.

selfiecamera
Terug naar overzicht
11,745x gelezen

Het nieuwste wapen in de oorlog tussen smartphonefabrikanten om de full screen smartphone? Selfiecamera’s die je helemaal niet meer ziet omdat ze onder het scherm zitten. Het begon met de ‘notch’ (=inkeping) een jaar of drie geleden, gevolgd door camera’s in een gat, pop-up camera’s en omhoog schuivende achterkanten. Door de selfiecamera slim weg te werken onder het scherm, wordt de hele voorkant één groot scherm. Eind 2020, begin 2021 worden de eerste modellen verwacht.

Selfiecamera onder scherm: zo werkt het

Smartphones waarbij de camera onder het scherm zit, hebben een speciaal scherm. Dat display oogt als een normaal scherm als de camera uitstaat. Activeer je de camera? Dan worden de pixels transparant. Het gaat overigens alleen om het strookje aan de bovenkant van het scherm, dat normaliter wordt gebruikt om statusiconen weer te geven zoals netwerksterkte, batterijstatus en tijd.

Het blijkt bepaald geen sinecure te zijn om dit te ontwikkelen. De camera dient bijvoorbeeld naadloos samen te werken met de hardware. Slimme algoritmes moeten er bovendien voor zorgen dat de foto’s worden aangepast naar aanleiding van de helderheids- en kleurverschillen die ontstaan omdat foto’s worden gemaakt door het glas heen.

De Chinese beeldschermfabrikant Visionox, die waarschijnlijk vooroploopt in het ontwikkelen van camera’s onder het scherm, zegt dat het laagjes organisch en non-organisch materiaal aanbrengt op het glas om het transparanter te maken. En dat het een algoritme heeft ontwikkeld dat problemen met de kijkhoek en het kleurengamma fikst en tegelijkertijd de weerspiegeling wegneemt.

Op een patent van Huawei is te zien dat niet alleen de camera onder het scherm zit, maar ook de flitser, LED-indicator en sensoren.

selfiecamera
Camera onder scherm van Oppo

Waarom eigenlijk? Het begon met de notch…

Nu vraag je je misschien af: waarom moet die selfiecamera onder het scherm? Daarvoor gaan we eerst een jaar of drie terug in de tijd, toen opeens de ‘notch’ verscheen. Smartphoneschermen werden steeds groter, maar er bleef altijd nog een rand (‘bezel’) over voor de selfiecamera en sensoren. En dat vond men niet mooi. De iPhone X (Simyo verkoopt sindskort de iPhone X Refurbished) was het eerste toonaangevende toestel zonder bezels, maar met inkeping voor de selfiecamera, speaker en Face ID-sensor. De notch was de eerste grote stap op weg naar de full screen smartphone.

Waarom fabrikanten dat zo graag willen? Een scherm dat de volledige voorkant van je telefoon bedekt, zou mooier zijn én een betere kijkervaring opleveren. Na de notch kwamen fabrikanten met andere oplossingen om de selfiecamera niet ten koste te laten gaan van het scherm. Zoals:

  • Bij ‘hole-punch’ smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S10, zit de selfiecamera in een gaatje in het scherm.
  • De achterkant van de telefoon schuift in z’n geheel omhoog om de selfiecamera tevoorschijn te toveren, zoals bij de Oppo Find X.
  • Alleen de pop-up selfiecamera schuift omhoog, onder andere bij de Oppo Reno 2 en Oppo F11.
  • Bij de Samsung Galaxy A80 schuift een deel van de telefoon omhoog, waarna de drie achterkantcamera’s naar voren draaien. Bijkomend voordeel: je kunt de 48 megapixel hoofdcamera en de groothoekcamera gebruiken voor selfies.

selfiecamera
De Oppo Reno 2 met pop-up selfiecamera

Grote uitdaging die overwonnen moet worden

As we speak werken ingenieurs in met name China zich een slag in de rondte om de puntjes op de i te zetten van enkele uitdagingen. De belangrijkste uitdaging is dit. De huidige schermen hebben 400 pixels per inch. De hoeveelheid licht die daarbij wordt doorgelaten naar de camera is zeer laag, wat een groot effect heeft op de foto’s. En een gebrek aan licht is geen euvel dat je gemakkelijk kunt oplossen binnen de fotografie.

Eerste telefoons volgen eind 2020, begin 2021

Oppo en Xiaomi hebben in 2019 al een demonstratie gegeven van een smartphone met een selfiecamera onder het scherm. Het was duidelijk te zien voor buitenstaanders én de bedrijven gaven het ook toe: de kwaliteit van de foto’s was nog onvoldoende. Maar goed, dat is alweer een jaar geleden. En een jaar is een decennium in smartphoneland.

selfiecamera
Huawei

Visionox, dat schermen maakt voor onder andere Xiaomi, zou inmiddels al zijn begonnen met massaproductie van schermen met een camera eronder. Eind dit jaar, begin volgend jaar worden waarschijnlijk de eerste smartphones met een camera onder het scherm uitgebracht. Naast Oppo en Xiaomi, die beide dus al een prototype hebben getoond, hebben bijvoorbeeld ook Huawei en TCL (bekend van het merk Alcatel) patenten voor camera’s onder het scherm. Volgens geruchten zou het volgende vlaggenschip van Nokia, de PureView 9.3 die mogelijk in het najaar van 2020 uitkomt, de eerste smartphone worden met deze bijzonderheid. Het is nog niet bekend hoeveel toestellen met deze functie gaan kosten, waarschijnlijk gaat het in eerste instantie om de duurdere vlaggenschepen.

Verborgen camera’s aan de achterkant

Als de camera aan de voorkant weg kan, waarom dan niet aan de achterkant? Dat moet Oppo-dochter OnePlus hebben gedacht bij het ontwikkelen van de conceptsmartphone OnePlus Concept One. Een laag ‘elektrochromisch’ glas bovenop de drie lenzen aan de achterzijde van het toestel kan de camera’s laten verdwijnen door het glas te verduisteren. Het duurt 0,7 seconde om de camera’s te ver- en ontduisteren. Mocht je ooit in een Boeing 787 Dreamliner hebben gevlogen: die ramen werken met dezelfde technologie.

Deze nieuwe technologie is vooral bedoeld om de camera’s aan de achterkant op elegante wijze weg te werken. Het is dus de tegenhanger van OnePlus voor het ‘camera-eiland’, waarbij de achtercamera’s op een soort blok zitten. Daarnaast kan het verduisteren worden gebruikt als grijsfilter, waarmee de belichting van een opname wordt verminderd.

Vingerafdruksensor en speaker onder het scherm

Functies die onder het scherm verstopt zitten, kennen we dat niet ergens van? Zeker! Van vingerafdruksensoren en speakers. Vingerafdrukken worden, evenals gezichtsherkenning, gebruikt als biometrische toegangsmethode voor vlaggenschiptoestellen. Huawei en Oppo/OnePlus hadden als eerste een vingerafdruksensor onder het scherm, tegenwoordig hebben bijna alle vlaggenschepen het.

Speakers onder het scherm zitten nog iets meer in de experimentele fase. De meeste smartphones zonder rand hebben een kleine speaker helemaal bovenaan, die soms overigens verrassend onzichtbaar is. Maar door een speaker in of onder het scherm te gebruiken, zou ‘ie zelfs helemaal weggehaald kunnen worden van de voorkant.

Toestellen als de Xiaomi Mi Mix en de Vivo Nex S maken gebruik van zogeheten piëzo-elektrische transducers, die de geluidsgolven door het hele scherm sturen. Houd je je oor tegen het scherm, dan hoor je het geluid normaal. Zet je de telefoon op de speaker, dan wordt het scherm de luidspreker. De reacties op deze technologie zijn niet erg positief, overigens.

Huawei heeft voor de P30 Pro gebruikgemaakt van een andere technologie: elektromagnetische levitatie. Daarmee klinken telefoongesprekken duidelijk én je hoeft niet per se je oor tegen het scherm aan te houden om alles te kunnen horen. Wanneer je het volume harder zet, kun je het geluid zelfs op een paar meter afstand horen.

Wat vind jij van een selfiecamera onder het scherm: zinnig of onzinnig?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.