.

apple carplay android auto autosystemen telefoon
Terug naar overzicht
20,284x gelezen

Apparaten worden steeds slimmer. Jouw smartphone is dankzij apps een duizendpoot, steeds meer huizen zijn ‘smart’ en nu zijn er ook steeds meer intelligente auto’s. Met slimme systemen als Android Auto en Apple CarPlay is je auto in combinatie met je telefoon extra slim onderweg. Hoe? Dat ontdek je hier.

Wat zijn Android Auto en Apple CarPlay?

wat is android auto apple carplayAndroid Auto en Apple CarPlay zijn besturingssystemen voor je auto. Deze werken zodra je jouw Android-telefoon of iPhone koppelt aan je auto en vervolgens kun je op het scherm van je auto de apps gebruiken. Ook kun je dan door middel van spraakbesturing bijvoorbeeld berichtjes versturen of de navigatie-app instellen. Beide handen aan het stuur, wel zo veilig!

Waarom moet je telefoon gekoppeld zijn met Android Auto en Apple CarPlay?

android auto apple carplay auto koppelenMet Android Auto en Apple CarPlay haal je de mogelijkheden van je telefoon naar de boordcomputer van je auto. Op die manier is jouw auto ook met de digitale snelweg verbonden. Vandaar dat je je telefoon nodig hebt om Android Auto en Apple CarPlay te gebruiken. Inderdaad: deze twee slimme systemen gebruiken dus MB’s van je Sim Only internetbundel.

Hoeveel data gebruiken Android Auto en Apple CarPlay?

dataverbruik android auto apple carplayEr is niet een bepaalde hoeveelheid MB’s die deze slimme systemen verbruiken. Het hangt er vooral af van wat je met je slimme autosysteem online allemaal doet. Navigeer je met Google Maps inclusief live verkeersinformatie én stream je muziek? Dan verbruik je meer data dan als je af en toe via een spraakopdracht een WhatsApp-bericht verstuurt. Sowieso is het slim om offline muziek te luisteren, want zo verbruik je nooit onnodig veel data met bijvoorbeeld Spotify! Houd ook via de Mijn Simyo app je dataverbruik in de gaten en check in het instellingenmenu van je telefoon bij apps het dataverbruik van het slimme autosysteem. Zo weet je na verloop van tijd hoeveel MB je gemiddeld verbruikt.

Dit kan je auto met Android Auto en Apple CarPlay

Met Android Auto en Apple CarPlay krijgt je auto een heleboel nieuwe mogelijkheden. Wat precies? Wij zochten het uit!

Navigeren via bijvoorbeeld Google Maps

android auto apple carplay google maps navigerenVergeet het gerommel met een telefoon die je via een zuignap aan je voorruit plakt: navigeren kan gewoon met Android Auto en Apple CarPlay. Op een groter scherm dat instructies duidelijker toont. Via internet zoeken de systemen altijd uit of er op je route geen oponthoud is. Zo vermijd je files en dat is dus goed voor je brandstofverbruik!

Muziek streamen

android auto apple carplay muziek streamen spotifyMet de systemen kun je bepaalde apps van je telefoon gebruiken, zoals Spotify. Hiermee geniet je in de auto van het grote aanbod van Spotify. Handig als je in de auto die interessante podcast wilt luisteren of om het nieuwe album van je favoriete artiest op te zetten. Dan vliegt de autorit voorbij.

Handsfree bellen en berichtjes beantwoorden

android auto apple carplay handsfree bellen appenAchter het stuur zit je natuurlijk niet op je telefoon. Hartstikke gevaarlijk en bovendien is het goed voor een boete van 240 euro. Maar wat als je toch gebeld wordt? Met Android Auto en Apple CarPlay neem je die handsfree op. Berichtjes versturen kan ook, dankzij de slimme assistent van je telefoon. Kwestie van dicteren, het systeem regelt de rest.

Hoe weet ik of mijn auto Android Auto of Apple CarPlay heeft?

Apple CarPlay bestaat sinds 2014 en Android Auto werd in 2015 gelanceerd. Auto's van vóór 2014 hebben het systeem dus sowieso niet. Hoe je weet of jouw auto het wél heeft? Dat check je in de handleiding of in het instellingenmenu van de boordcomputer van je auto. Hier staat of je een telefoon kunt verbinden via Android Auto of Apple CarPlay.

Android Auto en Apple CarPlay installeren

android auto apple carplay instellenAndroid Auto is officieel nog niet in Nederland beschikbaar. In andere landen is de app al te downloaden via de Google Play Store, maar hier dus helaas nog niet. Ook is het nog onbekend wanneer dit gaat gebeuren. Wel kun je de app via een omweg toch downloaden, namelijk via APKMirror. Let op: hiermee moet je wel op je telefoon instellen dat hij apps van derden mag installeren. Bekijk hier welke auto’s Android Auto hebben.

In deze video zie je hoe je Android Auto opstart:

android auto apple carplay installerenApple CarPlay installeren gaat een stuk makkelijker. In deze lijst zie je welke auto’s het systeem ondersteunen. Staat jouw auto ertussen? Mooi, dan is het tijd om CarPlay te installeren. Start je auto en check of je Siri op je telefoon is ingeschakeld. Je kunt de telefoon via een kabel en draadloos verbinden. Voor draadloos moet je deze handelingen uitvoeren:

  • Open de ‘Instellingen’-app.
  • Ga naar Algemeen.
  • Druk op ‘CarPlay’.
  • Druk op ‘Beschikbare auto’s’.
  • Klik op je auto om hiermee verbinding te maken.

Geen Android Auto of Apple CarPlay: wat nu?

android auto apple carplay alternatiefHeeft je auto geen supersonisch, slim systeem? Geen probleem, want je kunt ook op andere manieren je telefoon met je voiture verbinden. Namelijk via een kabeltje of door middel van Bluetooth. Oké, er zijn dan iets minder mogelijkheden. Maar dan laad je onderweg tenminste wél je telefoon op. Of luister je toch via Spotify muziek. Een prima alternatief dus!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.