.

Zo maak je de mooiste macrofoto's
Terug naar overzicht
7,203x gelezen

Moderne smartphones hebben verschillende camerasensoren en lenzen. De macro-functie is daarbij relatief onbekend. Toch kun je er spectaculaire foto’s mee maken en details aan het licht brengen die je met het blote oog niet ziet. Met de tips in dit blog haal je het meeste uit de macro-modus van je smartphone.

Waarom macrofoto’s?

Met macrofoto’s breng je kleine onderwerpen groot in beeld. Er gaat een wereld voor je open omdat je details ontdekt die te klein voor het blote oog zijn. Dankzij de krachtige en veelzijdige camera’s in de mobieltjes van tegenwoordig, kun je foto’s maken waarMacrofoto van druppels op een blad
tot voor kort een spiegelreflexcamera voor nodig was. Een goede macrofoto stelt scherp op het object, waarbij de achtergrond vervaagt. Zo vestig je alle aandacht op het onderwerp. Om met macrofotografie te beginnen, zijn stilstaande objecten geschikte onderwerpen.

Denk aan een korrel rijst, jouw huid of een steen. Zo heb je tijd om de macro-functie te leren kennen. Krijg je het eenmaal in de vingers, dan kun je de macro-functie op moeilijker onderwerpen in de buitenlucht toepassen, zoals bloemen en insecten.

Activeer handmatig de macrofunctie

Hoe je een macrofoto met je mobieltje maakt? Vaak lukt dit al door dicht op het onderwerp te kruipen. Veel telefoons detecteren dan automatisch dat je een macrofoto wilt maken. Maar niet altijd gaat dat goedActiveer daarom, als je mobieltje dat toestaat, handmatig de macrofunctie. Die vind je in hetzelfde camera-venster waar je ook het flitssymbool en de zelfontspanner ziet. De macrofunctie heeft de vorm van een bloempictogram of een macrolens. Heeft jouw smartphone geen macro-modus? Daar zijn apps voor. iPhone-modellen 12 en eerder kun je op die manier tóch met een macro-functie uitrusten. De app Halide kost € 12,49 per jaar. Voor Android-telefoons is er Camera Zoom FX ($ 4,99 per jaar). Deze apps schakelen over naar de lens die het dichtstbij kan scherpstellen. Door middel van extra filters en kunstmatige intelligentie (AI) word en de details nog eens extra verscherpt.

Macrofoto van een rode dhaliaEen alternatief is een setje externe lenzen kopen, waar vaak een macrolens bij zit. Die klik je met een magneetje of clip op je huidige cameralens. Wel treedt daarbij vervorming en verduistering rond de hoeken op: stel je een cirkel voor die op jouw rechthoekige foto ligt. Binnen die cirkel is alles scherp, maar hoe verder je naar de hoeken gaat, des te donkerder en waziger de foto wordt. De beste fotokwaliteit krijg je nog altijd met een smartphone die een eigen macrolens heeft.

Zorg voor de juiste afstand

Macrosensoren hebben een beperkt bereik. Als je te ver van het object af staat of juist te dichtbij, wordt de foto onscherp.

 Macrofoto van een heel klein beestjePer smartphone is deze minimale en maximale afstand weer anders. De technische specificaties van je telefoon vertellen je de precieze nummers. In het geval van de iPhone 14 kun je het te fotograferen object bijvoorbeeld tot wel 2 centimeter naderen. Bij de nieuwste Samsung Galaxy-modellen is het macrobereik tussen 3 en 10 centimeter.

Gebruik de flitser

Normaalgesproken zul je de macro-functie bij daglicht gebruiken. Dan zie je de meeste details en zijn de kleuren het meest sprekend. Als je probeert scherp te stellen en het lukt niet, dan kun je de macrosensor een handje helpen door de flitser te activeren. Voor het fotograferen van objecten met veel details, zoals insecten of je huid, kan dit betere kleuren en groter gevoel van diepte opleveren.

Stel handmatig scherp

Autofocus is een functie waar alle smartphone-camera’s over beschikken. In de macro-modus kan die net op een ander deel scherpstellen dan jij in gedachten had. Door handmatig scherp te stellen blijft de focus altijd waar je die wilt. Hoe je dat doet? Druk met je vinger op het gedeelte van het beeld dat scherp moet blijven. Autofocus kan trouwens weer wél handig zijn als het te fotograferen onderwerp beweegt, bijvoorbeeld een kruipende kever.

Macrofoto van een kat

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.