.

top apps
Terug naar overzicht
26,836x gelezen

Met de lente in zicht durven we heel voorzichtig weer te dromen van een dag zonder regen of een fietstocht zonder flinke tegenwind. Ben jij iemand die er graag op uit gaat? Lees dan verder, want met deze apps fiets of wandel je over de mooiste slingerpaadjes door prachtige natuurgebieden. Zo geniet je samen met je smartphone nog meer van alle flora en fauna in binnen- en buitenland.

Data en gebruik van gps tijdens de tocht

De meeste route-apps werken via gps op je smartphone. Kies een tocht en krijg vervolgens een interactieve fiets- of wandelgids. De app wijst je de weg en staat stil bij bezienswaardigheden en hoogtepunten tijdens de rit. Download voor vertrek de gewenste route via wifi, zodat je tijdens de tocht geen mobiele data meer verbruikt via de app. Hieronder bespreken we de beste wandel- en fietsapps.

  1. Ga op ontdekkingstocht door natuurgebieden

De app Route.nl neemt je mee op ontdekkingstochten door natuurgebieden in Nederland, België en Duitsland. Binnen de app zijn verschillende manieren om eenvoudig een geschikte wandeling te kiezen. Zo zoek je de routes per plaats, provincie of lengte. Ook is het mogelijk om de dichtstbijzijnde paden op te vragen op je huidige locatie. Op de interactieve kaart zie je altijd op welk deel je je bevindt en wordt je route uitgebreid met routebeschrijvingen en bijbehorende sfeerfoto’s. Sla de afgelegde afstanden op op je smartphone, zodat je de volgende keer de route snel kunt terugvinden.

  • Route.nl is gratis beschikbaar voor iOS en Android
  1. Op pad met de boswachter

Natuurmonumenten heeft ook zijn eigen app Natuur Routes ontwikkeld. Zo luister je tijdens je wandel-, fiets- of zelfs kanotocht naar verhalen van Nederlandse boswachters. Binnen de app kun je kiezen uit 260 routes door heel Nederland en allemaal zijn ze voorzien van een gebiedskaart. Vergeet daarvoor niet je gps aan te zetten. De kaarten zijn ook te gebruiken zonder wifi of 3G/4G, maar hiervoor moet je wel eerst de routes downloaden. Sanny Visser nam voor ons al eerder de proef op de som. Lees hier meer over haar bevindingen.

  1. Van kasteel tot picknickplaats

Ga je voor een grachtenwandeling in Utrecht of kies je toch voor de fietsroute op Texel? Met de app BeleefRoutes komt de natuur echt tot leven. Zo krijg je foto’s van voorkomende soorten vogels te zien, wanneer je in een vogelgebied bent of je krijgt een kijkje in het bijzondere kasteel waar je langsloopt. Naast dat je een melding krijgt wanneer je langs leuke bezienswaardigheden komt, geeft de app je ook tips voor bijvoorbeeld picknickplaatsen en musea. Vrijwel alle routes in deze app zijn gratis te downloaden, maar soms betaal je tussen de €0,90 en €3,00 voor een route. Ook hier geldt weer dat je de kaart van tevoren het beste kunt downloaden via wifi. Bepaalde routes beschikken ook over leuke quizvragen. Zo kun je jezelf tijdens het wandelen of fietsen blijven uitdagen.

  • BeleefRoutes is gratis beschikbaar voor iOS en Android
  1. Spring maar achterop

Met alle fietsknooppunten in Nederland en België is Fietsknoop een handige route-app voor op de fiets. Je deelt en plant je routes met je fietsvrienden óf je deelt het met bekenden op Facebook en Twitter. Naast de knooppunten vind je hier ook tips voor leuke tussenstops, informatie over oplaadpalen voor elektrische fietsen en de locaties van gemeentelijke fietsenstallingen. Extra handig: de kaart draait mee met de route die je fietst. Zo wordt het wel heel moeilijk om nog te verdwalen tijdens een fietstocht in de lentezon.

  • Fietsknoop is gratis beschikbaar voor iOS en Android
  1. Kleine stapjes

Krijg je je kroost soms ook maar moeilijk mee aan de wandel? Buitenbaas Robin maakt de wandelroutes zo leuk, dat ze geschikt zijn voor jong en oud. De app Vossenstreken laat je 47 verschillende routes zien en allen zijn ze voorzien van leuke opdrachten die je met je kinderen kunt doen. Trek je stoutste wandelschoenen aan en duik de Brabantse en Vlaamse natuur in. Onderweg krijg je van Robin gekke opdrachten zoals leren fluiten op een eikeldopje of je billen schudden zoals een das dat doet.

  • Vossenstreken is gratis beschikbaar voor iOS en Android

Tip: tijdens de wandeling of tocht zal je telefoon continu in verbinding zijn met GPS. Dit kost je behoorlijk wat batterij. Het is daarom verstandig om een externe batterij mee te nemen tijdens je route. Lees hier meer over handige externe batterijen.

Heb jij al ervaring met deze of andere wandel- of fietsapps? Laat het ons weten in de reacties.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.