.

Terug naar overzicht
16,838x gelezen

Zes miljoen. Zoveel smartphones liggen er in Nederland ongebruikt weg te stoffen in de keukenla en achterin de kast. Een deel van de ongebruikte smartphones staat te koop op sites als Marktplaats. Dus zoek je een telefoon en wil je niet de hoofdprijs betalen? Overweeg een tweedehands exemplaar te kopen! In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Dáárom koop je een tweedehands smartphone!

Simyo lekker bezigVoor een gebruikte smartphone betaal je minder geld dan als je hetzelfde exemplaar nieuw koopt. Daarnaast ben je duurzaam bezig als je een gebruikte telefoon neemt. Je voorkomt namelijk dat een prima werkend apparaat wordt weggegooid. Hoewel er nadelen kleven aan een tweedehands smartphone, zoals mogelijke krasjes op het scherm en niet de nieuwste hardware onder de motorkap, doet een gebruikt exemplaar het vaak prima. In dit artikel lees je tips die je helpen een goede gebruikte smartphone uit te zoeken voor bij je Sim Only abonnement.

Een tweedehands exemplaar vind je overal

Simyo onderzoektEr zijn meerdere sites waar tweedehands smartphones te koop worden aangeboden. Een bekend voorbeeld is Marktplaats, maar je kunt ook de ‘Vraag & Aanbod’-pagina van Tweakers gebruiken. Dit is de grootste Techsite van de Benelux. Hier filter je de aangeboden tweedehands smartphones gemakkelijk en snel op criteria als merk, prijs, besturingssysteem en schermformaat. Er zijn ook online telefoonshops die onder andere tweedehands smartphones aanbieden, zoals los-toestel.com. Shop je via een andere webwinkel? Controleer, voordat je iets koopt, of deze een certificaat van Thuiswinkel Waarborg heeft. Je bent er dan zeker van dat het om een betrouwbare verkoopsite gaat.

Zo herken je een goede tweedehands smartphone!

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om de juiste tweedehands smartphone uit te zoeken. Zo heb je voor een mooie prijs een toptoestel!

Achterhaal zijn bouwjaar

Simyo lampjeIs je oog gevallen op een mooie telefoon? Achterhaal dan eerst zijn bouwjaar. Dit doe je door te googelen op de toestelnaam. Een telefoon van een jaar oud werkt over het algemeen prima. Vaak zijn telefoons van twee jaar oud ook nog goed te gebruiken. Een oudere telefoon heeft vaak minder goede hardware, waardoor de kans op haperingen groter is en het waarschijnlijk langer duurt voordat een app opstart. Bovendien krijgen oudere smartphones geen software-updates meer. Voor de snelheid van een telefoon is dat geen ramp, maar dit betekent ook dat de meeste oudere modellen geen beveiligingsupdates krijgen. Deze telefoons zijn dan minder goed beveiligd tegen nieuwe virussen en malware dan de nieuwste modellen.

Koop alleen een telefoon die duidelijk gefotografeerd is

Toont de verkoper geen foto’s of alleen persfoto’s van het uiterlijk van de smartphone? Zoek dan verder tot je een telefoon vindt waarvan je wél echte foto’s ziet.. Zo zie je namelijk de gebruikssporen van de smartphone. Deze geven een indicatie van de ‘gezondheid’ van het apparaat. Heeft een telefoon veel krasjes in het scherm en barstjes in de behuizing? Misschien is het dan beter dat je nog even verder zoekt. Dat een telefoon er van de buitenkant goed uitziet, is geen garantie voor een goede koop. Het geeft wél aan dat de vorige eigenaar zuinig met zijn telefoon omging.

Vraag altijd of de telefoon simlockvrij is

AssistentVrijwel alle telefoons zijn tegenwoordig simlockvrij, maar misschien is de telefoon waar jij interesse in hebt dat niet. Simlock houdt in dat de telefoon maar met één en dezelfde simkaart werkt. Als een telefoon simlockvrij is, betekent dit dat hij met simkaarten van alle providers werkt. Is je simkaart te groot of te klein voor de telefoon? Dat is geen probleem. Vraag dan de 3-in-1 simkaart aan. Deze past altijd.

Hardware: Is een telefoon snel of langzaam?

Simyo sneller dataOverweeg een tweedehands smartphone te kopen die een voormalig ‘vlaggenschip’ is. Dit is de beste smartphone die een fabrikant in een jaar op de markt brengt. Zo’n topmodel heeft vaak goede hardware. Gebruikte telefoons hebben als nadeel dat de hardware verouderd is en na verloop van tijd minder goed wordt. De toptelefoons van een paar jaar terug hebben daar, dankzij hun goede hardware, minder last van. In dit blog lees je precies waar je op moet letten bij het kopen van een telefoon. Of het nou een nieuwe of een gebruikte is. Door de specificaties te vergelijken, plaats je de hardware van telefoons in perspectief en weet je welke telefoon de snelste is. Dit gaat niet op voor de iPhone. Deze telefoon heeft minder goede specificaties dan Android-modellen, maar is vaak tóch sneller in gebruik. Hoe dat kan? Het besturingssysteem van de iPhone, iOS, is net iets beter op de hardware afgesteld dan bij Android-telefoons het geval is.

Verwisselbare batterij: accuduur van een nieuwe telefoon

De inhoud van een smartphonebatterij neemt na verloop van tijd af. Een tweedehands smartphone moet daardoor over het algemeen sneller aan de oplader dan een nieuwe telefoon. Dit omzeil je door een smartphone uit te zoeken die een verwisselbare batterij heeft. Deze kun je uit het toestel halen en vervangen voor een nieuwe. Vaak kost een smartphone-accu niet meer dan een paar tientjes. De accuduur is dan weer net zo goed als die van een nieuw eerstehands exemplaar van dezelfde smartphone. Het is duurder als je een niet-verwisselbare batterij door een monteur laat vervangen.

Vertrouw je de verkoper?

Trek de verkoper na voordat je de tweedehands smartphone wil kopen. Op sites als Marktplaats en Tweakers kun je recensies over een verkoper lezen. Zo heb je een betere indruk van wie de verkoper is. En of je de telefoon niet koopt van iemand met een slechte reputatie. Wil je niet met veel geld over straat lopen om de telefoon contant te betalen? Probeer dan een afspraak te maken dat je het geld overmaakt.

Een grote schoonmaak kan geen kwaad

Simyo Prepaid verschilHeb je je smartphone binnen? Dan sta je ongetwijfeld te popelen om ‘m in gebruik te nemen. Een grote schoonmaak van de smartphone kan, voor je het apparaat definitief in gebruik neemt, nooit kwaad. Zo kun je de buitenkant van de telefoon nog schoonmaken en oppoetsen om vuiltjes en vlekjes weg te halen. In dit blog lees je alle ins en outs!

Zet de telefoon alsnog terug naar de fabrieksinstellingen als dit nog niet is gebeurd. Dit doe je in het instellingenmenu van de smartphone onder ‘Algemeen’ bij de iPhone, ‘Back-up en reset’ bij een Android-smartphone en onder ‘Info’ bij een Windows Phone. Nadat je de telefoon in gebruik neemt, zijn er meerdere apps die je iOS- of Android-smartphone in topconditie houden. Op ons blog bespraken we zo’n app, Battery Doctor, waarmee je gemakkelijk je werkgeheugen opschoont en overbodige bestanden verwijdert. Zo blijft de telefoon snel en hou je genoeg opslagruimte.

Omgekeerd kan natuurlijk ook: je smartphone verkopen!

Ligt je oude telefoon door de koop van een nieuw exemplaar in een lade weg te stoffen? Jij kunt je smartphone natuurlijk óók verkopen! Zo verdien je geld terug van het bedrag dat je aan jouw nieuwe telefoon besteedde. In dit blog lees je waar je bij het verkopen van een smartphone op moet letten. Dus wacht niet langer en maak een ander blij met jouw oude telefoon!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.