Hoe kies je de juiste nieuwe smartphone?

Telefoons & Tech

Zoek je een nieuwe smartphone voor je Sim Only abonnement? De keuze is erg persoonlijk en het is de moeite waard om er zorgvuldig over na te denken. Als het goed is doe je lang met je nieuwe mobiel, dus jullie kunnen maar beter goede vrienden worden. Hier kun je allemaal op letten!

Appels met robots vergelijken

Het besturingssysteem is het meest zichtbare deel van je nieuwe telefoon, naast hoe de buitenkant er uitziet natuurlijk. Het heeft ook de meeste invloed op hoe je smartphone werkt en welke apps je kunt gebruiken. Om het kaf van het koren te scheiden doe je er goed aan om aan het begin van je zoektocht de volgende vraag te beantwoorden: ga je voor Android of voor iOS?

Simyo nieuwe telefoon visual

Android: makkelijk te personaliseren en beschikbaar voor elke prijs

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Het is ontzettend populair en er is een ruime keuze in telefoons die dit systeem gebruiken. Voor elk bedrag heb je daardoor wel een Android-telefoon: ideaal om een betaalbare topper voor je Sim Only abonnement te vinden. Ook is het besturingssysteem heel open en transparant opgezet. Als je een beetje technisch bent, kun je het gemakkelijk naar je eigen wens aanpassen.

iOS: gebruiksvriendelijk en veilig

iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple. Het is alleen beschikbaar voor de (vaak dure) iPhone, maar daarmee niet minder populair. Je kunt iOS niet echt personaliseren, maar het systeem is wel erg stabiel en veilig. Daarnaast is iOS helemaal geoptimaliseerd voor de hardware van de iPhone. Hierdoor is het erg snel en zuinig. Tip: de iPhone SE is een kleinere, maar niet minder krachtige iPhone die een stuk goedkoper is dan andere nieuwe telefoons van Apple.

Hardware: de ingrediënten van je nieuwe smartphone

De keuze tussen Android en iOS gemaakt? Mooi! Dan kun je je nu richten op de hardware. Aan de hand hiervan weet je of een telefoon ook echt goed is. Daarom leggen we hieronder uit wat de belangrijkste onderdelen doen.

Processor: het brein van je smartphone

Nieuwe telefoon processor

De processor kun je zien als de hersenen van je nieuwe mobiel. Hoe beter de processor, hoe sneller een app op je smartphone opstart. Er zijn grofweg twee onderdelen waaraan je kunt inschatten of een processor beter of slechter is dan andere chipsets.

Kernen: de harde werkers

Een processor bevat kernen. Deze zorgen er met het uitvoeren van ontelbare berekeningen voor dat een app opstart en dat je een spelletje kunt spelen. Processoren hebben tegenwoordig meestal acht kernen – ook octacore genoemd. Meer kernen is beter, want dan zijn er meer kernen die berekeningen uitvoeren.

GHz: indicatie voor snelheid

De kloksnelheid, aangeduid met GHz, geeft een indicatie van hoe krachtig een processor is. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal GHz, hoe sneller je processor werkt. De beste processors hebben acht kernen en een kloksnelheid van minimaal 2,5 GHz. Goedkopere modellen klokken vaak 2,2 GHz, wat al prima is om populaire apps als WhatsApp snel op te starten. Ben je een die-hard gamer of bewerk je graag foto’s en video’s op je telefoon? Hoe hoger de rekenkracht, hoe fijner dit gaat.

RAM (werk)-geheugen: het kortetermijngeheugen

RAM (random access memory) is het werkgeheugen van een smartphone. Dit kortetermijngeheugen onthoudt welke apps je opgestart hebt. Hoe meer je hiervan hebt, hoe sneller je kunt schakelen tussen verschillende apps. Een Android-smartphone heeft met 2 GB weinig werkgeheugen. Goede goedkope smartphones hebben tegenwoordig wel 4 GB werkgeheugen. Toptoestellen beschikken over minimaal 6 GB, maar het liefst nóg meer werkgeheugen dan dat. Bij iPhones is de hoeveelheid werkgeheugen minder belangrijk, omdat iOS optimaal op de iPhone is afgestemd.

Opslaggeheugen: veel GB’s voor als je verzamelwoede hebt

Schiet jij om de haverklap foto’s en heb je liever te veel apps dan te weinig? Dan doe je er goed aan een nieuwe telefoon uit te kiezen met veel opslagcapaciteit. Op dit langetermijngeheugen staat niet alleen het besturingssysteem van je smartphone geïnstalleerd, maar ook apps, muziek, foto’s en video’s. Net als bij werkgeheugen geldt: meer is beter.

Let op: het besturingssysteem neemt ruimte in beslag. In werkelijkheid heeft een smartphone met bijvoorbeeld 32 GB geheugen nooit die hoeveelheid aan vrije ruimte. Dit komt omdat het besturingssysteem al is geïnstalleerd op het opslaggeheugen. Met sommige smartphones gebruik je een Micro SD-kaart om opslagcapaciteit uit te breiden.

Simyo nieuwe telefoon opslaggeheugen

Batterij: ‘Ik heb nog 1%, dus als ik wegval…’

Nieuwe telefoon batterij

Vroeger gingen telefoons nog wel een paar dagen mee voor je ze op moest laden, maar met de grote schermen en vele mogelijkheden van moderne smartphones is dat helaas verleden tijd. Ben je non-stop met je telefoon in de weer maar wil je niet aan het eind van de dag zonder batterij zitten? Kijk dan goed hoeveel milliampère-uur (mAh) capaciteit de accu heeft.  Een hoger getal betekent dat de batterij meer capaciteit heeft. Tegenwoordig heeft een grote batterij al snel 3500 of 4000 mAh. Met 3000 mAh zit je ook zeker goed. Hoe lager het aantal mAh, hoe vaker je je smartphone moet opladen. Veel Android-telefoons hebben een grotere batterij dan iPhones. Dat betekent niet dat een nieuwe Android-telefoon langer op een lading meegaat dan een nieuwe iPhone. Omdat iPhone iOS en een zuinige processor heeft, is deze telefoon vaak zuiniger in gebruik.

Over smaak en voorkeur valt voor een nieuwe mobiel niet te twisten

Je kunt een nieuwe smartphone ook uitkiezen op zijn mooie ontwerp, grote scherm of goede camera. Deze onderdelen zeggen minder over hoe snel een smartphone is, maar bepalen voor een belangrijk deel de toestelprijs. Dit komt omdat ze voor een groot gedeelte bepalen hoe fijn je je nieuwe telefoon vindt.

Ontwerp: belangrijk om van je smartphone te houden

Net zoals je bij het kopen van schoenen niet alleen kijkt naar de maat, de prijs en de kwaliteit van het materiaal, wil je waarschijnlijk ook dat je smartphone gewoon mooi is en bij je past.  Waar zitten de verschillende knoppen? Hoe ligt de telefoon in je hand? Welke kleur past het beste bij je?

Over smaak valt niet te twisten, dus daar kunnen we je geen advies in geven. Staar je in ieder geval niet blind op technische specificaties. Net als een paar schoenen moet een smartphone je goed passen, dan ga je er vanzelf van houden! Bouwmaterialen bepalen een groot gedeelte van de telefoonprijs. Zo is een plastic exterieur goedkoper, maar minder luxueus dan metaal en glas.

Simyo nieuwe telefoon design

Scherm: hoge resolutie of lange batterijduur?

Ook het scherm bepaalt voor een deel de prijs van je telefoon. Het is het belangrijkste onderdeel waar je acties op uitvoert. Het grootste verschil in kwaliteit is de schermtechnologie. Je hebt OLED en IPS LCD. OLED heeft een hogere helderheid, fellere kleurweergave en groter contrast dan IPS LCD. Beelden zijn daarmee levendiger. Ook belangrijk is de resolutie. Het bepaalt namelijk hoe scherp de weergave van het beeld is. Hoe meer pixels, hoe meer details je ziet. De meeste telefoons hebben een Full HD-resolutie van 1920×1080 pixels of hoger.

Camera: meer megapixel is niet altijd beter

Op cameragebied zijn er genoeg keuzes te maken. Wordt het een enkele camera of een met dubbele lens? Ga je voor zoveel mogelijk megapixel of niet? Goed om te weten: een goede camera heeft niet alleen veel megapixel. Andere onderdelen hebben óók veel invloed op de kwaliteit van een camera. Dit zijn bijvoorbeeld de grootte van de sensor, het materiaal waarvan een lens is gemaakt en hoe laag het diafragma is. Eén ding is zeker: een goede smartphonecamera is meer dan alleen megapixel!

Review lezen: helpt je over de streep met je nieuwe smartphone!

Heb je een nieuwe telefoon op het oog, maar moet je nog over een drempel heen om ‘m écht te kopen? Het lezen van een review kan je over de streep trekken. Tegenwoordig wordt vrijwel elke smartphone gerecenseerd. Hierin test een smartphone-expert de telefoon en schrijft hij wat hij er van vindt. Weet je het zeker en wil je de telefoon kopen? Je kunt dan op Tweakers Pricewatch kijken bij welke webwinkel je toekomstige smartphone het goedkoopste verkrijgbaar is. Zo kun je flink wat euro’s besparen! Op deze website kun je ook nieuwe mobiel vergelijken.

Discussie