.

Houd je uitgaven bij met deze apps en tips
Terug naar overzicht
90,759x gelezen
Terug naar overzicht
Slimme tips |

Je uitgaven bijhouden: apps waar je op kunt rekenen

Wil jij je uitgaven bijhouden, maar wel op een makkelijke manier? En wil jij nóóit meer zoeken naar bonnetjes of garantiebewijzen? Tijd voor een huishoudboekje dat past bij deze tijd: krijg grip op je geldzaken met apps waar je op kunt rekenen.

Voordat we in de apps duiken, eerst even wat algemeen geldadvies. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is al jarenlang de plek waar je terecht kunt voor onafhankelijk advies als het om geldzaken gaat. Via de website van het Nibud kun je nu – gratis – een persoonlijk budgetadvies krijgen: een speciale tool zet al je inkomsten en uitgaven op een rij én vergelijkt deze met het uitgavenpatroon van anderen.

Volgens woordvoerder van het Nibud, Gabriëlla Bettonville, is dit een goede eerste stap om meer grip op je budget te krijgen.

Gabriëlla: “Hoeveel geld komt er binnen en waar gaat het naartoe? Veel mensen weten wel wat ze aan salaris per maand ontvangen, maar vergeten daarbij vakantiegeldtoeslag, kinderbijslag of misschien een dertiende maand. Daarnaast is het net zo belangrijk om je uitgaven regelmatig in kaart te brengen. Dingen zoals een woon- of zorgverzekering, of een energiecontract, sluit je één keer af, maar de prijzen veranderen elk jaar. Daar valt vaak veel op te besparen.”

3 Budget tips van het Nibud:

1. Breng eerst al je inkomsten en uitgaven in kaart. Probeer echt een duidelijk beeld te krijgen en houd je dagelijkse uitgaven vier weken bij via een app, Excel of een ouderwets schriftje.
2. Bepaal welke uitgaven voor jou belangrijk zijn en bezuinig op zaken die je minder belangrijk vindt. Zorg voor een duidelijk doel als je gaat besparen.
3. Extra tip: via het Nibud kun je je inschrijven voor het ‘Check, Plan, Spaar’ e-mailprogramma. Hiermee word je door middel van wekelijkse tips per sms en e-mail gecoacht en heb je – volgens het Nibud – deze drie vuistregels (check, plan en spaar) binnen zes weken onder de knie.

Budget bijhouden met slimme apps

Je uitgaven bijhouden wordt steeds makkelijker met uitgebreide apps. We hebben de drie slimste apps voor je op een rij gezet.

Dyme voor Android en iOS: Vaste lasten bijhouden en abonnementen opzeggen (gratis)

Met Dyme heb je niet alleen altijd een overzicht van je vaste lasten, je kan via de app ook ongewenste abonnementen opzeggen. Dat sportschoolabonnement of die streamingsdienst waar je weinig gebruik van maakt, je zegt het binnen één minuut op via de Dyme app.

Voordelen:

 • Snel inzicht in je vaste lasten en uitgaven.
 • In één klik abonnementen opzeggen via de app.

Nadelen:

 • Nog geen koppeling met de SNS en ASN bank mogelijk.
 • Je kunt niet ál je uitgaven bijhouden in de app, omdat de app alleen is gekoppeld aan je rekening.

Uitgaven bijhouden

MoneyPro voor Android en iOS: de alles-in-één budget app (gratis)

Bewaar het overzicht over al je rekeningen, creditcards, uitgaven en bonnetjes met deze uitgebreide budget-app. Je hebt in één oogopslag overzicht over ál je kosten en inkomsten, van hypotheek tot je boodschappen. Rekeningen betaal je voortaan altijd op tijd als je jouw bankrekening integreert met de app.

Voordelen:

 • Stuurt een herinnering als je een rekening moet betalen.
 • Ondersteunt meerdere valuta’s.

Nadelen:

 • De uitgebreide versie - waarmee je jouw inkomsten en uitgaven kunt bijhouden met andere gebruikers en de app op verschillende besturingssystemen kunt gebruiken – kost €99 (PLUS-versie).
 • Alleen de PLUS-versie maakt back-ups van je gegevens.

Uitgaven bijhouden

SayMoney voor Android en iOS (gratis):

Deze budget-app is overzichtelijk, gratis en helemaal reclamevrij. Je hebt razendsnel een overzicht van je inkomsten en uitgaven. De app ziet er iets minder aantrekkelijk uit dan de andere twee, maar je kunt de app wél bedienen met spraakcommando’s.

Voordelen:

 • Overzichtelijke app en makkelijke bediening.
 • Bedien de app met spraakcommando’s.

Nadelen:

 • Meerder valuta’s worden niet ondersteund.
 • Vooruit, de spraakcommando’s werken nog niet optimaal, maar wij vertrouwen erop dat dit snel beter wordt.

Uitgaven bijhouden

En dan nog even dit…

Een app waar je trouwens ook áltijd op kunt rekenen is natuurlijk de Mijn Simyo app! Hiermee hou je je verbruik in de gaten en heb je grip op je Sim Only telefoonrekening of Prepaid beltegoed. Wat is jouw ultieme budgettip?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.