.

Terug naar overzicht
108,652x gelezen

Wil jij grip krijgen op je geldzaken? Een huishoudboekje helpt dan.

Je uitgaven bijhouden, maar wel op een makkelijke manier? En wil jij nóóit meer zoeken naar bonnetjes of garantiebewijzen? Tijd voor een huishoudboekje dat past bij deze tijd: krijg grip op je geldzaken met apps waar je op kunt rekenen.

Algemeen geldadvies

Voordat we in de apps duiken, eerst even wat algemeen geldadvies. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is al jarenlang de plek waar je terecht kunt voor onafhankelijk advies als het om geldzaken gaat. Via de website van het Nibud kun je nu – gratis – een persoonlijk budgetadvies krijgen: een speciale tool zet al je inkomsten en uitgaven op een rij én vergelijkt deze met het uitgavenpatroon van anderen.

Volgens woordvoerder van het Nibud, Gabriëlla Bettonville, is dit een goede eerste stap om meer grip op je budget te krijgen.

Gabriëlla: “Hoeveel geld komt er binnen en waar gaat het naartoe? Veel mensen weten wel wat ze aan salaris per maand ontvangen, maar vergeten daarbij vakantiegeldtoeslag, kinderbijslag of misschien een dertiende maand. Daarnaast is het net zo belangrijk om je uitgaven regelmatig in kaart te brengen. Dingen zoals een woon- of zorgverzekering, of een energiecontract, sluit je één keer af, maar de prijzen veranderen elk jaar. Daar valt vaak veel op te besparen.”

3 budget-tips van het Nibud

  1. Breng eerst al je inkomsten en uitgaven in kaart. Probeer echt een duidelijk beeld te krijgen en houd je dagelijkse uitgaven vier weken bij via een app, Excel of een ouderwets schriftje.
  2. Bepaal welke uitgaven voor jou belangrijk zijn en bezuinig op zaken die je minder belangrijk vindt. Zorg voor een duidelijk doel als je gaat besparen.
  3. Extra tip: via het Nibud kun je je inschrijven voor het ‘Check, Plan, Spaar’ e-mailprogramma. Hiermee word je door middel van wekelijkse tips per sms en e-mail gecoacht en heb je –volgens het Nibud– deze drie vuistregels (check, plan en spaar) binnen zes weken onder de knie.

Budget bijhouden met slimme apps

Je uitgaven bijhouden wordt steeds makkelijker met uitgebreide apps. We hebben de drie slimste apps voor je op een rij gezet.

Flow Your Money voor Android en iOS: Je inkomen automatisch in potjes stoppen (gratis)

Deze Nederlandse app koppel je aan jouw bank(en), waarna hij automatisch je inkomsten overmaakt naar jouw subrekeningen, spaarpotjes of spaarrekeningen. Een handige hulp bij het budgetteren omdat je zo precies weet hoeveel je in elke categorie nog over hebt en eventueel kunt uitgeven. Maak bijvoorbeeld een potje voor reizen, voor kleding en voor sparen.

Voordelen:

  • Je weet precies hoeveel je te besteden hebt omdat je jouw geld in ‘potjes’ verdeelt.
  • Je kunt heel veel ‘triggers’ instellen, bijvoorbeeld alleen betalingen van bepaalde afzenders verdelen of alleen bedragen vanaf een bepaalde benedengrens overmaken.
  • Bij de betaalversie (vanaf € 2,99) doet de app deze overboekingen automatisch.

Nadelen:

  • Bij de gratis versie moet je de overboekingen handmatig goedkeuren.

Dyme voor Android en iOS: vaste lasten bijhouden en abonnementen opzeggen (gratis)

Met Dyme heb je niet alleen altijd een overzicht van je vaste lasten, je kan via de app ook ongewenste abonnementen opzeggen. Dat sportschoolabonnement of die streamingsdienst waar je weinig gebruik van maakt, je zegt het binnen één minuut op via de Dyme-app.

Voordelen:

  • Snel inzicht in je vaste lasten en uitgaven.
  • In één klik abonnementen opzeggen via de app.

Nadelen:

  • Je kunt niet ál je uitgaven bijhouden in de app, omdat de app alleen is gekoppeld aan je bankrekeningen.

MoneyPro voor Android en iOS: de alles-in-één budget app (gratis)

Bewaar het overzicht over al je rekeningen, creditcards, uitgaven en bonnetjes met deze uitgebreide budget-app. Je hebt in één oogopslag overzicht over ál je kosten en inkomsten, van hypotheek tot je boodschappen. Rekeningen betaal je voortaan altijd op tijd als je jouw bankrekening integreert met de app.

Voordelen:

  • Stuurt een herinnering als je een rekening moet betalen.
  • Ondersteunt meerdere valuta’s.

Nadelen:

  • De uitgebreide versie, waarmee je jouw inkomsten en uitgaven kunt bijhouden met andere gebruikers en de app op verschillende besturingssystemen kunt gebruiken, kost € 49,99 (PLUS-versie).
  • Alleen de PLUS-versie maakt back-ups van je gegevens.

Blijf over personal finance leren

Als je aandacht aan iets schenkt, dan groeit het. Dat geldt ook voor je vermogen. Dus of je nu voor een camper spaart of simpelweg een aanvulling op je toekomstige pensioen wilt, blijf bezig met personal finance. Dat kan bijvoorbeeld door boeken te lezen via de Kindle-app van Amazon of de luisterboeken-app Audible.

Ook zijn er tal van podcasts over persoonlijke financiën. Die beluister je eenvoudig via Spotify. Populair zijn de Nederlandse podcasts ‘Goed met geld’ en ‘Je geld of je leven’.

En dan nog even dit…

Een app waar je trouwens óók altijd op kunt rekenen is de Mijn Simyo app! Hiermee hou je jouw verbruik in de gaten en heb je grip op je Sim Only-telefoonrekening of Prepaid-beltegoed. 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.