.

Simyo Whatsapp Facebook privacy
Terug naar overzicht
46,039x gelezen

Misschien zag je het al toen je WhatsApp opende: de voorwaarden van deze gratis berichten-app zijn aangepast. Zodra je hiermee akkoord gaat, deelt WhatsApp jouw data met Facebook. Wees gerust: je berichtjes blijven versleuteld, dus WhatsApp en Facebook kunnen nooit je berichtjes lezen. In dit artikel lees je wat er door de nieuwe WhatsApp voorwaarden verandert en hoe je zelf regelt dat Facebook minder WhatsApp-data van jou in handen krijgt.

WhatsApp en Facebook: hoe zit dat ook alweer?

Simyo onderzoekt de e-simkaartSinds februari 2014 is WhatsApp Facebook eigendom. Het overnemen van de app kostte Facebook 19 miljard dollar. Voor jou als WhatsApp-gebruiker veranderde er toen niets: Facebook hielp alleen op de achtergrond met het verder ontwikkelen van de app. Daar komt nu verandering in, want WhatsApp gaat metadata nu doorgeven aan Facebook. Dit is informatie waarin staat hoe jij WhatsApp gebruikt en met welke telefoonnummers je via WhatsApp contact hebt.

Wat verandert er door de nieuwe WhatsApp voorwaarden?

Zodra je akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden van WhatsApp, veranderen er voor jou een aantal dingen.

Bedrijven mogen jou nu whatsappen

zakelijk abonnement simyo sim onlyBedrijven mogen WhatsApp in de toekomst gebruiken om te chatten met hun klanten. Zo kan bijvoorbeeld Simyo jou whatsappen om je te laten weten dat je nieuwe factuur klaarstaat. Dit doen bedrijven nu vaak al door je te sms’en, maar dit mogen ze nu dus ook via WhatsApp doen.

Voordelen:

 • Klantenservice van bijvoorbeeld Simyo gemakkelijker bereikbaar;
 • Geïnformeerd over wanneer er bijvoorbeeld een pakketje wordt bezorgd;
 • Je houdt de controle over welke bedrijven je WhatsApp-berichtjes mogen sturen.

Nadelen:

 • Je ontvangt misschien ongewenst via WhatsApp reclame;
 • WhatsApp is niet meer alleen voor familie, vrienden en collega’s;
 • Ook als je geen WhatsApp gebruikt, ontvangt Facebook waarschijnlijk je telefoonnummer. Dit kan omdat vrienden met WhatsApp je telefoonnummer waarschijnlijk in hun adresboek hebben staan. Facebook krijgt met de nieuwe voorwaarden toegang tot dit adresboek. Hier kun je zelf dus niets aan doen.

WhatsApp gaat jouw data delen met Facebook

Facebook ontvangt van WhatsApp nu metadata. In deze data staan onder andere naar welke telefoonnummers je berichtjes stuurt. Facebook kan jou hierdoor betere vriendschapssuggesties doen en relevantere advertenties tonen op Facebook. Wees gerust: WhatsApp blijft end-to-end versleuteling bieden, wat betekent dat WhatsApp, Facebook en derde partijen nooit de inhoud kunnen zien van de berichtjes die jij verstuurt en ontvangt. Ook komen er geen WhatsApp advertenties: de berichten-app blijft er gewoon hetzelfde uitzien.

Jouw telefoonnummer wordt gekoppeld aan je Facebook-account

Simyo Sim Only nummerbehoud aanvragenMet het ingaan van de nieuwe voorwaarden wordt je telefoonnummer gekoppeld aan je Facebook-account. Dit betekent niet dat je een Facebook-account nodig hebt om te kunnen whatsappen. Ook hoeft de Facebook-app niet op je telefoon te staan om WhatsApp te kunnen gebruiken. Facebook deelt je telefoonnummer niet met adverteerders: alleen jij kunt je telefoonnummer geven aan een bedrijf. Wil je niet dat Facebook toegang heeft tot de metadata van WhatsApp? Dan zal je je Facebook-account moeten verwijderen.

Wat als ik niet akkoord ga met de nieuwe voorwaarden?

bellen en internetten in het buitenland mijn simyoJe kunt WhatsApp dan binnen dertig dagen niet meer gebruiken. Wil je de app blijven gebruiken, dan word je dus gedwongen om akkoord te gaan met de voorwaarden. Je kunt er wél voor zorgen dat Facebook jouw WhatsApp-data niet voor advertenties mag gebruiken. Dat lees je hieronder.

Zo kan Facebook jouw WhatsApp-data niet voor advertenties gebruiken

Wil je niet dat Facebook jouw WhatsApp-metadata gebruikt om relevantere advertenties te tonen? Na akkoord te zijn gegaan met de nieuwe voorwaarden heb je dertig dagen de tijd om dit te regelen.

Voor Android doe je dit als volgt:

 • Open WhatsApp;
 • Druk op de drie puntjes rechtsboven in het scherm en druk dan op 'Instellingen';
 • Druk op 'Account';
 • Druk op het vinkje naast ‘Mijn accountinfo delen’ om ervoor te zorgen dat Facebook jouw WhatsApp-metadata niet kan gebruiken voor advertentiedoeleinden.

WhatsApp Android

Op een iPhone doe je het op deze manier:

 • Open WhatsApp;
 • Druk rechtsonder in het scherm op 'Instellingen';
 • Druk op 'Account';
 • Schuif de slider naast 'Deel mijn accountinformatie' naar links;
 • Druk op 'Niet delen' om ervoor te zorgen dat Facebook jouw WhatsApp-metadata niet mag gebruiken voor advertentiedoeleinden.

WhatsApp iOS

Let op: zodra je deze optie uitzet verdwijnt hij uit het menu. Je kunt de optie dan niet meer inschakelen. Daarnaast zorg je er met deze maatregel alleen voor dat Facebook jouw WhatsApp-metadata niet mag gebruiken voor het tonen van relevantere advertenties. Facebook kan deze data nog wél gebruiken voor andere doeleinden. Zo komt het bedrijf via de metadata te weten hoeveel actieve gebruikers WhatsApp heeft, claimt het spam en misbruik beter te kunnen bestrijden en kan het betere Facebook-vriendschapssuggesties geven.

Ik wil WhatsApp niet meer gebruiken, wat nu?

Ga je niet akkoord met de nieuwe WhatsApp voorwaarden? Dan kun je de app binnen dertig dagen niet meer gebruiken. Je kunt dan een van de drie privacyvriendelijke apps gebruiken die we in dit blog bespreken. Het nadeel van deze apps is dat niet iedereen het gebruikt.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.