.

Terug naar overzicht
12,559x gelezen

Wie het nog niet doorhad, is er de laatste jaren wel achter gekomen: als je kan thuiswerken, kun je vaak net zo goed je laptop ergens anders openklappen. In een strandtent, bijvoorbeeld. Of in een warm buitenland. Maar wacht eens even, moet die laptop überhaupt mee?

Of je nu een inspiratiedagje op een zonnig terras houdt of tijdens je vakantie je mails moet checken, die laptop is vaak een overbodige luxe. Smartphones worden steeds krachtiger en met de juiste accessoires en apps doen ze nauwelijks meer onder voor jouw laptop. Met de tips en trucs in deze blogpost houd jij voortaan mobiel kantoor.

Van je mobieltje een laptop maken

Op het eerste gezicht verschilt een mobieltje behoorlijk van een laptop. Zo ontbreekt er een toetsenbord, wat het opstellen van documenten en het schrijven van e-mails lastig maakt. Gelukkig zijn er Bluetooth-toetsenborden. Zo’n draadloos   kun je in normaal formaat kopen, maar ook met mini-toetsjes. Er zijn zelfs vouwbare toetsenborden, die uiteraard veel minder ruimte in je bagage innemen.

Werk je graag met een muis, bijvoorbeeld om makkelijk tekst te kunnen selecteren? Ook Bluetooth-muis kun je eenvoudig met je mobieltje verbinden. Draadloze muizen zijn, net als de toetsenborden, ook in mini-formaat te koop. Er bestaan ook handige sets van mini-toetsenbord en mini-muis, of mini-toetsenborden met ingebouwde trackpad.

Je smartphone is je monitor. Kantel hem en zet hem in een houder voor een betere kijkhoek en een ergonomischer houding.

Afleidingen verminderen doe je met een over-ear hoofdtelefoon of met oordopjes die noise cancelling-functie bezitten. Ook deze kun je gewoon via Bluetooth verbinden. En mocht je je afvragen hoeveel gadgets je via Bluetooth met je telefoon kunt verbinden: met de nieuwste Bluetooth-versie (nummer 5) koppel je tot wel 7 apparaten draadloos met je smartphone.

Tekstverwerken op je smartphone

Tekstdocumenten maak je eenvoudig in Google Documenten (Android en iphone, gratis). Je kunt de documenten als Word- of PDF-bestanden downloaden om ze vervolgens naar iemand te mailen, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dankzij de deel-functie kunnen anderen jouw document naar keuze alleen inzien, er commentaar bij zetten of het bewerken.

Google is niet je enige optie.   Microsoft Office, dan kun je de mobiele app downloaden die Word, Excel, and PowerPoint combineert (Android en iPhone, gratis).

Moet je veel typen, dan is teksten dicteren een handige optie. Zowel op de iPhone als op Android-toestellen is dat het makkelijkst als je geen Bluetooth-toetsenbord verbonden hebt. Op de iPhone tik je op het scherm zodat het virtuele toetsenbord verschijnt. Druk naast de spatiebalk op het microfoon-knopje om te dicteren. Op Android-telefoons heb je het virtuele Gboard-toetsenbord (Android, gratis) nodig. Wanneer de toetsen daarvan op je scherm verschijnen, kun je bovenaan op het microfoontje tikken voor spraak-naar-tekst.

Er is inderdaad een gratis Microsoft-account voor deze app nodig. Maar omdat ik "ben je gewend aan" zeg, heeft de lezer al zo'n account.

Vergaderen

Op je mobieltje kun je ook prima vergaderen. Als je onderweg bent, kun je het beste een rustig plekje ergens binnen zoeken, bijvoorbeeld met een witte muur als achtergrond. Zo zijn er minder visuele en hoorbare afleidingen en lijkt het net alsof je nog thuis zit.

Multitasking gaat iets anders op een mobieltje. Sommige apps voor videobellen bevriezen jouw camera als je een andere app opent. Dat videobellen kan trouwens in allerlei apps. Voor professionele doeleinden zijn Zoom (Android en iPhone, gratis) en Microsoft Teams (Android en iPhone, gratis) het populairst.

Verantwoord gebruik van je ultra-mobiele kantoor

Voor veel mensen is zo’n ‘smartphone-laptop’ een echte aha-ervaring. Vooral voor kortere werkzaamheden volstaat deze oplossing. Sterker nog, het is raadzaam om niet langere tijd op een mobieltje te werken. Met deze praktische tips (onder het kopje ‘Voor werknemers’) zorg je ervoor dat lichaam en geest gezond blijven wanneer je mobiel werkt.

Over dat mentale aspect gesproken: het is prettig om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden, bijvoorbeeld met behulp van twee simkaarten. Zo’n extra simkaart koop je eenvoudig online bij Simyo. Met een dual-sim of eSIM-telefoon hoef je die niet steeds te verwisselen. Wat natuurlijk ook kan, is een aparte werktelefoon nemen.

 

Heb jij er weleens aan gedacht om van je smartphone een laptop te maken?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.