Simyo telefoon op afbetaling

Telefoon op afbetaling: wat verandert er in 2017?

Nieuws

‘Let op, geld lenen kost geld’. Vanaf dit jaar hoor je deze waarschuwing bij een reclame voor een abonnement met ‘gratis’ telefoon. Je leest hier waarom de overheid dit verplicht heeft gesteld voor een telefoon op afbetaling en waarom er voor Simyo niets verandert.

Is een abonnement met telefoon een lening? Ja, want veel mensen realiseren zich niet dat een ‘gratis’ telefoon met abonnement helemaal niet gratis is. Je betaalt de telefoon namelijk af. De kosten hiervoor zitten ‘verstopt’ in de abonnementskosten. De overheid vindt dit niet duidelijk genoeg en beschouwt dit soort abonnementen daarom sinds juli 2015 als lening. En daar ga je vanaf 2017 wat van merken. In de onderstaande infographic zie je wat er precies voor jou verandert.

Waarom Sim Only geen lening is

Simyo onderzoekt telefoon op afbetalingDe nieuwe regels gelden niet voor Sim Only abonnementen. De overheid vindt de kosten voor een Sim Only abonnement namelijk wél duidelijk. Je betaalt hiermee geen telefoon af, dus is het geen lening. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld Simyo de slogan ‘let op, geld lenen kost geld’ niet te gebruiken in reclame-uitingen.

Dit verandert er per 1 januari 2017

telefoon op afbetalingReclames over abonnementen met een telefoon op afbetaling moeten de waarschuwing ‘let op, geld lenen kost geld’ krijgen. Niet alleen de reclames op televisie, maar bijvoorbeeld ook op billboards, internet en in de krant.

In deze reclame-uitingen moeten ook de kosten voor het afbetalen van de telefoon apart worden vermeld. Zo weet je precies hoeveel geld je voor de abonnementskosten betaalt én hoeveel voor je telefoon. Tip: vergelijk de kosten voor de telefoon via een prijsvergelijker. Zo weet je of je wel of niet te veel betaalt.

Dit verandert er op 1 mei 2017

telefoon op afbetalingOp 1 mei 2017 veranderen de regels opnieuw. Sluit je dan een abonnement af met een telefoon die 250 euro of duurder is? Dan moet de provider bij jou een leentoets afnemen. Je moet dan bewijzen wat je maandelijkse inkomen is, bijvoorbeeld door je loonstrook te laten zien.

Daarnaast wordt het bedrag dat je voor de telefoon betaalt als lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Het BKR houdt in een persoonlijk dossier de door jou afgesloten leningen bij. Hieronder vallen onder andere rood staan bij de bank, een creditcard en andere leningen. Betaal je een lening niet op tijd af? Dan krijg je een geregistreerde schuld bij het BKR. Er is dan een kans dat je bijvoorbeeld geen hypotheek kunt krijgen of geen nieuw abonnement met telefoon kunt afsluiten. Je moet dan eerst de geregistreerde schuld afbetalen.

Uitzonderingen op de regel

Is de telefoon op afbetaling bij het abonnement goedkoper dan 250 euro? Dan wordt er geen leentoets afgenomen. Ook wordt de lening dan niet bij het BKR geregistreerd. De nieuwe regels gelden ook niet voor zakelijke abonnementen.

Geen leentoets voor Sim Only

Het afsluiten van een Sim Only abonnement blijft hetzelfde. Je hoeft hiervoor nooit een leentoets te doen en er vindt geen BKR-registratie plaats.

Waarom neemt de overheid maatregelen voor een telefoon op afbetaling?

simyo lekker bezigMet de nieuwe regels wil de overheid consumenten beter beschermen tegen betalingsproblemen. Zo kan iemand met veel schulden niet meer zomaar een abonnement met een dure telefoon afsluiten. Hierdoor is de kans kleiner dat iemand nog méér schulden krijgt zonder dat hij ze kan afbetalen.

Ook wil de overheid met de nieuwe regels consumenten beter en eerlijker informeren. Zo is het nu duidelijker wat een abonnement met telefoon op afbetaling nou écht precies kost. Consumenten kunnen hierdoor zelf beter prijzen vergelijken.

Simyo infographic telefoon op afbetaling

Bron infographic: Iphoned

Discussie