alternatief whatsapp

5 alternatieven voor WhatsApp

Favoriete apps

Bijna één miljard mensen sturen dagelijks berichten via WhatsApp en het woord verscheen zelfs in de Nederlandse woordenlijst: WhatsApp. Toch is niet iedereen fan van de app. De overname door Facebook en mogelijke privacy issues zijn redenen voor gebruikers om te kiezen voor een alternatief voor WhatsApp. Welke alternatieven bestaan er en welke voordelen hebben ze?

Waarom een alternatief voor WhatsApp?

Door de overname van WhatsApp door Facebook kwamen er behoorlijk wat geruchten op gang over een mogelijke koppeling met het sociale netwerk en wat dit zou doen met de privacy. Daarnaast waren er veel vraagtekens bij de end-to-end-encryptie die niet altijd werd toegepast. Die end-to-end-encryptie zorgt er dat je berichten versleuteld zijn. Dat betekent dat alleen jij en je gesprekspartner de berichten kunnen lezen. Inmiddels wordt end-to-end-encryptie wel altijd toegepast. De webversie van WhatsApp zorgt voor veel gemak, maar is niet zo veilig dat volledig voorkomen kan worden dat mensen meelezen. De QR-code is namelijk door meerdere apparaten te scannen. 

Signal: privacy en open-source

Op je privacy gesteld? Dan is Signal het perfecte alternatief voor jou. Deze app is extra versleuteld. Niet alleen zijn de gesprekken via deze app end-to-end-encryptie versleuteld, maar wordt je persoonlijke ‘sleutel’ opgeslagen op jouw telefoon in plaats van op een server. Die sleutel kost extra geheugen. Daarentegen neemt de gehele app niet meer ruimte in beslag dan WhatsApp. Dat komt omdat WhatsApp actviteitsdata verzamelt en Signal dat niet doet. WhatsApp gebruikt ruimte voor je contactenlijst, ook al voer je geen gesprekken met al je contacten. In Signal verschijnt een contact pas in je contactenlijst je een gesprek open hebt staan met deze persoon. Dat betekent dat het bedrijf erachter nooit je gesprekken kan ontcijferen. Een extra voordeel van Signal is dat je geen screenshots kunt maken van gesprekken. Extra veilig dus en dat is waarom deze app zelfs wordt aangeraden door Edward Snowden. Signal download je hier voor Android en hier voor Apple.

Telegram: vergelijkbaar alternatief

Deze app is het meest vergelijkbaar met WhatsApp in dit rijtje. Toen WhatsApp werd overgenomen door Facebook werd deze app populair als alternatief. Waarom? Vaak wordt gedacht dat Telegram gebruik maakt van end-to-end-encryptie. Dit is niet het geval. Telegram slaat je berichten in plain-text op in de cloud. Wat dit inhoudt? Dat betekent dat Telegram je berichten zonder versleuteling op kan slaan en ze dus prima leesbaar zijn voor Telegram. Wat dan wel een reden is om Telegram te gebruiken? Berichten in Telegram kun je achteraf nog bewerken. Bovendien verbruikt Telegram minder energie bij het versturen van foto’s en video’s. Telegram download je hier voor Android en hier voor Apple. 

Allo: het antwoord van Google

Dit chatprogramma is een applicatie van Google. Allo is een extra gebruiksvriendelijke app dankzij zijn ingebouwde personal assistent. Handen vol? Met een spraakopdracht plan je een afspraak in of zet je je wekker.  Een groot voordeel is de smart reply-functie. Stel een vraag en Allo maakt er een keuzemenu van voor je gesprekspartner. Zo kun je bijvoorbeeld vragen: “Wil jij naar Brimstone of naar Star Wars?” En daarop krijgt je gesprekspartner twee knoppen waaruit hij kan kiezen. Bovendien kun je een incognitochat openen en deze weer sluiten na het gesprek. Handig als je een surpriseparty organiseert bijvoorbeeld of niet wil dat het gesprek wordt opgeslagen in je historie.  Allo vind je hier voor Android en hier voor Apple.

Viber: gratis bellen

Anders dan voorgaande alternatieve chatapps is Viber; een chatprogramma waar je ook mee kunt bellen. Ook werkt deze app op je desktop waardoor je gesprekken tussen computers en telefoons kunt voeren. Nadeel is dat deze app niet op oudere toestellen naar behoren werkt. Viber is hier beschikbaar voor Android en hier voor Apple.

Kik Messenger

Deze app benadert privacy op een andere manier. Kik laat je telefoonnummer niet zien, maar alleen de gebruikersnaam die je zelf gekozen hebt. Dit doet denken aan het ‘pingen’ op de Blackberry van vroeger. Vrienden voeg je dus toe aan de hand van een gebruikersnaam. Uniek is dat Kik een ingebouwde browser heeft en dat je dus samen kunt browsen. Hier vind je Kik voor Android en hier voor Apple.

Ben je minder tevreden over WhatsApp en ben je overtuigd van één van deze apps? Onthoud bij het kiezen van een alternatief dat deze alleen werkt als je vrienden gebruik maken van dezelfde app. Tijd dus om je vrienden aan te moedigen.