Simyo smartphonecamera als een pro

Gebruik je smartphonecamera als een pro

Slimme tips

Smartphonecamera’s worden beter. De kwaliteit van smartphonefoto’s komt steeds meer in de buurt van foto’s van een gewone fotocamera. Vaak kun je er meer mee dan je denkt. Dankzij een paar handige instellingen en apps kun je met je smartphone professionele foto’s schieten. Maar wat maakt een smartphonecamera nou goed?

Smartphonecamera’s

De ingrediënten voor een goede smartphonecamera

Apple iPhone 6 camera uitgelegdNiet één, maar meerdere eigenschappen zeggen iets over de kwaliteit van een smartphonecamera. De camerasensor is een belangrijk onderdeel van een goede camera. Een foto is namelijk opgebouwd uit pixels. Een grotere camerasensor legt meer pixels vast. Hij legt dan meer omgevingsgegevens vast, in de vorm van pixels. Een megapixel is gelijk aan een miljoen pixels. De hoeveelheid megapixels alleen is niet het belangrijkste voor een goede smartphonecamera. Zo zorgt de lens ervoor of een foto wel of niet scherp is. Een smartphonecamera met veel megapixels en een matige lens levert vaak een matige foto op. Andersom geldt hetzelfde. Belangrijk is dus om een smartphonecamera te hebben met een goede sensor én een sterke lens. Daarnaast is de software belangrijk voor het gebruikersgemak. Dit zorgt er namelijk voor dat een camera snel foto’s maakt en deze goed verwerkt.

Verschillende camera’s

Camera sensoren voor smartphones

In bijna alle smartphones zit een andere camera. De één heeft een betere sensor met meer megapixels en de ander heeft weer een betere lens. Samsung, Apple en Sony gebruiken Sony-sensors, maar omdat ze onderling verschillende lenzen en software gebruiken, zit er een groot verschil in de kwaliteit van de foto’s.

Microsoft pakt het wat anders aan. Deze fabrikant gebruikt voor haar smartphones PureView-sensors. Ze gebruiken lenzen van de bekende Duitse lenzenbouwer Zeiss. De Zeiss-lenzen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de foto’s erg goed is. Daarnaast zorgen de sensors van PureView-camera’s ervoor dat foto’s in veel megapixels worden geschoten. Het beste van twee werelden. Wel is de software van Microsoft-smartphones van mindere kwaliteit waardoor de fotokwaliteit achterblijft op de concurrentie.

Beste smartphonecamera’s van dit moment

Samsung Gaalxy Note 4 vs Apple iPhone 6 PlusEr zijn een paar smartphones met een extra goede camera. Zo heeft de Samsung Galaxy Note 4 volgens techsite Tweakers de beste smartphonecamera van dit moment. Dit komt door zijn 16-megapixelcamera, die ook nog eens optische beeldstabilisatie heeft. Optische beeldstabilisatie houdt in dat de lens van de camera vrij kan bewegen in de smartphone. Hierdoor vangt de camera schokken op tijdens het fotograferen. Dit in combinatie met goede camerasoftware, een gevoelige sensor en scherpe lens, zorgt ervoor dat de Galaxy Note 4 volgens Tweakers de beste smartphonecamera heeft.

Fotografiewebsite DxOMark vindt dat de iPhone 6 Plus de beste smartphonecamera heeft. De camera van de iPhone heeft ook optische beeldstabilisatie en een gevoelige sensor van Sony. De combinatie van software en een sterke lens van Apple zelf, zorgt ervoor dat de foto’s scherp zijn en mooie kleuren hebben.

De LG G3 heeft ook een goede smartphonecamera. Dankzij een laserstraal kan de camera erg snel scherpstellen. Hierdoor kun je snel een scherpe foto maken van een bewegend voorwerp. De kleurweergave van de foto’s is erg mooi bij de G3.

Foto’s schieten als een pro

De foto’s die je met je smartphonecamera maakt, kun je er op twee manieren heel professioneel uit laten zien. Vooraf kun je de instellingen van de smartphonecamera aanpassen en achteraf kun je de foto’s met handige apps bewerken. Het resultaat van je foto’s kan dan heel mooi worden. Dat bewijzen deze foto’s wel, die stuk voor stuk met iPhones zijn genomen én bewerkt.

Vooraf de smartphonecamera instellen

Apple iPhone cameraBijna elke moderne smartphone heeft in de camera-app een menu waar je de instellingen van de camera kunt aanpassen. Alleen bij de iPhone kun je vooraf weinig instellen. Daar kun je foto’s alleen na bewerken. Androidtelefoons hebben uitgebreidere camera-apps waarbij je wel vooraf instellingen kunt aanpassen. Hierdoor kun je makkelijker onder lastige omstandigheden, mooie foto’s blijven maken. Bijvoorbeeld in slecht verlichte ruimtes of op drukke locaties. De instellingen die je kunt aanpassen gaan vaak over de belichting van een foto, zoals de ISO-waarde, belichtingswaarde en HDR.

In het donker maak je vaak betere foto’s met een flitser. De meeste smartphones hebben een flitser die je aan en uit kunt zetten. Soms kan een flitser een foto overbelicht maken. Dan is het slim om hem uit te zetten en de HDR-optie te gebruiken. HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Hiermee worden zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen in een foto goed weergegeven. Een foto die in het donker is gemaakt, is met HDR vaak beter dan zonder HDR.

Je kunt meestal ook de ISO-waarde aanpassen, waarmee je de lichtgevoeligheid van de smartphonecamera verandert. Zo bepaal je hoeveel licht je smartphonecamera binnenlaat. Je kunt dan in de felle zon toch een mooie foto te maken door een lagere ISO-waarde te kiezen. Selecteer een hogere ISO-waarde als het wat donkerder is. De smartphonecamera vangt dan wat meer licht op om een goede foto te kunnen maken.

Bij sommige smartphones kun je vooraf ook de witbalans aanpassen. Hiermee selecteer je een modus die past bij de lichtomstandigheden waarin je de foto maakt. Zo kun je bij de Samsung Galaxy Note 4 instellen of je in daglicht een foto maakt, of onder bewolking, kunstlicht of TL-verlichting. De smartphonecamera houdt hier dan rekening mee en optimaliseert de instellingen voor een goede foto.

Bij Androidsmartphones kun je vooraf veel camera-instellingen wijzigen.

Foto’s bewerken met handige apps

Achteraf kun je je smartphonefoto’s verder verbeteren. Op de iPhone kan dit al via de standaard foto-app van iOS. Ga naar de foto-app en selecteer de foto die je wil bewerken. Links bovenin kun je op ‘bewerken’ tikken om de foto te bewerken. Hier kun je filters toepassen op een foto en een tal van andere instellingen wijzigen. Meestal hebben Androidtelefoons soortgelijke apps waarmee je foto’s kunt na bewerken. Dit is de album-app die bijna elke fabrikant standaard meelevert op een Androidsmartphone.

Foto's bewerken iOS
Foto’s bewerken via de foto’s-app op een iPhone.
Android foto's bewerken
Foto’s bewerken via de galerij-app op Android.

Er zijn ook bewerkings-apps voor iOS en Android die je zelf kunt downloaden. Met dit soort apps kun je verschillende instellingen aan een foto aanpassen, zoals de helderheid, het contrast en de verzadiging. Daarnaast kun je filters toevoegen om een foto er nog mooier uit te laten zien. Hieronder staan een paar van die leuke, gratis bewerkings-apps voor Android en iOS.

Instagram

Instagram logoDe bewerkings-app bij uitstek is Instagram. Foto’s kun je een bijzonder tintje meegeven door er een filter overheen te leggen. Met Instagram kun je ook heel nauwkeurig foto’s aanpassen. Zo kun je de warmte, verzadiging, helderheid en het contrast van een foto veranderen. Download de app voor Android en de iPhone.

VSCOcam

VSCOcam logoMet VSCOcam leg je achteraf filters over foto’s en kun je eigenschappen als de helderheid en het contrast los van elkaar aanpassen. VSCOcam heeft een extra slimmigheidje. Hiermee kun je al je aanpassingen aan een foto terugvinden en die los van elkaar ongedaan maken. Zo houd je zelf het overzicht tijdens het na bewerken én als je klaar bent. Download de app voor Android en de iPhone.

PicLab

Piclab iconPicLab is een app waarmee je foto’s kunt nemen en collages kunt maken. Hierbij heb je de keuze uit meerdere indelingen. Met PicLab kun je teksten toevoegen aan foto’s, maar ook de helderheid en scherpte van een foto aanpassen. Download de app voor Android en de iPhone.

Pixlromatic

Pixlromatic iconPixlromatic pakt het wat anders aan. Hiermee leg je ook filters over een foto heen, maar deze filters zijn duidelijker aanwezig dan bijvoorbeeld bij Instagram. Leuk is dat je achteraf met Pixlromatic extra filters kunt downloaden. Zo blijf je elke keer bijzondere foto’s maken. Download de app voor Android en de iPhone.

Aviary

Aviary iconMet Aviary kun je kaders toevoegen aan foto’s. Zo lijkt het net of een foto digitaal is ingelijst. Met Aviary kun je ook zelf bepalen welk deel van een foto scherp moet worden en welk deel onscherp. Zo creëer je meer diepte in een foto. Download de app voor Android en de iPhone.

Selfies

SelfiesIn 2014 gingen veel mensen aan de selfies. Selfies zijn foto’s die je van jezelf maakt. Vooral op Facebook en Instagram zijn steeds meer selfies te zien. Selfies worden vaak met een smartphonecamera geschoten. Veel smartphones hebben een camera aan de voorkant. Deze camera is eigenlijk bedoeld voor videogesprekken, maar wordt steeds vaker gebruikt voor het nemen van selfies. Op het smartphonescherm zie je dan meteen of je goed in beeld bent. Camera’s aan de voorkant van een smartphone zijn vaak minder goed dan camera’s aan de achterkant van een smartphone. Omdat selfies zo populair zijn, worden camera’s aan de voorkant van een smartphone wel steeds beter. Zo heeft bijvoorbeeld de HTC Desire Eye zowel aan de voor- als achterkant een 13-megapixelcamera.

Houd met een paar dingen rekening als je een selfie wilt maken. Neem bijvoorbeeld niet tegen het licht in een foto; zo wordt de foto overbelicht. Let ook op waar je je vingers op je smartphone neerlegt. De cameralens kan onbewust bedekt zijn. Door op het smartphonescherm te drukken, maak je een foto. Vaak kun je ook fysieke knoppen gebruiken. Bij iPhones gebruik je hiervoor de volumeknoppen. Androidtelefoons hebben vaak een speciale cameraknop om een foto te schieten. Soms kun je ook een gebaar maken naar de camera, waarna de foto automatisch wordt genomen.

Filmen met je smartphone

Filmen met je smartphoneMet je smartphonecamera kun je niet alleen foto’s schieten. Je kunt er ook mee filmen. De betere smartphones van dit moment filmen allemaal in full HD. Steeds meer smartphonecamera’s filmen zelfs in een hogere resolutie: 4K. Deze resolutie is twee keer zo scherp als full HD. Voor mooie filmpjes maken met je smartphone geldt hetzelfde als bij het maken van mooie foto’s; de hoge resolutie van de camera alleen is niet genoeg voor een goede video.

Het maakt bijvoorbeeld ook uit hoeveel frames per seconde je camera filmt. Frames zijn beelden die samen een video vormen als ze snel na elkaar worden afgespeeld. Een full HD-filmpje ziet er veel vloeiender uit in 60 frames per seconde dan in 30 frames per seconde. Net als bij foto’s speelt ook de kleurweergave bij video’s een rol. Smartphonevideo’s zijn daarnaast vaak schokkerig, omdat het lastig is om met vaste hand een video te maken. Smartphones als de Samsung Galaxy Note 4 en iPhone 6 Plus hebben daarom optische beeldstabilisatie. Deze vangt  tijdens het filmen kleine schokjes op, waardoor het beeld veel stabieler wordt. Dit draagt bij aan een betere video.

Tot slot: niet alleen de camera is belangrijk

Met de smartphones van tegenwoordig maak je bijna net zulke mooie foto’s als een professionele fotograaf. Dit komt omdat smartphonecamera’s steeds beter worden. Vaak wordt gedacht dat voor een goede smartphonecamera alleen de hoeveelheid megapixels belangrijk is, terwijl de cameralens en software dat ook zijn. Door vooraf een paar instellingen aan te passen, gaat de fotokwaliteit met sprongen vooruit. Achteraf kun je de foto nog eens helemaal naar je eigen smaak na bewerken. Daarna kun je de foto delen op Instagram of andere sociale kanalen. Een normale fotocamera hoef je dan ook niet meer te kopen. Hij zit namelijk al in je smartphone. De kosten van een goede smartphone kunnen hoog oplopen misschien is daarom een sim only abonnement een oplossing waarmee geld kan worden bespaard. Lees hier meer tips hoe je op vakantie met je smartphone mooie foto’s maakt.

 

 

Discussie