Blog

Bellen en internetten in het buitenland: hoe werkt dat?

Ga je naar het buitenland? Grote kans dat je dan je mobiele telefoon meeneemt. Maar hoe werkt mobiel bellen in én naar het buitenland precies? En hoe zit het met internetten in het buitenland? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Wat doet je telefoon als deze in het buitenland is?

Als je met je telefoon arriveert in het buitenland, maakt je simkaart contact met een lokaal mobiel netwerk. Al het mobiele verkeer van je telefoon vindt vanaf dan plaats via dit netwerk en wordt dan doorverbonden naar je Nederlandse mobiele netwerk. Roaming heet dat, een term waar je misschien al weleens van hebt gehoord. Roaming staat voor het gebruiken van een ander netwerk dan je eigen netwerk. In de Europese Unie zijn daar sinds juni 2017 geen kosten meer aan verbonden. Dit betekent dat je bundels van een Sim Only abonnement ook in andere EU-landen kunt gebruiken.

Welke instellingen moeten aan staan?

Instellingen op Mijn Simyo

Met Sim Only van Simyo kun je in het buitenland alleen mobiel bellen en internetten als de twee opties hiervoor op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app zijn ingeschakeld. Je bepaalt zelf welke optie je aanzet. Wil je in het buitenland alleen bellen? Schakel dan alleen de optie voor bellen in. Je kunt dan in het buitenland niet mobiel internetten, óók niet als roaming op je smartphone staat ingeschakeld. Om bij Simyo in het buitenland te internetten, moeten de opties voor bellen én internetten aan staan. Heb je Prepaid van Simyo? Dan kun je vanaf 1 oktober 2018 ook gewoon mobiel internetten in het buitenland.

Zo zet je de opties voor bellen en internetten in het buitenland aan op Mijn Simyo

Instellingen op je smartphone

Om in het buitenland mobiel te internetten, is het noodzakelijk om op je smartphone de optie ‘roaming’ in te schakelen. Het verschilt per smartphone hoe deze optie wordt genoemd: de één noemt het gewoon ‘roaming’, andere telefoons noemen het ‘gegevensroaming’ of ‘dataroaming’, maar dit betekent dus hetzelfde. Op je smartphone hoef je geen optie in te schakelen om in het buitenland te kunnen bellen.

Hieronder volgen instructies voor het instellen van roaming. Je leest én ziet hoe dit op de meeste Android- en iOS-smartphones werkt. Wil je weten hoe je internet in het buitenland instelt op jouw specifieke telefoon? Dat is heel makkelijk te vinden op onze toestelhulp! Voor zowel internetten als bellen in het buitenland selecteert je toestel automatisch het juiste netwerk. Wil je zelf het netwerk selecteren? Dit lees je verderop in de tekst.

Zo zet je roaming aan op je Android-smartphone

Voor deze animatie is Android-versie 7.0 met de Samsung-interface gebruikt. Heb je Android 8.0 Oreo met de Samsung-interface? Dan werkt het vrijwel op dezelfde manier.

Zo zet je roaming aan op je iPhone

Doet internet in het buitenland het daarna niet? Pas de APN aan

Staat roaming aan en heb je op Mijn Simyo ‘Internet op je mobiel in het buitenland’ ingeschakeld, maar kun je in het buitenland niet mobiel internetten? Dan komt dit waarschijnlijk omdat je geen toegang tot de APN krijgt. APN is de afkorting voor Access Point Name. De APN is het toegangspunt van jouw smartphone tot mobiel internet. Door zelf een APN toe te voegen op je smartphone los je het probleem op.

APN toevoegen op een Android-smartphone

Je kunt nu een APN toevoegen. Op een Android-smartphone doe je dat als volgt:

Voor deze animatie is Android-versie 7.0 met de Samsung-interface gebruikt. Heb je Android 8.0 Oreo met de Samsung-interface? Dan werkt het vrijwel op dezelfde manier.

APN toevoegen op de iPhone 

Vervolgens kun je een APN toevoegen voor ‘mobiele data’, ‘MMS’ en ‘persoonlijke hotspot’. Je hoeft alleen een APN voor ‘mobiele data’ toe te voegen. Vul onder ‘mobiele data’ daarvoor de volgende gegevens in:

Wil je weten hoe je de APN instelt op jouw telefoon? In onze Toestelhulp leggen we dit stap voor stap uit. Selecteer je toestel en volg de instructies.

Mijn telefoon vindt geen netwerk: wat nu?

Maakt je smartphone in het buitenland niet automatisch verbinding met een plaatselijk netwerk? Zet ‘m dan eerst even een paar minuutjes uit en daarna weer aan. Je simkaart probeert zich dan opnieuw aan te melden. Mocht het daarna nog niet lukken? Zoek dan handmatig een mobiel netwerk.

Zo kies je op een Android-smartphone in het buitenland zelf een netwerk uit

Zo kies je op een iPhone in het buitenland zelf een netwerk uit

Krijg je geen verbinding met het door jou gekozen mobiele netwerk? Dan heeft je provider geen roamingsovereenkomst met het plaatselijke mobiele netwerk. Wees gerust: er zijn vrijwel altijd plaatselijke mobiele netwerken waarmee je eigen provider wél een roamingsovereenkomst heeft. Als je wil, kun je vooraf aan je eigen provider vragen welke mobiele netwerken dat zijn.

Geen verbinding? Dit kun je doen!

Heb je daarna nog geen verbinding? Neem dan contact op met de klantenservice van je provider. Let op: deze heeft vaak een ander nummer als je belt vanuit het buitenland. Bij Simyo is dat 0031 20 200 30 07. Het zou ook kunnen dat, als je in ‘the middle of nowhere’ bent, er helemaal geen mobiel netwerk beschikbaar is. Die plekjes bestaan nog in de wereld. Dit is niet te verhelpen, dus dan is onze tip aan jou: lekker achteroverleunen en van de omgeving genieten!

Wat kost dat eigenlijk, bellen en internetten in het buitenland?

Je kunt jouw Sim Only internetbundel overal in de Europese Unie en een paar andere landen gebruiken. Dit zijn de Zone 1-landen. Dit kost niets extra, de MB’s gaan gewoon van je normale internetbundel af. Via Mijn Simyo kun je je verbruik in de gaten houden. Houd er wel rekening mee dat het buitenlandse mobiele netwerk je verbruik mogelijk met een vertraging doorgeeft aan je Nederlandse mobiele netwerk. Houd dus goed in de gaten wat je doet. Ga je op vakantie naar een land uit een andere zone? Dan betaal je een ander, hoger tarief. Op onze tarievenpagina voor het buitenland kun je per land opzoeken wat daar de tarieven precies zijn.

Waarom kost bellen naar het buitenland nog wél extra?

Omdat roamingkosten zijn afgeschaft, kun je in andere EU-landen bellen en internetten met minuten en MB’s uit je bundels. Let op: wil je vanuit Nederland naar het buitenland bellen? Dan kost dit wél extra. Dit komt omdat je dan niet aan het roamen bent. Je belt dan via je normale mobiele netwerk en in dat geval zijn er nog wel kosten verbonden aan het bellen naar het buitenland of naar een buitenlands nummer.