draadloos opladen telefoon sim only simyo

Draadloos opladen: dit moet je weten over deze flitsende techniek

Slimme gadgets Telefoons & Tech

Je smartphone op een plateautje of een standaard leggen, waarop ‘ie vervolgens oplaadt. Klinkt futuristisch, maar is alláng iets van nu. Je kunt namelijk steeds vaker je telefoon draadloos opladen. Maar wat is het precies? En hoe werkt het? We leggen het je uit.

Wat is draadloos opladen?wat is draadloos opladen telefoon sim only simyo

Draadloos opladen is je telefoon opladen zonder kabel. De oplader verzendt de stroom via een magnetisch veld naar de accu van je telefoon.

Hoe werkt draadloos opladen?

hoe werkt draadloos opladen telefoon sim only simyoDraadloos opladen werkt door middel van inductie. Inderdaad, dezelfde technologie waarmee je kookt en je je elektrische tandenborstel oplaadt. Bij inductie wordt er via een magnetisch veld elektrische spanning opgewekt. Op die manier verhit je de pan of draag je stroom over van het oplaadpunt naar het apparaat.

Ook voor je telefoon heb je een speciale, draadloze oplader nodig om via inductie draadloos op te laden. Vaak is dit een plateau of een standaard en zodra je daar je telefoon op legt, ‘voelt’ de oplader dat de telefoon erop zit. Het opladen begint dan automatisch. Vooraf moet je in de meeste gevallen wel even de telefoon uit het beschermhoesje halen.

Wat zijn de voordelen van draadloos opladen?

voordelen draadloos opladen sim only simyoAllereerst is er geen gedoe meer met kabels die niet in je telefoon passen. Had je nou een micro usb-kabeltje nodig of heeft je telefoon een usb c-ingang? Dat gedoe heb je niet met een telefoon die je draadloos oplaadt, want dit gaat met een universele standaard. Dit betekent dat je iedere telefoon die draadloos opladen ondersteunt, kunt opladen in dezelfde standaard. Een ander voordeel: omdat er geen kabels meer aan te pas komen, zit je dus ook niet meer met kabels die stuk kunnen gaan. En tot slot, ook niet geheel onbelangrijk, opladen zonder kabel ziet er ook nog eens flitsend uit.

Heeft draadloos opladen ook nadelen?

Voordelen genoeg dus, aan draadloos opladen. Toch zijn er ook nadelen. Zo is het langzamer dan opladen via een kabel, want er kan minder energie tegelijkertijd worden overgebracht. Daarnaast neem je een Qi-oplader, het oplaadstation dat je nodig hebt, minder snel ‘even’ mee. Een draadloze oplader is ook vaak duurder en meestal is het niet standaard meegeleverd met je smartphone. Je moet ‘m dus zelf kopen.

Welke telefoons kun je draadloos opladen?

welke telefoons draadloos opladen sim only simyoSteeds meer telefoons zijn draadloos op te laden. Vooral de populairste ‘high end’-telefoons, zoals de iPhone Xs en Samsung Galaxy S9 ondersteunen de mogelijkheid, maar er zijn ook al wat betaalbare smartphones die het kunnen. Een voorbeeld daarvan is de Galaxy S7, Samsungs toptelefoon uit 2016 die nu voor 284 euro verkrijgbaar is. Handig als je voor je Sim Only abonnement een goede, betaalbare smartphone zoekt met een mooi extraatje.

Kan ik mijn telefoon ook draadloos opladen?

mijn telefoon draadloos opladen sim only simyoOndersteunt je smartphone de mogelijkheid om draadloos op te laden niet? Geen probleem, dan breng je daar toch zelf verandering in? Op internet zijn er handige accessoires te koop waarmee jij je toestel alsnog draadloos voorziet van de nodige extra energie. Zoals met de Deltaco QI-1019 voor de iPhone 6 of de Qi Wireless Receiver voor telefoons met een micro usb- of usb c-ingang. Deze stalen plaat komt op de achterkant van je telefoon en heeft een lightning-aansluiting die je in de iPhone plaatst. Op die manier kan ook jij je smartphone draadloos opladen!

Is opladen zonder kabel schadelijk voor mijn telefoon?

draadloos opladen wel niet schadelijk sim only simyoSommige mensen denken dat het contactloos opladen van je telefoon schadelijk kan zijn. Schadelijk voor de batterij of schadelijk voor jezelf. Over dat laatste kunnen we duidelijk zijn: je telefoon opladen zonder kabeltje is niet schadelijk voor jou of je omgeving. ‘We’ doen het al jaren met elektrische tandenborstels en daarover zijn geen meldingen van klachten bekend.

Of het contactloos opladen slecht is voor de batterij van je smartphone? De algemene opinie onder specialisten luidt: als je je telefoon de hele dag aan de oplader houdt, dan is het slecht voor de batterij. Daarbij maakt het niet uit of je het met of zonder draad doet. Een opgeladen batterij die aan de oplader blijft, boet na verloop van tijd meer aan capaciteit in.  Iets om op te letten dus! Als je op je bureau op werk zo’n oplaadstation hebt, leg je waarschijnlijk ook je telefoon erop. Dat wordt door veel kenners afgeraden.

Wat brengt de toekomst ons?

draadloos opladen toekomst sim only simyoJe telefoon opladen zonder kabel is straks heel ‘gewoon’. Fabrikanten werken hard aan het breed uitrollen van de techniek naar meerdere (en goedkopere) smartphones. Daarnaast het steeds effectiever, waarmee een belangrijk nadeel steeds kleiner wordt. Een ander dingetje blijft het benodigde oplaadplatform: blijft dat altijd nodig? Voorlopig wel, al zijn er steeds slimmere manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld al bureaus en bijzettafels beschikbaar die een ingebouwd oplaadplatform hebben. Deze zijn mooi in het meubel verwerkt en vallen niet op. Onzichtbaar opladen dus? Check!

Kun jij je telefoon al draadloos opladen?

Discussie