.

Nieuwe telefoon kopen: zo kies je de beste
Terug naar overzicht
89,590x gelezen

Sta je op het punt om een nieuwe telefoon te kopen? Spannend! Want er schieten vast duizenden gedachten door je hoofd. Want waar let je op bij het kopen van een nieuwe telefoon? Wat zoek je precies? Waar wil je rekening mee houden? Wij helpen je graag een handje op weg.

Eerst dit: waar begin je me?

Voordat je een duik op het internet doet op zoek naar een nieuwe telefoon, is het handig om in kaart te brengen wat je precies zoekt. Kortom: welke telefoon ga je kopen en welke telefoon matcht het beste bij jou? Dit hangt af van een aantal verschillende factoren. Zoals je budget: welke maandelijkse en/of eenmalige kosten wil je uitgeven? En wil je een telefoon met de nieuwste flitsende snufjes zoals de iPhone 12 of zoek je gewoon een goede goedkope telefoon? En weet je al of je een Android of een Apple telefoon wilt? Precies. Genoeg stof tot nadenken.

Android of iPhone?

Naast een flitsend jasje, moet je telefoon natuurlijk vooral goed werken. Dat heeft alles te maken met het besturingssysteem. Dus de hamvraag luidt: ga jij voor iOS (Apple) of Android?

Simyo nieuwe telefoon apple of android

Ga je voor een Android telefoon?

De A van Android! Android smartphones hebben allemaal één ding gemeen: ze worden bestuurd door het besturingssysteem van Google. Fijn voor je portemonnee: Android-toestellen staan erom bekend dat er voor bijna elk bedrag een knaller van een smartphone te vinden is. Uiteraard geldt wel: hoe meer snufjes je wilt, hoe duurder hij wordt. Daarnaast is het systeem heel praktisch en transparant. Je kunt moeiteloos alles naar je eigen voorkeuren aanpassen, van home-scherm tot widgets. Handig!

Of kies je een Apple telefoon?

Ga jij liever voor een splinternieuwe iPhone? Dat kan ook! Het mobiele besturingssysteem van Apple telefoons is iOS. Je kunt het systeem niet personaliseren en aanpassen zoals bij Android, maar het is wel een erg veilig en stabiel systeem. Daarnaast is iOS volledig aangepast op de hardware van iPhones. Wat dat betekent? Je telefoon is razendsnel en erg zuinig in batterijverbruik. Ook zijn alle Apple-producten onderling supermakkelijk te synchroniseren. Maar daar komt-ie: iPhones zijn over het algemeen wel een stuk duurder dan Android telefoons.

En dan: waar let je op?

Nu begint het grote vergelijken. Zoek een aantal favoriete modellen uit en houd rekening met de dingen die jij belangrijk vindt. Zoals de camera, het geheugen, de ontgrendeling, het formaat en het uiterlijk. Kortom: hoe ziet jouw perfecte nieuwe smartphone eruit? We zetten de verschillende smartphone specificaties op een rij.

De hardware: de processor

Simyo Nieuwe telefoon processor

We beginnen bij het begin. Bij het allerbelangrijkste van je nieuwe telefoon: het brein. Ook wel de processor. Hoe beter je processor, hoe sneller alles op je telefoon opstart. De kernen van je processor rekenen van alles uit voordat jij een app kunt opstarten. De meeste smartphones hebben acht kernen (octacore), maar de vuistregel is: hoe meer kernen hoe beter. Maar ook de GHz geeft aan hoe krachtig je processor is. Hoe hoger de GHz, hoe sneller je processor is. De meeste telefoons hebben een GHz van minimaal 2,5.

 

Het geheugen: werk- en opslaggeheugen

Je telefoon heeft twee type geheugens: het RAM-geheugen, ook wel werkgeheugen, en het opslaggeheugen. Het RAM-geheugen is het kortetermijngeheugen van je smartphone. Dit slimme geheugen onthoudt welke apps je hebt opgestart. Hoe meer RAM-geheugen, hoe sneller je kunt schakelen tussen apps. Een gemiddelde Android-smartphone heeft minimaal 4 GB aan werkgeheugen. Bij de iPhone is dit minder belangrijk, omdat het besturingssysteem van iOS helemaal is afgestemd op de iPhone.

Maar je hebt ook nog het opslaggeheugen. De naam verklapt het al: dit is het geheugen waarop je dingen opslaat. Spaar jij apps en foto’s? Dan is het handig om een telefoon te kiezen met veel opslagcapaciteit. Handig: veel Android telefoons hebben een uitbreidbaar opslaggeheugen. Op dit langetermijngeheugen is het besturingssysteem van je telefoon geïnstalleerd, maar ook je apps, foto’s, filmpjes en muziek. Het besturingssysteem van je telefoon neemt automatisch wat ruimte in beslag, omdat dit geïnstalleerd is op het opslaggeheugen.

Simyo nieuwe telefoon opslaggeheugen

Say cheese: de camera

Ben jij een fotograaf in de dop? Of maak je gewoon graag goede foto’s en filmpjes? Dan is ook het type camera van belang. Controleer welke selfiecamera en welke camera (aan de achterkant van de telefoon) erop zitten. Veel nieuwe smartphones hebben meerdere camera’s om jou te voorzien van de allerbeste kiekjes. En ga je voor zoveel mogelijk megapixel? Hoe meer megapixels, hoe scherper jouw foto’s en filmpjes. Een goede smartphone-camera heeft niet alleen veel megapixels. Want alle andere onderdelen van je telefoon hebben ook invloed op de kwaliteit van de camera. Denk aan de (grootte van de) sensor, het materiaal van de lens en het diafragma.

Op slot: de ontgrendeling

Sommige telefoons ontgrendel je met gezichtsherkenning, sommigen met een vingerafdrukscanner en een ander alleen met een toegangscode. Maar de meeste nieuwe telefoons hebben een vingerafdrukscanner én gezichtsherkenning. Welke beveiliging voor je smartphone vind jij fijn? En vooral: wat vind jij praktisch in gebruik?

Maatje meer of minder: het scherm

Wil jij een kleine, handzame smartphone die moeiteloos in je broekzak glijdt? Of wil je juist het liefst een zo groot mogelijke telefoon, omdat je altijd en overal wilt streamen? Dat is de praktische kant van het scherm. Want hoe groter het scherm, hoe groter jouw telefoon is. Maar een groter scherm betekent niet dat het scherm ook beter is. Het type scherm bepaalt uiteindelijk de prijs van je telefoon. Dat zit hem volledig in de flitsende schermtechnologie. Zo heb je onder andere OLED-, IPS- en LCD-schermen. Ze hebben elk hun eigen paradepaardje. Zo heeft OLED een hogere helderheid, fellere kleurweergave en een groter contrast dan IPS en LCD. Dat zie je terug in je beelden en foto’s. Die ogen een stuk ‘echter’ en levendiger, en spatten van je scherm af. Maar de resolutie van je scherm is misschien nog wel belangrijker. Hoe meer pixels jouw scherm heeft, hoe scherper het beeld en hoe gedetailleerder jij alles kunt zien. De meeste telefoons hebben een Full HD-resolutie van 1920x1080 pixels of hoger. Een lagere resolutie dan dat oogt al snel minder scherp, zeker op grotere schermen.

Simyo nieuwe telefoon design

Het oog wil ook wat: de look

Niet geheel onbelangrijk: het uiterlijk van je nieuwe telefoon. Want al die snufjes zijn leuk, maar een strakke look is ook mooi meegenomen. Waar zitten de knoppen? Hoeveel knoppen zitten erop? Wil jij een simpele zwarte telefoon zonder hoesje? Of maakt de kleur van de telefoon je niet uit, omdat je altijd een siliconen hoesje voor je telefoon koopt vanwege de grip? Of wil je juist een gekleurde telefoon omdat dat goed bij je stijl en smaak past? De keuze is reuze.

Last but not least: het gebruik

Je wilt je nieuwe telefoon natuurlijk het liefst direct gebruiken en profiteren van het razendsnelle systeem. Voordat je aan het appen, streamen en Instagrammen slaat is het wijsheid even te kijken of je huidige Sim Only abonnement nog past bij jouw supersonische nieuwe smartphone. Wellicht wil je meer GB’s? Je kunt je abonnement elke maand volledig naar jouw wensen instellen. Dit doe je in de Mijn Simyo app.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.