.

Dit zijn de beste tips voor screenshots op je telefoon
Terug naar overzicht
27,422x gelezen

Screenshots maken op je iPhone of Android-smartphone kan superleuk en erg handig zijn. Denk aan een webpagina doorsturen naar een vriend, een schermafbeelding maken van 9292 om onderweg snel je reis te checken of te delen, stiekem een WhatsApp-conversatie doorsluizen naar je beste vriend(in) of pronken met je high-score in een game. In dit artikel geven we de handigste en leukste tips, tricks en apps voor het maken en bewerken van schermafbeeldingen, scrollende screenshots en videoscreenshots!

Hoe maak ik een screenshot op mijn telefoon?

Een kind kan de was doen: een screenshot (of ‘printscreen’) maken is vaak een kwestie van simpelweg één of twee knoppen drukken. Hieronder zie je hoe dit moet.

Hoe moet je een screenshot maken met een Samsung?

Mogelijkheid 1: veeg met de zijkant van je hand over het scherm, van links naar rechts of andersom

Mogelijkheid 2:

  • S7 en oudere smartphones: startknop + aan- en uitknop
  • S8 en nieuwere smartphones: aan- en uitknop + volume omlaagknop

Overige Android-toestellen*

Aan- en uitknop enkele seconden indrukken, dan op ‘screenshot’ tikken

OF:

Aan- en uitknop + volume omlaagknop

*Bij sommige merken kan het afwijken.

Hoe maak je een screenshot op iPhone?

  • iPhone X of nieuwer: zijknop rechts + volume omhoog
  • iPhone 8 of ouder (plus iPad en iPod Touch): boven- of zijknop ingedrukt houden + thuisknop, dan boven- of zijknop loslaten

Screenshots maken, maar dan uitgebreider (voor Android)

Voor simpelweg screenshots maken heb je dus geen app nodig. Maar met speciale screenshotapps (uitsluitend beschikbaar voor Android) kun je nog een heleboel andere handige dingen. Een fijne (gratis) app is Screenshot Easy, daarmee kun je bijvoorbeeld:

  • schermopnames en scrollende printscreens maken
  • screenshots direct delen
  • schermafbeeldingen bewerken, zoals tekenen, bijsnijden en tekst toevoegen
  • screenshots maken waarin de knoppen onderin je scherm niet worden opgenomen
  • een screenshot maken door te schudden met je toestel

screenshots maken

Bewerk je schermafbeeldingen met Snap Markup

Wil je wat markeren, een pijl of cirkel toevoegen, iets doorstrepen of gewoon lekker kliederen op een screenshot? Vaak zijn de fotobewerkingsopties van de standaard foto-apps op smartphones beperkt. Met de app Snap Markup (gratis voor Android, 2,29 euro voor iPhone) kun je makkelijk tekenen en aantekeningen maken op screenshots en andere foto’s. Je kunt bijvoorbeeld verschillende vormen toevoegen, delen wazig maken, vrij tekenen en tekst toevoegen.

 

screenshots maken

Scrollende screenshots maken (voor Android én iPhone)

Soms wil je iets meer vastleggen dan er op één scherm past. Bijvoorbeeld een lang WhatsApp-gesprek of een website met heel veel inhoud. Geen nood, dat kan! En gelukkig, in tegenstelling tot de uitgebreidere opties die we hiervoor bespraken, ook met een iPhone.

Als al die uitgebreide functies van de hierboven besproken app Screenshot Easy van jou niet zo nodig hoeven, kun je voor Android de app LongShot en voor iPhone de app Picsew gebruiken. Met deze apps maak je meerdere screenshots, die je daarna supermakkelijk aan elkaar lijmt tot één lang scrollend screenshot. Met LongShot kun je daarnaast ook in één keer scrollende screenshots maken van webpagina’s.

screenshots maken
LongShot

screenshots maken
Picsew

Wil je een printscreen maken van een hele website? Dan is screenshot.guru een handige tool. Daar kun het webadres invoeren, waarna de tool automatisch een screenshot maakt. Die kun je opslaan door er lang op te drukken. Let op: soms moet je http:// toevoegen aan het webadres omdat de site aangeeft dat je geen geldige URL hebt ingevoerd.

Videoscreenshots maken: niet (of juist wel?) te filmen zo handig

Een filmpje maken van je scherm kan door middel van een schermopname. En dat kan bijzonder handig zijn, bijvoorbeeld als je aan je moeder wilt uitleggen hoe je schermopnames kunt maken ;-). Hoe dit precies moet (zonder gebruik te maken van de app Screenshot Easy), lees je in ons artikel over schermopnames maken. Spoiler: het is doodeenvoudig.

Wat is jouw beste screenshottruc?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.