.

Terug naar overzicht
10,104x gelezen

Morgen start de Boekenweek en dit evenement is prima met je smartphone te combineren. Een boek lezen kan namelijk ook op je telefoon. In dit artikel lees je er alles over!

De voordelen van lezen

Lezen heeft een aantal voordelen. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je een papieren boek leest of een boek dat op je smartphone staat.

Meer stressvermindering dan bij een wandeling of kop thee

Simyo slim bezigHet is namelijk dé manier om te ontspannen, zo blijkt uit onderzoek. Zo stelt de universiteit van het Britse Sussex dat zes minuten lezen al genoeg is om het stressniveau met 68% te verminderen. Daarmee werkt het meer ontspannend dan andere activiteiten. Muziek luisteren en thee drinken verminderen stress met 61% en 54%, terwijl wandelen stress met 42% vermindert. Dus plof lekker op de bank neer en lees een hoofdstuk uit je boek als je écht tot rust wil komen!

Goed voor hersenen en persoonlijke ontwikkeling

Lezen zorgt voor een betere taalbeheersing en goede verbeeldingskracht, omdat je bij een boek jezelf continu in iemand anders – namelijk de hoofdpersoon – verplaatst. Hierdoor heb je volgens wetenschappers meer begrip voor mensen in je omgeving. Door te lezen onthoud je informatie ook beter dan wanneer je het op een andere manier tot je neemt. Als je over één onderwerp een boek leest en een documentaire bekijkt, is de kans het grootst dat je de informatie uit het boek het beste onthoudt.

Goed voor de nachtrust

Simyo Prepaid verschilGebruik je vlak voordat je naar bed gaat je smartphone en lukt het daarna niet meteen om in slaap te vallen? Overweeg in dat geval je telefoon voordat je naar bed gaat te verruilen voor een boek. Lezen zorgt ervoor dat je sneller slaapt, terwijl het blauwe licht van een smartphonescherm juist zorgt dat je brein actief blijft. Het duurt dan langer voordat je slaapt. Lees je op je smartphone een boek? Zet dan de helderheid van je scherm zo laag mogelijk.

Wat is de Boekenweek?

Simyo onderzoektDe Boekenweek is al sinds 1932 een jaarlijkse traditie. Sindsdien wordt deze altijd in maart georganiseerd. Dit jaar begint de Boekenweek op zaterdag 12 maart en duurt hij tot en met zondag 20 maart. Tijdens deze week wordt het Nederlandstalige boek in het bijzonder en lezen in het algemeen gepromoot. Hiervoor vinden er overal in het land activiteiten plaats, zoals lezingen, optredens en schrijfwedstrijden. Het thema van de Boekenweek is dit jaar ‘Duitsland’.

Wat is het Boekenweekgeschenk?

Het Boekenweekgeschenk is een boek van 29 duizend woorden of 96 pagina’s dat elk jaar door een andere auteur wordt geschreven. Dit jaar is Esther Gerritsen de schrijfster. De roman heet Broer en gaat over een vrouw die zich het lot van haar broer misschien iets te veel aantrekt.

Simyo BoekenweekgeschenkJe ontvangt het boek van Gerritsen gratis als je tijdens de Boekenweek een Nederlands boek koopt van 12,50 euro of meer. Het maakt niet uit of je deze koopt in een boekwinkel of via internet. Je krijgt dan dus niet één, maar twee boeken. Dit jaar is het Boekenweekgeschenk een drie-in-één-pakket: naast een echt boek ontvang je een downloadlink waarmee je een E-book en luisterboek van het Boekenweekgeschenk kunt downloaden.

Daar houdt het voordeel niet op. Het Boekenweekgeschenk kun je op 20 maart de hele dag gebruiken als treinkaartje om binnen Nederland gratis te reizen. De NS is namelijk hoofdsponsor van de Boekenweek, want lezen en treinreizen: dat is een combinatie die goed samengaat! Op het boek zit een QR-code waarmee je het gebruikt als OV-chipkaart. Het boek Broer krijgt op die dag een waarde van 50,80 euro, de prijs van een NS Dagkaart. Rail away!

Hoe lees en luister ik het Boekenweekgeschenk op mijn smartphone?

Simyo smartphoneJe downloadt het ‘E-Boekenweekgeschenk’ en het luisterboek door het adres in te typen dat in het Boekenweekgeschenk staat.

Een E-book kun je alleen lezen als je een e-reader hebt. Dit is een apparaat waarop je bepaalde tekstbestanden kunt zetten om deze te lezen, zoals bijvoorbeeld boeken. Er zijn ook apps waarmee je van je smartphone een e-reader maakt. Android- en iOS-apparaten leveren hiervoor standaard een app mee. Dit zijn Google Play Books voor Android en iBooks voor iOS. Zonder een van deze apps kun je geen E-book op je smartphone lezen.

Een luisterboek kun je op een MP3-speler luisteren. Met een muziek-app maak je van je smartphone een MP3-speler. De standaard-apps voor Android en iOS zijn Google Play Music en Muziek. Je hebt een muziek-app nodig om een luisterboek af te spelen.

Tip: je kunt het ‘E-Boekenweekgeschenk’ ook lezen terwijl je het luisterboek afspeelt. Zo word je nog meer in het verhaal gezogen!

Boekenweekgeschenk als E-book op een iOS-apparaat zetten

Open op je computer iTunes. Druk vervolgens op je telefoon en ga links in beeld naar ‘Apps’. Selecteer ‘iBooks’ en sleep hier het ‘E-Boekenweekgeschenk’-bestand heen. Dit is het bestand van het E-book. Als je de smartphone vervolgens loskoppelt, kun je het boek hierop lezen. Dit doe je via iBooks.

Boekenweekgeschenk als E-book op een Android-smartphone zetten

Het verschilt per Android-apparaat hoe je een bestand erop zet. Meestal werkt het als volgt. Ga, afhankelijk van of je een Windows-computer of Mac hebt, naar de Verkenner of Finder. Druk hier op de telefoon en open de Google Play Books-map. Sleep hier het Boekenweekgeschenk-bestand naar toe om het boek op je Android-smartphone te zetten. Je leest het boek daarna op je smartphone via Google Play Books.

Boekenweekgeschenk als luisterboek op je iPhone zetten

Dit gaat op ongeveer dezelfde manier als met een E-book, alleen sleep je in dit geval het MP3-bestand naar de muziekmap van je iPhone. Open de Muziek-app op je iOS-apparaat om het boek te beluisteren.

Boekenweekgeschenk als luisterboek op je Android-telefoon zetten

Je zet het luisterboek op je Android-smartphone door het MP3-bestand op je computer naar de muziekmap van je Android-apparaat te slepen. Daarna open je Google Play Music op je smartphone om het boek te luisteren.

Het ‘luisteren’ naar boeken wordt steeds populairder, dus verderop in het artikel besteden we hier nog even speciaal aandacht aan.

Zo word je met je smartphone een echte boekenwurm

Heb je de smaak na de Boekenweek te pakken? Misschien word je dan wel een echte boekenwurm! Deze apps zijn dan een mooie toevoeging, want dan hoef je een dikke pil niet overal mee naar toe te nemen.

Goodreads: zo vind je elke keer weer een goed boek

GoodreadsWeet je even niet welk boek je wil gaan lezen? Goodreads is een app die je helpt een keuze te maken. Wanneer je de app voor de eerste keer opstart, selecteer je jouw favoriete genres en kun je boeken recenseren die je hebt gelezen. Aan de hand van deze informatie toont Goodreads jou boeken waar je misschien in geïnteresseerd bent. Je kunt dan ook recensies van andere Goodreads-gebruikers lezen, zodat je een betere indruk van het boek krijgt. Zo weet je snel welk boek je wil openslaan!

Google Play Books/iBooks: handige standaard-apps op je smartphone

Google Play BooksHet boek dat je via Goodreads ontdekt, kun je op je Android- of iOS-smartphone kopen via respectievelijk Google Play Books en iBooks. Dit zijn de standaard lees-apps van Android en iOS. Weet je nog niet zeker of je een boek wil kopen? Dan kun je met deze apps een passage uit het boek downloaden om een betere indruk te krijgen. Als je via je smartphone een boek koopt, zorg dan dat je bent verbonden met wifi. Zo bespaar je MB’s van je Sim Only internetbundel!

Kobo: lees-app met personalisatiemogelijkheden

KoboKobo maakt zelf e-readers en heeft ook een smartphone-app voor Android en iOS. Met deze app lees je op je smartphone de elektronische boeken die je hebt gekocht. Het fijne aan de Kobo-app is dat je allerlei dingen kunt instellen, zoals het formaat van de letters en de helderheid.

Blendle: alle nieuwsberichten en achtergrondartikelen op één plek

BlendleLees je liever een goed artikel of achtergrondverhaal uit een krant of magazine? Gebruik dan de Blendle-app voor Android en iOS of bezoek de Blendle-site. Dit is een online kiosk waarbij je per artikel betaalt. Je hoeft dus niet een hele krant of een compleet tijdschrift te kopen. Je betaalt zo alleen voor de artikelen waarin je écht geïnteresseerd bent. De prijs van een artikel varieert van 1 cent tot maximaal 80 cent. Blendle heeft als voordeel dat het weinig MB’s nodig heeft. Ook de overzichtelijke interface van de site en app zijn een pluspunt.

Dit kun je ook doen: luisterboeken luisteren!

Headset Boekenweek luisterenEen luisterboek is ideaal als je lezen niet zo fijn vindt, maar wel van verhalen houdt. Een luisterboek is namelijk een gesproken boek dat je kunt luisteren op je smartphone. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld ook in de auto een boek kunt ‘luisteren’. Een ander voordeel is dat luisterboeken vaak betaalbaarder zijn dan gewone boeken. Dit komt omdat er geen drukkosten zijn.

Storytel is een veelzijdige app om luisterboeken mee te luisteren. Dit is een soort Spotify voor luisterboeken. Voor een vast maandbedrag, 15 euro in het geval van Storytel, heb je onbeperkt toegang tot ongeveer 5000 Nederlandse en Engelse luisterboeken. De app heeft nog een handigheidje. Je kunt namelijk via wifi de luisterboeken van tevoren downloaden, zodat je deze niet hoeft te streamen. Gunstig voor je internetbundel.

Genoeg activiteiten tijdens de Boekenweek

De Boekenweek is hét moment om schrijvers te ontmoeten en nieuwe boeken te ontdekken. In heel het land zijn er namelijk allerlei activiteiten. Op de website van de Boekenweek staan alle activiteiten, zoals lezingen, optredens, wedstrijden en signeersessies. Veel leesplezier deze Boekenweek!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.