.

Terug naar overzicht
9,132x gelezen

Om een Android app te gebruiken, moet je akkoord gaan met app-voorwaarden in de Play Store van Google. Deze geven een overzicht van gegevens en functies die apps gebruiken en kaderen het gebied af wat een app-ontwikkelaar wel én niet mag. Maar wat betekenen deze voorwaarden eigenlijk? Lees meer over de betekenis van enkele app-voorwaarden.

Wat zijn app-voorwaarden?

App-voorwaarden kun je vergelijken met de waarschuwingen in een gebruikershandleiding. Er staan waarschuwingen in over het gegevensgebruik van apps. App-ontwikkelaars zijn verplicht zulke waarschuwingen in de voorwaarden te vermelden (om zich in te dekken tegen mogelijke aanklachten). Bij een geschil kan de ontwikkelaar in ieder geval nog wijzen naar de voorwaarden die een gebruiker heeft geaccepteerd.

Inzicht in de voorwaarden

Bij het lezen van app-voorwaarden kan het voor de lezer niet altijd even duidelijk zijn wat er bedoeld wordt. Het aantal voorwaarden verschilt per app. Hieronder lichten wij een aantal belangrijke voorwaarden verder uit:

  • Contacten lezen

De app heeft de mogelijkheid om contactgegevens te lezen die zijn opgeslagen op je smartphone. De app kan ook zien hoeveel je hebt gecommuniceerd met bepaalde contacten.

  • Contacten aanpassen

Dit betekent dat de app bepaalde gegevens van contacten mag wijzigen. Let op! Door deze voorwaarde te accepteren geef je de app toestemming om contactgegevens te verwijderen. Echter, het is niet gebruikelijk dat een app dit soort gegevens verwijdert.

  • Actieve apps ophalen

Hiermee haalt de app informatie op over actieve- en recent uitgevoerde taken. Zo kan de app dus zien welke andere apps jij op je smartphone gebruikt.

  • Locatie delen

Deze voorwaarde wordt opgedeeld in geschatte- én precieze locatie. Bij de geschatte locatie geef je de app toestemming om je locatie te bepalen aan de hand van je mobiele netwerk en wifi. Bij precieze locatie wordt je locatie bepaald via GPS in combinatie met wifi.

  • Microfoon

Hiermee kan de app audio opnemen met de microfoon en dus op elk moment geluid opnemen zonder jouw toestemming. Dit klinkt alsof de app je kan afluisteren. Dat is gelukkig niet waar. De reden hiervoor: de app hoeft niet telkens toestemming te vragen aan de gebruiker als deze de microfoon nodig heeft. Bepaalde apps gebruiken de microfoon voor spraakbesturing.

  • Voorkomen dat je smartphone overschakelt naar slaapmodus

De naam zegt het al: de voorwaarde betekent dat de app voorkomt dat de smartphone in slaapmodus gaat. Bedenk goed of je dit wil, want een telefoon die voortdurend werkende processen heeft, betekent een hoger energieverbruik en mogelijk ook hoger dataverbruik.

Controleer je apps

Onze tip is om altijd de app-voorwaarden te lezen. Probeer jezelf aan te leren deze te ‘scannen’ op twijfelachtige zaken. Vraag je bij elke app af of het écht nodig is dat de app toestemming krijgt tot bepaalde gegevens. Een fotobewerkingsapp heeft bijvoorbeeld toegang nodig tot je foto albums, maar heeft geen toegang nodig tot je microfoon. Tenzij er dan weer gebruik wordt gemaakt van video. Om de kwaliteit van apps te beoordelen hebben we nog een aantal handige tips.

Wil je een overzicht van alle (persoonlijke) gegevens die verschillende apps gebruiken en verzamelen? Dan zoek je de app op in Clueful van Bitdefender (tip van de Consumentenbond). Clueful maakt het mogelijk om een app op te zoeken en te zien welke gegevens de app allemaal verzamelt.

Conclusie

App-voorwaarden zijn deels te vergelijken met voorwaarden van fysieke producten. Door aankoop ga je ermee akkoord. Net zoals veel digitale producten is er wél een groot verschil: app-updates. Functies worden in updates toegevoegd en veranderd, waardoor je soms opnieuw expliciet moet aanduiden dat je nieuwe app-voorwaarden accepteert. Om beter te begrijpen wat je nu precies accepteert (of niet!), hebben we je op weg geholpen met de uitleg van een aantal app-voorwaarden.

Kom jij weleens opvallende app-voorwaarden tegen? Laat het ons hieronder weten.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.