.

Terug naar overzicht
9,612x gelezen

Op 9 januari 2007 kondigde Steve Jobs drie nieuwe Apple-producten aan: een iPod met een groot scherm, een mobiele telefoon en een 'internet communicator'. Maar eigenlijk fopte hij het publiek. Want het ging niet om drie verschillende apparaten, maar om één gadget met al deze functies: de iPhone.

Na de aankondiging werd het geduld van consumenten op de proef gesteld. Op 29 juni 2007 kwam de iPhone in de Verenigde Staten in de winkels. In Europa was hij pas vanaf 9 november te koop, maar niet in Nederland. Hier moesten we tot 11 juli 2008 wachten op de iPhone 3G.

De rest is geschiedenis en wij nemen je in dit blog mee in de Apple-tijdmachine.  Want wat is er allemaal veranderd aan de iPhone de laatste 15 jaar? Welke functies zijn verdwenen, welke zijn radicaal verbeterd en welke zijn er nieuw bij gekomen?

Hoe Apple de wereld veroverde

Het verhaal van de iPhone begint eigenlijk met een ander Apple-succesverhaal: de iPod. Dat je duizenden nummers op één klein apparaatje kon meenemen, was op zijn zachtst gezegd bijzonder. En toen er versies met kleurenschermpjes kwamen, werden de iPods helemáál onweerstaanbaar. Geen wonder dat je aan het begin van deze eeuw steeds vaker de bijbehorende, witte oordopjes in het openbaar vervoer kon spotten.

Achteraf bekeken leek de stap van een iPod naar een iPhone een logische, maar in 2007 was de wereld met stomheid geslagen. Deels door het denderende succes van wat volgens velen de eerste échte smartphone was, wist Apple het stokje over te nemen van Microsoft: Apple werd het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

De smartphone opnieuw uitgevonden

Wist je dat vóór de iPhone de term smartphone ook al gebruikt werd? We dachten toen vooral aan Palms en Blackberry’s. Deze Personal Digital Assistants (PDA’s) waren brede mobieltjes met een enorm priegelig QWERTY-toetsenbord. Vooral het hoger management liep ermee rond; het stelde gebruikers in staat om e-mails te sturen en een agenda bij te houden.

Apple wilde deze en nog meer functies bundelen in een nieuw soort smartphone. De iPhone was geboren: een mobiele telefoon met een virtueel toetsenbord. Dit apparaat met een 3,5 inch scherm domineerde vrijwel meteen de markt voor ‘internet in je broekzak’. Het duurde tot 2009, twee jaar later, tot de eerste Android-telefoons met complete touchscreens verschenen. De iPhone was op dat moment al bijna aan de vierde generatie toe.

Achtbaanrit aan iPhone-generaties

Het bleef natuurlijk niet bij dat iPhone-model uit 2007. De nieuwe generaties volgden elkaar in een duizelingwekkend tempo op. Even knipperen met je ogen en je miste een nieuwe release. Jaarlijks, en in sommige gevallen zelfs meerdere keren per jaar, kwam er een nieuwe generatie iPhone uit. Schermen kregen een hogere resolutie, de opslagruimte werd uitgebreid, draadloos opladen werd mogelijk en er kwamen extra camera’s. Ook werd er met allerlei materialen geëxperimenteerd voor de behuizing (tot plastic aan toe). Tot slot verdwenen er ook zaken: de hoofdtelefoon-ingang, de Home-knop en de oplader, bijvoorbeeld.

Bijzonder was de komst van de iPhone 6 Plus: een grotere iPhone die een trendsetter bleek. Dusdanig dat de iPhone, bijna uit nostalgische overwegingen, tegenwoordig weer een mini-model uitbrengt. In feite zijn de iPhone 12 mini en de iPhone 13 mini weer net zo groot als de iPhones vóór de komst van de 6 Plus waren. Voor sommige gebruikers geldt immers: klein is fijn.

De nummering van de iPhone-modellen is, laten we eerlijk zijn, altijd wat verwarrend geweest. Want ook al komt de iPhone 14 dit jaar uit, in feite hebben we al met de 17e generatie te maken. Apple besloot bijvoorbeeld om bij het 10-jarig bestaan van de iPhone zowel een iPhone 8 als een iPhone X ('tien') uit te brengen. Ook kwamen er een iPhone SE (Special Edition) en Pro-uitvoeringen op de markt.

iPhone-weetjes

● De letter ‘i’ in iPhone staat voor internet.
● Samsung is behalve concurrent ook een leverancier van Apple; de Koreaanse fabrikant maakte lange tijd de processoren voor de iPhones. Veel Amoled-schermen in iPhones komen nog steeds uit de fabriek van Samsung.
● Vooral in de beginjaren werd de iPhone geassocieerd met een hoger opleidingsniveau en een hoger inkomen. Wellicht had dat met de hogere prijs te maken?
● In 2010 bleek uit een Brits onderzoek onder 1500 vrouwen dat zij mannen met een iPhone aantrekkelijker, rijker en betrouwbaarder vonden. Ook zouden iPhone-bezitters een beter gevoel voor humor hebben.
● De iPhone is een van de best verkopende telefoons ooit en gaat de laatste jaren nek aan nek met Samsung, als het gaat om aantallen. In het vierde kwartaal van 2021 waren ze zelfs marktleider: 22% van de wereldwijd verkochte telefoons was in die periode een iPhone.

Lang zal hij leven

We weten niet hoe het bij jou zit, maar voor ons zijn die 15 jaren voorbij gevlogen. Het knappe is dat een bedrijf met maar één model mobiele telefoon toch marktleider weet te blijven. De kans lijkt dan ook groot dat er nog eens 15 jaar bij komt. Op z’n minst.

Wat we in die komende jaren kunnen verwachten? In elk geval lijkt er eerst een opvouwbare telefoon aan te komen: de iPhone Flip. Ook kunnen we een groeiende integratie met augmented reality (AR) en virtual reality (VR) verwachten. Waarschijnlijk kondigt Apple nog dit jaar een eigen VR-bril aan. Voor de rest verwachten we vooral snellere chips en betere camera’s. Dus hou onze telefoonshop in de gaten!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.