.

alternatieven big tech
Terug naar overzicht
25,227x gelezen

Google en Facebook kopen de ene na de andere online service op. Grofweg zijn er vijf bedrijven die online de touwtjes in handen hebben: Facebook, Google, Amazon, Apple en Microsoft. Daarom spreken we niet van de ‘Big Five’ (die je vindt in Afrika), maar van ‘Big Tech’. Deze namen maken ons leven dagelijks makkelijker en leuker, maar zijn er eigenlijk nog wel alternatieven? Wij gingen op safari en vonden alternatieven voor Google, Facebook en WhatsApp.

Google

Bij Google denk je waarschijnlijk als eerste aan de zoekmachine. Maar al snel komen er meer namen boven: Google Maps, Google Drive, Google Calendar – wist je dat Google meer dan 200 bedrijven bezit? Het moederbedrijf heet sinds 2015 Alphabet en bezit inderdaad een flink ABC aan bedrijven. Zo is ‘Nest’ (dat handige systeem voor in je huis) ook van Google. Net als YouTube trouwens. En zo zijn er nog een datalimiet minder verbruiken simyoheleboel. Wij zetten een aantal alternatieven voor de meest gebruikte Google services op een rij.

  • Alternatief voor Google Maps: HERE

Klinkt een beetje griezelig hè, Google Maps opgeven? Maar niet gevreesd, er is heel goed alternatief: HERE. We schreven er al over in onze Slimme Dingen Gids en staan nog steeds achter onze review. De app heeft een prima 3D-weergave optie, plus je kunt je route ook offline plannen en kaarten van over de hele wereld gratis downloaden. Handig als je op reis gaat en geen data wil verbruiken! Je kunt natuurlijk ook een los navigatiesysteem kopen. (Weet je nog?)

Steeds meer mensen zijn fan van Duck Duck Go en niet voor niks: met ‘The search engine that doesn’t track you’ als slogan is het best een prettig alternatief voor Google, waarbij je toch constant het gevoel hebt dat alles wat je zoekt ergens wordt opgeslagen. Als je op de homepage bent, zie je meteen rechts een kader met een korte uitleg over de privacyreglementen van deze zoekmachine. De makers zijn van mening dat jouw zoekgeschiedenis privé is en ze verkopen dus niks door aan adverteerders. En warempel: de machine zoekt net zo goed als Google!

  • Alternatief voor Google Mail: GMX Mail

De teller staat inmiddels op zo’n 1 miljard Gmail-gebruikers wereldwijd. Populaire alternatieven zijn natuurlijk Outlook of Apple Mail, maar het wordt lastig om onder een van de grote namen uit te komen. Toch kun je ook eens kijken naar GMX Mail: een service aangeboden door een grote Duitse internetprovider. De service heeft zo’n elf miljoen gebruikers wereldwijd en biedt een aantal voordelen: zoals ongelimiteerde opslag en de mogelijkheid om verschillende e-mail accounts op één plek te bewaren.

Alternatieven voor Facebook en WhatsApp

Facebook is een van de grootste sociale netwerken - dat wist je waarschijnlijk al - en bezit ook Whatsapp en Instagram. Het bedrijf is door de jaren flink veranderd. Hoewel oprichter Mark Zuckerberg graag benadrukt dat het een sociáál netwerk moet blijven en ons probeert te overtuigen dat het bedrijf verantwoord bezig is, komt er regelmatig kritiek van voormalig werkgevers. Facebook heeft meer dan 700 miljoen gebruikers wereldwijd en voor velen is dit platform hun eerste nieuwsbron. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Gelukkig zijn de volgende alternatieven voor Facebook en Whatsapp het proberen waard.

  • Alternatief voor Facebook: Path

Er zijn natuurlijk meer grote sociale netwerken zoals Pinterest en Twitter, maar ken je ook Path? Met Path kun je momenten (foto’s, video’s, muziek, gedachtes en nog veel meer) delen, met maximaal 150 ‘vrienden’. Deze limiet is speciaal ontwikkeld zodat je momenten met bekenden deelt en niet met jan en alleman. Path lijkt ‘privacy’ en ‘echte relaties’ hoog in het vaandel te hebben en ziet gebruikers niet als ‘producten’ maar als mensen. Helemaal niet verkeerd! (Ook meteen een goed alternatief voor Instagram trouwens.)

  • Alternatief voor WhatsApp: Signal

WhatsApp is in 2014 ook gekocht door Facebook, voor een overweldigend bedrag van 19 miljard dollar. En ja, datagegevens van WhatsApp worden wel degelijk gekoppeld aan bijvoorbeeld jouw Facebook-gegevens. Het grote ‘data-opvegen’ van Facebook gaat dus nog wel even door op deze manier. Maar niet gevreesd, ook voor WhatsApp zijn er een alternatieven, zoals Signal. Signal is volgens de Consumentenbond een veilige optie, omdat de software ‘open source’ is, en iedereen de programmeercode kan inzien. Je kunt meer lezen over Signal op deze pagina van de Consumentenbond.

Waarom willen we eigenlijk alternatieven?

Goede vraag! Veel mensen en bedrijven, ja, ook wij als Simyo, zijn inmiddels behoorlijk afhankelijk van Google en Facebook. Ze zijn verweven in ons dagelijks leven. Moeten we elke keer stilstaan bij het privacybeleid? Misschien niet. En advertenties die bij joú passen zijn ook best handig, het bespaart je een hoop reclame waar je voorheen niet in geïnteresseerd was, maar die je toch voorgeschoteld kreeg via bijvoorbeeld je televisie. Als jij soms wél oncomfortabel wordt van het idee dat een aantal grote namen zoveel gegevens van jou in handen hebben, is het goed om te weten dat er alternatieven zijn, toch?

Zou jij graag alternatieven gebruiken voor Facebook of Google?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.