.

Terug naar overzicht
10,282x gelezen

Nederland waterland, wordt wel eens gezegd. Leuk, als je wil zwemmen of een boottochtje wil maken, maar water en een smartphone? Die twee gaan dan weer níet zo goed samen. Een waterdichte smartphone lijkt de oplossing, alleen wagen maar een handjevol fabrikanten zich hieraan. Hoe zit dat eigenlijk? En: 5 tips voor EHBO bij waterschade.

Misschien wel het meest voorkomende ongeluk met je smartphone: hij valt in de wc-pot. Of je gooit er een kop koffie overheen terwijl je nét van plan was aan een mooie dag te beginnen. Als je pech hebt, doet je telefoon daarna niks meer. Met een beetje geluk krijg je ‘m na een paar dagen weer aan de praat, maar dat is een kwestie van geduld.

telefoon_afwassen

Even je telefoon afwassen

We hebben dit onderwerp al eens aangestipt in een artikel over hoe je je smartphone het beste kunt beschermen: voor velen komt het dilemma neer op of een dikkere telefoon kopen die waterdicht is, of je telefoon beschermen met een enorme hoes, óf toch een dunner exemplaar aanschaffen met het risico op waterschade. Zoals technologiejournalist Dennis de Vries van Draadbreuk aangeeft; alle telefoons waterdicht maken is geen slecht idee. Sanny, reporter voor Simyo, heeft een broer met een waterdichte telefoon van Sony. Tussen de bordjes en kopjes door geeft hij zijn telefoon regelmatig een sopbeurtje. Lekker fris!

Zo waterdicht is een waterproof telefoon

Benieuwd hoe waterdicht een telefoon echt is? De Consumentenbond deed een test met de Sony Xperia. Helaas kan deze telefoon niet mee in de zee of in het zwembad. Je kunt er wél onder water vissen mee filmen in de vijver, kijk maar.

telefoon waterdicht

Waarom zijn niet alle telefoons waterdicht?

Dennis begrijpt best waarom er nog niet zoveel waterdichte telefoons te koop zijn: “Tja, telefoonfabrikanten zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Ze proberen uiteindelijk zoveel mogelijk te verkopen. Hoe langer je met je telefoon doet, hoe minder snel je een nieuwe koopt.” Dan is er nog de designkwestie: veel fabrikanten kiezen nog steeds liever voor een mooi, slank design dan een iets logger exemplaar dat wel waterdicht is. Dat kwam ook al uit onze straatinterviews naar voren: Een hoesje om je telefoon, dat doe je niet. “Hetzelfde zie je gebeuren bij de batterijduur. Een iets grotere batterij zou het probleem van de altijd lege batterij oplossen, maar daar willen veel makers niet aan”, aldus Dennis.

Maar daar is de Samsung S7!

Telefoongigant Samsung is daar blijkbaar toch anders over gaan denken. De nieuwe Samsung S7 is met veel bombarie geïntroduceerd en al weken van tevoren lekte uit dat het om een – jubel en juich – waterdicht model zou gaan. Nu kan je telefoon ‘echt overal mee naartoe’. “Onder de douche of zelfs tijdens een verfrissende duik”, aldus de makers. Hij ziet er ook nog eens behoorlijk plat uit. Voor wie twijfelt aan de waterdichtheid: het internet staat inmiddels vol met waterproof-tests van Samsung S7. (Hoelang overleeft ‘ie in een vissenkom denk je?)

onderwater phone

Eerste Hulp Bij Natte Telefoon (EHBNT)

Heb je de nieuwe Samsung of de Sony Experia niet? Of ben je gewoon blij met je huidige telefoon? Dit kun je doen als je smartphone tóch per ongeluk een plons neemt. 5 tips!

  1. Haal je telefoon zo snel mogelijk uit het water. Een inkoppertje, maar we zeggen het er toch even bij. Behalve als je telefoon in een diepe put valt, of tussen de piranha’s: dan geldt natuurlijk eigen veiligheid eerst…
  1. Heb je ‘m eruit kunnen vissen en staat hij nog aan? Zet je telefoon dan zo snel mogelijk uit. Zo heb je minder kans dat onderdelen vanbinnen doorbranden.
  1. Maak je telefoon aan de buitenkant droog. Haal daarna – als dit kan – je simkaart en geheugenkaart uit je telefoon, plus de batterij.
  1. Tijd om je telefoon aan de binnenkant te drogen. Vul hiervoor een bak met ongekookte rijst en zorg dat je je telefoon hierin begraaft. Dit schijnt een goede manier te zijn, hoewel de meningen hierover verschillen. Lees onze eerdere blog voor andere handige trucjes.
  1. Je telefoon moet hier een dag of drie in liggen helaas. Alleen zo weet je zeker dat al het vocht geabsorbeerd is. Daarna kun je proberen je telefoon weer aan te zetten, maar niet voordat je ‘m wat moed hebt ingesproken. “Kom op, je kán het.”

Is jouw telefoon weleens in het water gevallen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.