.

Simyo voordelige smartphone
Terug naar overzicht
97,143x gelezen

Elke twee jaar weer een abonnement met smartphone aangaan waarvoor je maandelijks zo’n 50 euro kwijt bent. Vind je dat te veel? In dit artikel bespreken we een aantal topsmartphones die minder duur zijn, maar net zo veel te bieden hebben als duurdere varianten. We leggen ook uit hoe het kan dat sommige topsmartphones betaalbaarder zijn dan duurdere concurrenten.

Steeds meer betaalbaardere topsmartphones

Simyo telefoonrekeningDe Apple iPhone 6, Samsung Galaxy S6 en HTC One M9 zijn stuk voor stuk heel goede smartphones. Ze hebben een mooi scherm, zijn snel in gebruik en hebben een goede camera. Maar het zijn ook de duurste smartphones die beschikbaar zijn: los kosten ze al snel meer dan 600 euro. Neem je een abonnement met één van deze telefoons en wil je niet bijbetalen? Dan is de kans groot dat je per maand meer dan 50 euro betaalt. Twee jaar lang.

Heb je daar je buik vol van? Wees gerust: je kunt het roer omgooien. Smartphones zijn, zoals je op straat misschien merkt, al jaren niet meer alleen weggelegd voor ‘big spenders’. Je kunt inmiddels al een losse smartphone krijgen voor 80 euro. En hoewel er exemplaren tussen zitten die niet zo goed presteren, zijn er tegenwoordig genoeg betaalbare smartphones die de helft kosten van de iPhone 6, Galaxy S6 of One M9 en ongeveer net zo goed presteren.

De vier ingrediënten voor een topsmartphone

Een smartphone moet aan grofweg vier voorwaarden voldoen om gezien te worden als een topsmartphone. De toestelprijs is géén voorwaarde.

Design: het oog wil ook wat

HTC One M9Het design kan de smartphone een uniek uiterlijk geven, zoals bij de One M9 het geval is. De duurste smartphones zijn vaak gemaakt van metaal. De wat meer betaalbare telefoons hebben doorgaans een plastic behuizing. Het bouwmateriaal en design van een smartphone hebben geen invloed op de snelheid.

Scherm: hoge resolutie en goede helderheid

Samsung Galaxy S6 EdgeDe meer betaalbare smartphones hebben over het algemeen een minder mooi scherm dan de duurdere telefoons. Voorwaarden voor een goed scherm zijn een hoge resolutie en helderheid, correcte kleurenweergave en een goede witbalans en kijkhoek. Vaak is de resolutie de belangrijkste indicator om een topsmartphone te herkennen. Quad HD is momenteel de hoogste schermresolutie voor smartphones, maar full HD is ook een heel goede resolutie.

Snelheid: krachtige processor en veel werkgeheugen

Apple iPhone 6Deze voorwaarde is nét iets belangrijker dan de andere drie. Het is vervelend als een telefoon vaak vastloopt en traag in gebruik is. Snelle smartphones hebben veel werkgeheugen en een krachtige processor met een hoge kloksnelheid.

Een processor van een topsmartphone uit 2015 heeft acht kernen en een kloksnelheid van rond de 2 GHz. Oudere topmodellen hebben een processor met vier kernen en een hogere kloksnelheid. Op papier oogt zo’n processor beter, maar in de werkelijkheid is dat niet zo. De meeste topsmartphones hebben tegenwoordig 3 GB werkgeheugen.

Camera: fotograferen als een pro

HTC One cameraMet steeds meer smartphonecamera’s fotografeer je als een pro. Een belangrijke eigenschap voor een goede smartphonecamera is het aantal megapixels. Meer megapixels betekent detailrijkere foto’s, al zijn er ook uitzonderingen. De iPhone 6 schiet foto’s in 8 megapixel en heeft een van de beste smartphonecamera’s. Er zijn veel smartphones die een 13-megapixelcamera hebben die minder goed presteren. Andere voorwaarden voor een goede smartphonecamera zijn prestaties onder donkere omstandigheden, een realistische kleurenweergave en snel scherpstellen.

Waarom betaal je voor de ene topsmartphone meer dan de ander?

Er zijn meerdere redenen waarom de ene topsmartphone duurder is dan de ander.

Vlaggenschip: na een jaar een stuk betaalbaarder

De meeste smartphonefabrikanten brengen elk jaar een ‘vlaggenschip’ op de markt. Deze smartphone beschikt over de beste hardware die de fabrikant dat jaar te bieden heeft, zoals het mooiste scherm, de krachtigste processor en beste camera.

Na een jaar wordt het vlaggenschip afgelost door zijn opvolger, maar blijft hij nog wel te koop. Vaak rekent de fabrikant dan niet meer de hoofdprijs voor deze smartphone. De prijs gaat omlaag, terwijl de hardware nog altijd goed is. De prijs-kwaliteitverhouding wordt daardoor beter. Met een oud vlaggenschip heb je niet het nieuwste van het nieuwste, maar beschik je wel over een smartphone die nog steeds voldoet aan de meeste voorwaarden van een topsmartphone .

Meer reclame? Duurdere telefoon

Sommige fabrikanten hebben een groot marketingbudget. Hierdoor weten veel mensen van het bestaan van een nieuwe topsmartphone af. De consequentie van een groot marketingbudget is dat dit verrekend wordt in de toestelprijs. Een smartphone waarvan je vaak een simreclame ziet, is waarschijnlijk duurder dan een onbekende telefoon. Terwijl die onbekende telefoon misschien net zo goed is. Het vinden van een onbekende maar goede smartphone kost wat meer tijd, maar bespaart waarschijnlijk geld.

Innovatie kost geld

Vingerafdruksensors, hartslagmeters en schermen met een hoge resolutie: smartphones van sommige fabrikanten beschikken over de nieuwste technologieën. Het onderzoek hiernaar en de ontwikkeling ervan kost veel geld, waardoor deze innovatieve smartphones vaak duur zijn. Betaalbare topsmartphones hebben die nieuwste technologieën niet, maar presteren ook heel goed.

A-merk rekent meer voor smartphone

De ene fabrikant neemt een hogere winstmarge op zijn smartphone dan de andere fabrikant. Je betaalt dan meer geld vanwege het bekende merk, zoals Apple en Samsung. De topmodellen van deze ‘A-merken’ zijn hierdoor duurder dan de vlaggenschepen van bijvoorbeeld LG en Huawei, terwijl die vaak net zo goed presteren als hun duurdere concurrenten. Apple hanteert bijvoorbeeld op zijn iPhone een winstmarge van minimaal 50 procent, aldus zakenbank Morgan Stanley. Dat is veel ten opzichte van concurrenten. Wel heeft Apple in Nederland meerdere winkels waar je terechtkan als er iets met je iPhone aan de hand is. Veel andere concurrenten hebben dat niet.

Vijf betaalbare topsmartphones

Hieronder bespreken we vijf topsmartphones die een betere prijs-kwaliteitverhouding hebben dan concurrenten.

Honor 6

Honor 6De Honor 6 heeft dezelfde specificaties als de meeste topsmartphones van 2014. Met zijn prijs van 299 euro is hij wel veel betaalbaarder. Hij heeft een full HD-scherm, een snelle processor en veel werkgeheugen: 3GB. Honor is een dochtermerk van de Chinese fabrikant Huawei. De prijs van de Honor 6 blijft relatief laag omdat Honor geen dure reclamefilmpjes maakt, net als Simyo.

LG G2

LG G2De G2 is LG’s vlaggenschip van 2013. De specificaties behoorden toen tot de beste van de markt, maar ook nu is de hardware nog goed. Deze smartphone kost 280 euro en biedt voor dat geld onder andere een lange batterijduur.

Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z1De Xperia Z1 is een voormalig topmodel van Sony die nu voor 300 euro verkrijgbaar is. De smartphone is water- en stofdicht en heeft een goede camera. Deze maakt foto’s in 20,7-megapixel en wordt nog altijd in de nieuwste topmodellen van Sony gebruikt. De Xperia Z1 verschilt qua hardware weinig van nieuwere high-end telefoons van Sony. Hij is alleen iets dikker.

OnePlus One

OnePlus OneNet als Honor verkoopt OnePlus zijn smartphones alleen via internet. Dat zie je terug in de toestelprijs: je kunt de OnePlus One krijgen vanaf 249 euro, al moet je wel zelf de verzendkosten betalen. De OnePlus One werd in 2014 aangekondigd, heeft soortgelijke specificaties als de Honor 6 maar heeft een origineler ontwerp.

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4Dit is het vlaggenschip van Samsung van 2013. De specificaties van de Galaxy S4 zijn ook anno 2015 nog goed te noemen. De smartphone oogt luxe, kost 300 euro en heeft een mooi full HD-scherm.

Smartphones onder de 200 euro: deze bieden waar voor je geld

Heb je een iets kleiner budget? Tegenwoordig kun je ook voor minder dan 200 euro aan een goede smartphone komen. De smartphones die we hieronder bespreken zijn snel in gebruik, al kun je er misschien niet de nieuwste en zwaarste games op spelen.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014Allereerst heeft de Moto G van Motorola een prettig ontwerp. De achterkant is gebold waardoor hij fijn in de hand ligt en de randen rondom het scherm zijn lekker dun. Hierdoor is de smartphone compact.

Het grote voordeel van de Moto G is dat Motorola niet aan Android heeft gesleuteld. Veel fabrikanten doen dat wel, zodat Android een ander uiterlijk krijgt. De smartphone wordt hierdoor trager in gebruik. Dat is dus niet zo met de Moto G, die dankzij de originele versie van Android snel werkt. Daarnaast krijgt de Moto G altijd snel de nieuwste updates van Android. Hij is verkrijgbaar vanaf 191 euro.

Microsoft Lumia 435

Microsoft Lumia 435Er zijn steeds meer smartphones beschikbaar voor minder dan 80 euro, maar veel hiervan zijn traag in gebruik. Microsoft toont met de Lumia 435, die 71 euro kost, dat het anders kan. Deze kleine smartphone is namelijk snel in gebruik.

Het feit dat deze telefoon op Windows Phone draait is zowel een voor- als nadeel. Het voordeel van Windows Phone is dat het niet veel energie verbruikt. Apps starten op de Lumia 435 daarom snel op en de batterij raakt niet snel leeg. Het nadeel is dat Windows Phone niet zo’n groot app-aanbod heeft. Al kun je met de Lumia 435 wel populaire apps als Facebook en WhatsApp gebruiken.

Honor 4X

Honor 4XDe Honor 4X kost 198 euro. Voor dit geld krijg je een smartphone die qua specificaties beter is dan de twee bovenstaande telefoons. De Honor 4X heeft een mooi HD-scherm en een goede 13-megapixelcamera. Nadeel is dat de user interface van de smartphone dominant aanwezig is en soms wat vertragend werkt.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630Wil je zo min mogelijk geld voor een smartphone betalen die wél snel in gebruik is? Ga dan voor een Windows Phone, zoals de Nokia Lumia 630­. Deze smartphone is inmiddels ruim een jaar oud en zijn prijs is gedaald tot 80 euro. Het app-aanbod is beperkt, maar hij is wel snel in gebruik.

Motorola Moto E 2015

Motorola Moto E 2015Dit is het budgetmodel van Motorola. De Moto E kost 130 euro, ondersteunt 4G-internet en is dankzij de originele Android-versie snel in gebruik. Bovendien staan er van tevoren niet heel veel apps op de smartphone geïnstalleerd die je waarschijnlijk toch niet gebruikt.

Gelukkig met jouw genoeg: wat bespaart het je?

simyo hoe zit datIn april kwamen we er na een berekening achter dat het loont om los een smartphone te kopen en daarbij een Sim Only abonnement te nemen. Met vlaggenschepen én betaalbaardere smartphones. Hiermee bespaar je tussen de 80 en 115 euro per jaar. Van het geld dat je bespaart, kun je een snelle budgetsmartphone kopen.

Neem je een betaalbare toptelefoon van 300 euro? Dan bespaar je ten opzichte van de iPhone 6, Galaxy S6 en One M9 minimaal 280 euro. Neem daarbij een Sim Only abonnement en je hebt elke maand controle over je uitgaven. Bij Simyo bepaal je elke maand weer je eigen genoeg, omdat je via Mijn Simyo kosteloos je bundels naar boven en beneden mag aanpassen.

Een betaalbare smartphone: het kost iets meer uitzoekwerk, maar je bespaart er op jaarbasis honderden euro’s mee!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.