.

Terug naar overzicht
11,427x gelezen

Sanny Visser is reporter voor Simyo. Ze zal hoogstpersoonlijk bespaar-apps op de proef stellen - en daarmee ook zichzelf. Sanny wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren (komt dat even goed uit) en boodschappen doen op de markt.

Drie apps voor een oer-Hollands dagje weg, voor weinig!

Kaartjes voor een pretpark? Parkeerkosten? Nog een hapje eten? Een dagje weg kan behoorlijk wat geld kosten. Maar ook voor weinig is er genoeg leuks te ontdekken in eigen land, mét behulp van slimme apps. Ik testte er drie!

Geteste apps:

Natuurmonumenten (voor Apple en Android)

natuurmonumenten

Zwemwater.nl (voor Apple en Android)

zwemwater.nl

Vintage Shopping Guide Amsterdam (Voor Apple en Android)

vintage shopping guide 

De natuur in met Natuurmonumenten

Score: 7,5 – Voor Apple en Android

De paden op, de lanen in: Nederland mag gezien worden! Met de Natuurmonumenten-app vind je heel makkelijk alle gratis fiets-, wandel- en zelfs kanoroutes bij jou in de buurt. Ik houd van fietsen, dus begon vol goede moed aan een route vlakbij Tilburg (“Leuk, een gevarieerde fietstocht door de Oisterwijkse bossen met vergezichten over de hei!”). Maar het begon te regenen. En hard ook. Gedurende de vijftien kilometerlange terugweg hield ik even niet zo van fietsen. Tip: check een goede weer-app voordat je aan de route begint. De tweede poging was gelukkig een stuk zonniger. Broodjes in de rugzak en op naar Durgerdam. Zodra je de app hebt gedownload (doe dat thuis terwijl je met wifi verbonden bent) kun je de route helemaal offline bekijken. Extra leuk: de app vertelt onderweg wat je tegenkomt (‘Naast de ringslang, komt in dit gebied ook de woelmuis voor’) en waar je tussendoor even kunt uitpuffen voor een cappuccino.

Voordelen:

 • Gratis
 • Overzichtelijke app
 • Routes door heel Nederland
 • Uitleg over de route voordat je op pad gaat
 • Handige navigatie naar het startpunt
 • De app geeft aan welk NS-station er in de buurt is

Nadelen:

 • Vaak moet je ergens heenreizen om de route te beginnen
 • De kaart werkt soms traag

Conclusie: Een prima app om Nederland te ontdekken en een frisse neus te halen.
Natuurmonumenten
‘Zie ik daar nou een Tureluur?’

Verkoeling met Zwemwater.nl

Score: 8,5 - Voor Apple en Android

Bloedhete zomerdag en geen zuchtje wind? Dan zit er maar één ding op: zwemmen! Maar… waar ga je heen? De Zwemwater-app biedt hulp en vertelt waar de dichtstbijzijnde plek is voor een duik, of het water veilig is en hoe je er komt. Zo belandde ik bij de Sloterplas. De app stippelde de route uit en ik las dat het zwemwater het predicaat ‘goed’ heeft. Daarbij geeft de app extra informatie zoals: ‘De plas is 35 meter diep’, of ‘Aan de oostkant vind je natuurlijke oevers met bankjes’. Het laatste watermonster (nee, niet Loch Ness, een monster om het water te tésten) in de Sloterplas is genomen op 7 juni 2015; ook dat vertelt de app. Ideaal voor een onbezorgde plons dus.

Voordelen:

 • Gratis
 • Makkelijk in gebruik
 • Op Zwemwater.nl vind je ook handige veiligheidstips over zwemmen in natuurwater: waar moet je op letten?
 • Alle zwemplekken in natuurwater van Nederland staan in de app

Nadelen:

 • De app zou nóg handiger zijn als ook de weersvoorspelling in één oogopslag te zien is

Conclusie: Nederland, waterland: zwemmen kost niks en is altijd een succes. Deze app is dus ideaal.

Zwemwater.nl
'Best zwaar hoor, een zwemwater-app testen. Even uitrusten…'

Koopjes scoren met de Vintage Shopping App

Score: 8 - Voor Apple en Android

Voor tweedehands koopjes kun je mij ’s nachts wakker maken. En al koop je niks, dan nog is het leuk om te neuzen tussen truttige hoedjes, antieke sieraden en cocktailjurken uit vervlogen tijden. Naast bijzondere winkels gespecialiseerd in vintage avond- en feestkleding, vind je in Amsterdam ook veel tweedehandswinkels – voor kleding, maar ook meubels en antiek - met goed spul voor een fijn prijsje. Is er iets leukers dan een dure merkbroek scoren voor twee tientjes? Of een bijzonder ladekastje (maar dan wel voor een paar euro)? Loop naar een gebied met veel winkels (bijvoorbeeld de Negen Straatjes), zet de app aan en hop van het ene koopje naar het andere. Ouderwets genieten.

Voordelen:

 • Mooi vormgegeven app
 • Er staan héél veel adresjes in de app
 • Je vindt goedkope tweedehandswinkels, maar ook plekken waar vintage designerstukken te bewonderen zijn (lees: allesbehalve koopjes - wel leuk om te kijken)
 • Bij elke winkel staat een omschrijving; wat hebben ze?
 • Je kunt filteren op kleding, kinderkleding, meubels of sieraden
 • Favoriete adresjes kun je bewaren in Mijn Spots

Nadelen:

 • De app is niet altijd up-to-date: ik vond een aantal winkels die al dicht waren.

Conclusie: Mooie, handige app om een vintage-shoproute uit te stippelen in Amsterdam.

Extra tip: Wil je meer doen in Amsterdam dan alleen vintage shoppen? Download de app Maps.Me voor een gratis kaart van de stad (offline te gebruiken!) en download de VVV app voor evenementen en bezienswaardigheden in Amsterdam. Voor wie de dag een serieuzer tintje wil geven is er een erg mooie Anne Frank app; bekijk Amsterdam door de ogen van Anne.

Vintage_Shoppen
'Vooruit, deze hoed is misschien iets té…'

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.