.

Welke ‘mythes’ over het opladen van je smartphone batterij kloppen wél of niet? Hoog tijd om fabels en feiten over opladen te bespreken.
Terug naar overzicht
413,667x gelezen

Welke ‘mythes’ over het opladen van je smartphone batterij kloppen wél en niet? Hoog tijd om fabels en feiten over opladen te bespreken. Ook geven we tips hoe je een smartphone batterij snel oplaadt en hoe je met het aanpassen van een aantal instellingen de batterijduur verlengt. Let’s go!

Moet een smartphone batterij vaker worden opgeladen dan vroeger?

Feit.

externe batterij - powerbank

Een oplader naast je bed, een tweede oplader voor op je werk of een powerbank in je tas. Het is inmiddels de standaard. Hoe kan het dat de batterijen van vroeger een hele week meegingen en ze het nu net een dag volhouden? Dit komt doordat oude telefoons over het algemeen over veel minder functies beschikten dan de huidige smartphones. Met name de internettoegang, het grotere scherm en de camera’s op de toestellen zorgen ervoor dat de batterij tegenwoordig veel sneller leeg is. Onderweg kan een powerbank handig zijn. Lees hier waar je bij het uitzoeken van een powerbank op moet letten. Zo kun je jouw smartphone wanneer je maar wil opladen. Onlangs gaven we ook tips over je telefoon opladen in het openbaar.

Helpt het als een batterij eerst helemaal leeg is voordat je ‘m voor het eerst oplaadt?

Fabel.

150303_Batterij_blog

Een volkswijsheid is om je batterij de eerste keer geheel leeg te laten lopen, om hem vervolgens weer helemaal op te laden. Is dit tegenwoordig nog wel zo? Het antwoord is nee. Dit maakt geen verschil. Deze regel geldt wel voor de nikkelbatterij maar die wordt in telefoons niet gebruikt.

 

Is het schadelijk als je de batterij eventjes of niet helemaal oplaadt?

Fabel.

De meeste smartphones beschikken over een Lithium-ion-batterij. De batterij werkt op basis van laadcycli. Eén laadcyclus is doorlopen wanneer 100% van de batterijcapaciteit is verbruikt. Dit is ongeacht het aantal keer dat je de batterij tussendoor oplaadt. Het kan dus geen kwaad om je batterij even tussendoor in de oplader te steken. Ook maakt het niet uit of je de telefoon bij 100% of 80% loskoppelt van de oplader.

Kan ik mijn telefoon aan de lader laten als hij helemaal is opgeladen?

Feit.

Je kan gerust je smartphone een hele nacht in de oplader laten zitten. Dit kan geen kwaad voor je batterij. De meeste opladers die meegeleverd worden bij je smartphone sluiten namelijk zelf de stroomtoevoer af bij 100%. Pas wel goed op bij andere (neppe) opladers. Deze beschikken niet altijd over een automatische stop wanneer de accu volledig geladen is. De kans bestaat dat deze opladers te warm worden en je telefoon beschadigen. In dit blog lees je meer over niet originele opladers en ook hoe je ze kunt onderscheiden van een echte.

Gaat wireless charging langzamer dan normaal opladen?

Feibel.

Je hebt dan wel geen gedoe meer met snoeren en stekkers, maar veel sneller dan een meegeleverde adapter van 5 watt is wireless charging niet. Deze technologie is namelijk nog niet zo ver ontwikkeld als opladen met de kabel. Telefoons ondersteunen met deze methode laadsnelheden van ongeveer 7,5 watt. Er bestaan adapters met een hogere wattage die véél sneller opladen. De stelling is daarom niet per se een fabel, maar ook geen feit.

Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen?

Feit.

Het kan voor je accu geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij of oplader. Voelt die heet aan? Dan kun je hem het beste even uit de stekker halen.

Hoe laad ik mijn telefoon in korte tijd snel op?

Gebruik jij je smartphone tijdens het opladen? Zoals je hierboven leest is dat dus geen probleem. Het enige nadeel dat je zal ondervinden is dat de smartphone wel meer tijd nodig zal hebben om op te laden. Heb je die tijd niet en wil je jouw smartphone batterij zo snel mogelijk opladen? Hieronder lees je vijf tips: ideaal voor als je nog maar 10% batterij-inhoud hebt, maar de deur uit moet!

1: Gebruik een betere adapter

Simyo Sim Only adapter smartphone snel opladen

Niet elke adapter waarmee je je smartphone oplaadt is hetzelfde. Zo levert Apple met de meeste iPhone’s een minder krachtige lader mee dan met de iPad, de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. De iPhone-lader laadt met 5 watt op, terwijl een iPhone 11 Pro/Max en iPad-lader met 18 watt oplaadt. Met een 18 watt lader is je telefoon een stuk sneller opgeladen. Dit heet ook wel ‘fast charging’.

Op de nieuwste Samsung telefoons zoals de Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra bestaat zelfs een software-functie voor fast charging. Hiervoor moet je de speciale meegeleverde oplader gebruiken. Met andere Samsung toestellen kun je ook sneller opladen. Zij geven zelf aan dat dit kan met een 25W of 45W oplader die door hen is goedgekeurd. Fast charging

2: Gebruik een goede USB-kabel

Simyo Sim Only smartphone snel opladen USB kabel

De kwaliteit van de USB-kabel heeft ook invloed op het snel opladen van je telefoon. Niet elke USB-kabel is namelijk even goed. Het verschilt per kabel hoeveel energie onderweg van de adapter naar je smartphone verloren gaat. Meestal is de meegeleverde USB-kabel van je smartphone beter dan kabels die je in de winkel koopt. Hoe je een goede USB-kabel herkent? Zoek er eentje uit met een ferrietkern. Dit is een magneet die om de kabel heen zit en de energie-overdracht verbetert. USB-kabels met een ferrietkern laden beter op dan kabels zonder ferrietkern. Je kunt ook zelf een ferrietkern om een USB-kabel monteren.

3: Zet je telefoon in de vliegtuigmodus

Simyo Sim Only smartphone snel opladen vliegtuigmodusJe telefoon laadt sneller op als je ‘m in de vliegtuigmodus zet. Hiermee ga je offline, want functies als wifi en mobiel internet staan dan uit. Je telefoon laadt dan veel sneller op, want hij verbruikt minder energie. Je zet de vliegtuigmodus van je iPhone aan door onderaan of bovenaan het scherm naar boven te vegen (dit ligt verschilt per iPhone editie). Er verschijnt dan een nieuw menu. Druk daarin linksboven op het vliegtuigje om dit oplaadtrucje toe te passen. Met een Android-telefoon activeer je de vliegtuigmodus in het notificatiescherm, dat je opent door van boven het scherm naar beneden te vegen. Het helpt ook om de batterij besparende modus van je smartphone, als ‘ie die heeft, aan te zetten. Dit doe je in het instellingenmenu van je smartphone.

4: Schakel apps en functies uit

Simyo Sim Only smartphone snel opladen apps uitschakelen

Je smartphonebatterij is het snelst vol als je telefoon niets te doen heeft. Schakel dus alle apps uit, want dan hoeven de processor en het werkgeheugen minder werk te doen. Op een iPhone doe je dit door twee keer op de knop onder het scherm te drukken. Je ziet dan alle openstaande apps. Veeg deze allemaal naar boven om ze uit te schakelen. Ga bij een Android-smartphone naar het instellingenmenu en open daar de apps-sectie. Druk onder ‘actieve apps’ één voor één op de openstaande apps. In het venster dat dan verschijnt, sluit je de apps af. Deze truc werkt overigens ook voor het zo lang mogelijk behouden van je batterijpercentage!

Extra tip: schakel functionaliteiten zoals Bluetooth, NFC en mobiel internet uit om je smartphone nóg meer werk uit handen te nemen. Zo laadt je smartphonebatterij écht snel op. Deze handigheidjes komen natuurlijk ook van pas als je batterij bijna leeg is, maar je bijvoorbeeld nog niet thuis bent. Je bespaart zo namelijk op je batterij. Ook bespaar je op die manier MB’s van je Sim Only internetbundel.

5: Zet je telefoon uit

Simyo Sim Only smartphone snel opladen telefoon uitschakelenMisschien is het niet ideaal, maar het werkt wél het beste: zet je telefoon tijdens het opladen uit. Hij verbruikt dan helemaal geen stroom en is op deze manier het snelste opgeladen. Oké, je bent dan eventjes niet bereikbaar, maar nood breekt wetten. Vooral als je vergeten bent je smartphone op te laden en binnen tien minuten de deur uit moet. Zo’n korte tijd zonder telefoon is immers wel te doen, toch?

Zo verleng je de batterijduur van je smartphone

De bovenstaande oplaadtips komen ongetwijfeld goed van pas. Ook is het handig om te weten hoe je een smartphone minder vaak hoeft op te laden. Daarom geven we nu drie tips waarmee je de batterijduur van je smartphone verlengt.

1.     Schermhelderheid lager en functies uitschakelen

Je bespaart op de batterijduur door je schermhelderheid lager te zetten. Het scherm verbruikt namelijk de meeste energie. Schakel ter aanvulling functies als GPS, Wifi en Bluetooth uit wanneer je deze toch niet gebruikt. Dan ben je helemaal een échte pro!

2.     Automatisch ophalen berichten uitschakelen

Je smartphone controleert continu of je nieuwe WhatsApp-, Instagram- of Facebook-berichten hebt. Hij is hiervoor altijd online en dat kost energie. Je bespaart energie als je automatisch synchroniseren van je meest gebruikte apps uitzet. De consequentie is dan dat je berichten niet automatisch binnenkrijgt. Je moet daarvoor de app opstarten.

3.     Schakel de spaarstand in

Elke iPhone en Android-smartphone heeft een spaarstand. Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft. Mobiel internet blijft in de spaarstand gewoon aan staan.

 

Welke tip ga jij gebruiken voor het besparen van je batterij?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.