.

android of iphone
Terug naar overzicht
69,983x gelezen

Je hebt al jaren een iPhone, maar je denkt er over om te switchen naar Android. Of misschien is het juist precies andersom. Hoe dan ook, de keuze tussen Android of iPhone is lastig: waar zit ‘m het verschil precies in? En durf je wel zomaar iets op te geven waar je zó aan gewend bent? Wij hopen je door middel van onderstaande 9 vragen te helpen met je keuze. Quiz time!

 1. Vind je het leuk om veel telefoons te vergelijken en zelf research te doen?

Keuze: Android
Apple produceert alleen iPhones voorzien van hun eigen software. Telefoons met Android software - het softwaresysteem van Google - zijn er daarentegen in allerlei soorten en maten. Van goedkope smartphones met minimale mogelijkheden, tot dure ‘flagship’ modellen – en alles er tussenin. Kies je voor een Samsung? Een Motorola? Een LG misschien? Welk model geeft je de meeste opslagcapaciteit? Of juist de beste camera? De beste prijs- kwaliteitverhouding, als je bijvoorbeeld bij een Sim Only abonnement een betaalbaar toestel zoekt? Vooruit, bij een iPhone moet je ook bepalen welk model het beste bij je past, en hoeveel geheugen je wil, maar hier is de keuze wel overzichtelijker. Houd jij juist van een beetje kijken en vergelijken, dan kun je beter voor een Android toestel kiezen.

 2. Wil je graag veel keuze als het gaat om apps en houd je zelf de veiligheid van apps in de gaten?

Keuze: Android
Android software is een open systeem, waarop je ook applicaties buiten de Google Play store kunt installeren. Apple controleert alle apps beschikbaar in de app store. Als jouw gewenste app er niet bij staat, dan is daar niks aan te doen. Mocht je geen behoefte hebben aan andere apps dan degene die Apple aanbiedt, dan is dit geen issue. En de veiligheid en privacy voorwaarden van de apps voor je iPhone zijn wel beter gegarandeerd.

 3. Heb je al andere Apple apparaten in huis en wil je dat ze probleemloos communiceren?

Keuze: iPhone
Als je al een iPad, een Apple Watch of een Apple laptop in huis hebt, dan kun je misschien beter kiezen voor een iPhone. Apple apparaten communiceren moeiteloos met elkaar, zodra je inlogt met je iCloud account of Apple ID. Je kalender, fotoalbum, contactpersonen, iMessages (de tekstberichtservice van Apple): alles synchroniseert op je apparaten. Heb je een Apple laptop maar wil je een Android telefoon? Of heb je wel Android apparaten, maar wil je dat ze beter communiceren? Dan kun je dit oplossen door vooral Google programma’s te gebruiken. Zoals Gmail, Google Calendar, Google Drive voor opslag en Google Photos voor je foto’s.

 4. Wil je graag de best mogelijke persoonlijke assistent?

Keuze: Android
“Sorry, hier kan ik niet mee helpen.” Krijg je dit antwoord regelmatig als je Siri om hulp vraagt? Dan kun je misschien beter kiezen voor een Android telefoon. Volgens sommigen begrijpt de Google Assistant meer van al jouw activiteiten als geheel, bijvoorbeeld: als er op jouw Google Calendar een afspraak buiten de deur staat, maar er staat file op je route, dan kan de Google Assistant je vertellen om eerder te vertrekken. Siri - de Apple assistent – kan dit helaas nog niet. Het goede nieuws: Google Assistant is óók beschikbaar voor de iPhone.

 5. Ben je bang voor virussen en wil je een zo goed mogelijk beschermde telefoon?

Keuze: iPhone
Waar Apple alle apps in de app store heel streng controleert, is Google hier wat lakser in. Dit betekent niet meteen dat jouw Android toestel constant vatbaar is voor virussen.  Je moet alleen zelf beter oppassen welke apps je wel en welke je níet installeert. Ook als je ze vanuit de Google Play store downloadt: 0.16% van alle apps daarin bevatten ‘malware’ (verzamelnaam voor onveilige software). Elke maand controleert Google 40.000 nieuwe apps en het wordt nooit 100% veilig. Let er dus op dat je alleen maar apps van de Google Play store downloadt en lees altijd de reviews.

 6. Hoef je niet per se de duurste smartphone?

Keuze: Android
Ja, ook veel nieuwe Android telefoons, zoals die van Samsung of Google Pixel, zijn niet goedkoop, toch moet je voor de iPhone X een stuk dieper in de buidel tasten. Op dit moment is de Samsung S8  de helft goedkoper - 527,40 euro - dan de iPhone X (1.054 euro). De Samsung Galaxy Note 8, de nieuwste telefoon van Samsung, is met 743,92 euro dan wel weer een stuk duurder. Dus als jij een los toestel wil kopen bij een sim only abonnement (zodat je niet aan een duur contract vastzit), dan kies je wellicht liever voor een Android telefoon.

 7. Wil je de telefoon in de toekomst voor een goede prijs weer kunnen verkopen?

Keuze: iPhone
iPhones zijn duurder om aan te schaffen, maar behouden over het algemeen hun waarde langer. Als je jouw iPhone wil verkopen na een jaar dan is hij na 12 maanden nog ongeveer de helft van de aanschafprijs waard. Voor een Samsung smartphone geldt dat de waarde na een jaar met zo’n 70% gedaald is. Je kunt jouw merk opzoeken in deze grafiek.

8. Wil je jouw smartphone personaliseren?

Keuze: Android
Met een Android telefoon kun je zelf allerlei dingen personaliseren. Kies een ander thema voor je telefoon, nieuwe kleuren, lettertypes, enzovoorts. Je kunt widgets (sneltoetsen) plaatsen naar bepaalde apps op je homescreen. Op een iPhone kun je eigenlijk alleen de achtergrond van je scherm veranderen, maar daar is alles wel mee gezegd. Als je liever een simpele, gebruiksvriendelijke telefoon wil zonder poespas, kun je beter voor een iPhone kiezen.

9. Wil je meteen de beste vooraf geïnstalleerde apps op je telefoon?

Keuze: Android
Google Maps, Gmail, Google Assistant – allemaal apps die volgens experts beter presteren dan de concurrenten op je iPhone. Apple Maps: wie gebruikt het? Ook Apple Mail werkt een stuk minder soepel dan Gmail. Dit komt voornamelijk doordat Google een software bedrijf is en Apple een hardware bedrijf. Apple weet inmiddels dat iPhone gebruikers alle Google software toch wel downloaden op hun iPhone, en met iOS10 kun je nu eindelijk vooraf geïnstalleerde apps verwijderen.

Conclusie:

Tja, de keuze tussen een Android telefoon of een iPhone hangt af van een aantal dingen. Maak een lijst met eigenschappen die jij belangrijk vindt in een telefoon en hoeveel geld je hieraan uit wil geven. Je kunt ook altijd voor een ‘refurbished’ telefoon (een gerepareerde telefoon) kiezen. Sinds eind 2021 verkoopt Simyo ook dit soort opgeknapte telefoons, zoals bijvoorbeeld een refurbished iPhone 8 of iPhone X refurbished. Lees ook ons artikel over de beste betaalbare smartphones.

En? Welke telefoon is geschikter voor jou? Android of iPhone?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.