Wifi-assistentie: hoe voorkom je dat je telefoon opeens overschakelt op mobiel internet?

Telefoons & Tech

Denk je dat je thuis lekker aan het internetten bent via wifi, is je telefoon stiekem overgeschakeld naar mobiel internet. En dat terwijl je de deur niet eens bent uit geweest. Vervelend, zeker als je bijvoorbeeld een liedje aan het streamen was. Nu gebruik je tóch MB’s van je internetbundel, terwijl je hier juist zo zuinig mee wil omgaan! Hoe is dit mogelijk? Maak kennis met wifi-assistentie, dat ook bekend staat als ‘WiFi+’ of ‘Slimme netwerkwissel’.

Wat is wifi-assistentie?

wat is wifi-assistentie SimyoWifi-assistentie is een instelling op je smartphone die de verbinding met je wifi-modem verbreekt als het wifi-signaal zwak is. Bij zo’n zwak signaal heeft je telefoon nog wel verbinding met de wifi-modem, maar de internetsnelheid is hierdoor laag. Wifi-assistentie verbreekt dan de verbinding zodat je telefoon overschakelt op mobiel internet.

Wifi-assistentie is handig als je snel wil blijven internetten. 4G-internet is namelijk sneller dan de meeste wifi-verbindingen. Het nadeel is alleen wél dat je hierdoor MB’s van je Sim Only internetbundel verbruikt. Zonder dat je er zelf misschien erg in hebt. Op zich is dat met een grote internetbundel niet zo erg, maar wifi-assistentie is niet jouw ideale assistent als je een kleinere bundel hebt. Of als je het zonde vindt om per ongeluk MB’s te verbruiken. Wifi-assistentie zorgt er ook voor dat je telefoon overschakelt op mobiel internet, zelfs als je dit op je telefoon hebt uitgezet.

Goed om te weten: wifi-assistentie kan verschillende namen hebben. Op de iPhone heet het gewoon wifi-assistentie, Huawei noemt het WiFi+ en Samsung bestempelt het als slimme netwerkwissel.

Hoe zie ik of ik internet via wifi of mobiel internet?

wifi-assistentie mobiel internet of wifi SimyoWifi-assistentie werkt op de meeste telefoons op de achtergrond. Dat betekent dat het de verbinding met het wifi-modem verbreekt zonder jou dit te laten weten. Hoe zie je dan of je MB’s van je internetbundel verbruikt? Op een iPhone zie je bovenaan het scherm het wifi-icoon als je bent verbonden met een wifi-netwerk. Dit icoontje zie je hiernaast in de illustratie. Is dit icoontje op je iPhone niet zichtbaar? Dan gebruik je mobiel internet.

Op Android-smartphones is het niet altijd te zien of je internet via wifi of mobiel internet. Bij sommige Android-smartphones blijft het wifi-icoontje namelijk zichtbaar als je telefoon door middel van wifi-assistentie is overgeschakeld op mobiel internet.

Wifi-assistentie uitzetten, hoe doe ik dat?

wifi-assistentie uitzetten SimyoVind je het niet prettig dat je telefoon zonder jouw medeweten de wifi-verbinding verbreekt? Geen probleem, je kunt zelf de controle houden over wifi-assistentie. Deze instelling is namelijk uit te zetten.

Slimme netwerkwissel uitzetten op een Android-smartphone

 • Open het instellingenmenu.
 • Druk op ‘Verbindingen’.
 • Druk op ‘Wi-Fi’.
 • Druk rechtsboven op ‘Geavanceerd’.
 • Schuif de slider naast ‘Slimme netwerkwissel’ naar links.
 • Je hebt slimme netwerkwissel nu uitgezet.

Deze instructie en animatie zijn gebaseerd op Android-versie 6 met de Samsung-interface. Heb je een andere telefoon of andere softwareversie? Dan is het mogelijk dat het op jouw telefoon anders werkt.

Wifi-assistentie uitzetten op een iPhone

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Mobiel netwerk’.
 • Scroll helemaal naar beneden.
 • Schuif de slider naast ‘Wifi-assistentie’ naar links.
 • Je hebt wifi-assistentie nu uitgezet.

Verder besparen op je internetbundel?

wifi-assistentie besparen op je internetbundel SimyoMet het uitzetten van wifi-assistentie verbruik je minder MB’s van je internetbundel. Fijn natuurlijk, maar als je wil kun je met een paar handige aanpassingen nóg meer MB’s besparen! Bijvoorbeeld door populaire apps zelf slim in te stellen. Met deze 10 wijsheden over databesparing weet je hoe je nóg zuiniger met je internetbundel omgaat. Zo verbruik je geen onnodige MB te veel. Succes!

Discussie