke apps je opgestart hebt. Hoe meer je hiervan hebt, hoe sneller je kunt schakelen tussen verschillende apps. Een smartphone heeft met 1 GB weinig werkgeheugen, maar met 2, 3 of zelfs 4 GB veel werkgeheugen.

Opslaggeheugen: veel GB’s voor als je verzamelwoede hebt

Schiet jij om de haverklap foto’s, wil je al jouw muziek altijd binnen handbereik hebben en heb je liever te veel apps dan te weinig? Dan is het belangrijk om goed te kijken naar het opslaggeheugen. Op dit langetermijngeheugen staat bijvoorbeeld het besturingssysteem van je smartphone geïnstalleerd, maar ook apps, muziek, foto’s en video’s. Net als bij werkgeheugen geldt: meer is beter.

Let op: het besturingssysteem neemt ruimte in beslag. In werkelijkheid heeft een smartphone met bijvoorbeeld 16 GB geheugen nooit die hoeveelheid aan vrije ruimte. Dit komt omdat het besturingssysteem al is geïnstalleerd op het opslaggeheugen. Met sommige smartphones gebruik je een Micro SD-kaart om opslagcapaciteit uit te breiden.

Simyo nieuwe telefoon opslaggeheugen

Batterij: ‘Ik heb nog 1%, dus als ik wegval…’

Nieuwe telefoon batterijVroeger gingen telefoons nog wel een paar dagen mee voor je ze op moest laden, maar met de grote schermen en vele mogelijkheden van moderne smartphones is dat helaas verleden tijd. Ben je non-stop met je telefoon in de weer maar wil je niet aan het eind van de dag zonder batterij zitten, kijk dan goed hoeveel milliampère-uur (mAh) capaciteit de accu heeft.  Een hoger getal betekent dat de batterij meer capaciteit heeft. Tegenwoordig heeft een grote batterij al snel 3000 mAh. Sommige smartphones zitten op 2500 mAh. Hoe lager het aantal mAh, hoe vaker je je smartphone moet opladen.

Over smaak en voorkeur valt niet te twisten

Dingen als het ontwerp, het scherm en de camera zeggen niet zoveel over hoe snel een smartphone is, maar bepalen wél voor het grootste gedeelte de toestelprijs. Dit komt omdat ze voor een groot gedeelte bepalen hoe fijn je je smartphone vindt.

Ontwerp: belangrijk om van je smartphone te houden

Net zoals je bij het kopen van schoenen niet alleen kijkt naar de maat, de prijs en de kwaliteit van het materiaal, wil je waarschijnlijk ook dat je smartphone gewoon mooi is en bij je past. Hoe is de interface van de telefoon? Waar zitten de verschillende knoppen? Hoe ligt de telefoon in je hand? Welke kleur past het beste bij je?

Over smaak valt niet te twisten, dus daar kunnen we je geen advies in geven. Staar je in ieder geval niet blind op technische specificaties. Net als een paar schoenen moet een smartphone je goed passen, dan ga je er vanzelf van houden! Bouwmaterialen bepalen een groot gedeelte van de telefoonprijs. Zo is een plastic exterieur goedkoper, maar minder luxueus dan metaal. Het kan echter beter tegen een stootje.

Simyo nieuwe telefoon design

Scherm: hoge resolutie of lange batterijduur?

Ook het scherm bepaalt voor een deel de prijs van je telefoon. Het is het belangrijkste onderdeel waar je acties op uitvoert. Belangrijk bij het scherm is de resolutie. Het bepaalt namelijk hoe scherp de weergave van het beeld is. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld.

Je spreekt over een HD-resolutie bij 1280×720 pixels en over full HD bij 1920×1080 pixels. Een nadeel is dat de processor en het werkgeheugen meer werk hebben om een hoge resolutie aan te sturen.

Camera: meer megapixel is niet altijd beter

Camera nieuwe telefoonEen goede camera heeft niet alleen veel megapixel. Andere onderdelen hebben óók veel invloed op de kwaliteit van een camera. Dit zijn bijvoorbeeld de grootte van de sensor, het materiaal waarvan een lens is gemaakt en hoe laag het diafragma is. Wil je hier alles over weten? Lees dan ons megapixel-blog!

Review lezen: helpt je over de streep!

Heb je een bepaalde smartphone op het oog, maar moet je nog over een drempeltje heen om ‘m écht te kopen? Het lezen van een review kan je over de streep trekken. Tegenwoordig wordt vrijwel elke smartphone gereviewd. Hierin test een smartphone-expert de telefoon en schrijft hij wat hij er van vindt. Weet je het zeker en wil je de telefoon kopen? Je kunt dan op Tweakers Pricewatch kijken bij welke webwinkel je toekomstige smartphone het goedkoopste verkrijgbaar is. Zo bespaar je snel een paar centjes uit! Op deze website kun je ook nieuwe telefoons vergelijken.