.

Terug naar overzicht
5,402x gelezen

Smartphone-speakers zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar vaak is de geluidservaring nog niet je-van-het. Gelukkig zijn er manieren om de geluidskwaliteit van je smartphone te verbeteren voor muziek, video's en telefoongesprekken. In deze blogpost delen we handige tips en   om het beste uit je speakers te halen.

De evolutie van smartphone-speakers

Je zou het misschien niet zeggen, maar smartphone-luidsprekers zijn flink ontwikkeld sinds de dagen van simpele beltonen en krakende telefoongesprekken.

Zo hebben veel smartphones tegenwoordig twee speakers in plaats van één, wat zorgt voor een beter en rijker geluid met een ruimtelijk gevoel. Ook is het frequentiebereik breder, wat betekent dat de speakers beter in staat zijn om zowel hoge tonen (zoals fluiten) als lage tonen (zoals bas) weer te geven. Daarnaast zijn veel telefoons uitgerust met slimme versterkers die het geluid automatisch aanpassen aan wat je afspeelt.

Moderne luidsprekers klinken dan ook stukken beter, maar ze zijn nog steeds gevoelig voor stof en water, en ze hebben een beperkt volume. Met de tips hieronder geniet je van het beste geluid uit die kleine speakers.

Tip 1: Verbeter de geluidsinstellingen

Ben je al eens diep in de geluidsinstellingen van je smartphone gedoken? Zo niet, dan is het tijd om dat te doen. Elke telefoon heeft zijn eigen manier om de instellingen aan te passen.

Op een iPhone ga je naar 'Instellingen' > 'Muziek' > 'Equalizer'. Hier kun je voorgeprogrammeerde instellingen vinden waarmee je bijvoorbeeld in een drukke trein of een lawaaiig vliegtuig beter het stemgeluid in voiceberichtjes of series kunt horen.

Op een Android-telefoon doe je dit via 'Instellingen' > 'Geluid' > 'Geluidsverbetering' of 'Geluidseffecten'. Afhankelijk van je toestel en Android-versie kunnen de namen van de menu's iets afwijken.

Tip 2: Vermijd audiocompressie bij muziek en video’s

Met compressie wordt de grootte van een audio- of videobestand verkleind. Maar dat ‘inpakken’ kan ten koste gaan van de geluidskwaliteit. Voor het best mogelijke geluid kies je voor bestanden met minimale compressie, zoals FLAC (Free Lossless Audio Codec) voor muziek of MKV (Matroska Video) voor video's. En bij streamingdiensten zoals Spotify of Apple Music kun je de geluidskwaliteit instellen op 'Hoog' of 'Zeer hoog' in de app-instellingen.

Tip 3: Gebruik een noise cancelling-app

Noise cancelling-apps helpen omgevingsgeluiden te onderdrukken, wat vooral handig is tijdens telefoongesprekken en stemberichten.

Voor iPhones kun je de app Denoise (€ 2,49) proberen, die automatisch noise canelling toepast wanneer je een audiobericht of video opneemt. Als je de audio of video vervolgens afspeelt, hoor je het lawaai nauwelijks en komt jouw stem veel beter door. Android-gebruikers betalen € 3,39 voor dezelfde app.

Tip 4: Gebruik een app voor equalizer-instellingen

Een equalizer is een tool waarmee je de balans van verschillende frequenties in het geluid kunt aanpassen, waardoor je de geluidskwaliteit kunt verbeteren of aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren.

Voor iPhones is Equalizer Pro (€ 2,99) een populaire app, terwijl Android-gebruikers kunnen kiezen voor Sound Beautifier (gratis).  stellen je in staat om de geluidskwaliteit van je smartphone naar eigen smaak aan te passen.

Tip 5: Kies het juiste hoesje

Tot slot kun je de oplossing voor beter geluid ook buiten je telefoon zoeken. Als je een smartphonehoesje kiest is het belangrijk om te letten op de uitsparingen voor de speakers en de microfoon. Een hoesje dat deze openingen niet blokkeert, zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Merken zoals Spigen en Otterbox bieden hoesjes aan die speciaal ontworpen voor de beste geluidsbeleving, voor zowel iPhones als Android-telefoons.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.