.

Terug naar overzicht
43,074x gelezen

Nieuwsgierigheid speelt vaak op als je telefoon trilt of een geluidje maakt. Deze berichten checken als je onderweg bent is en blijft gevaarlijk. In de auto appen was al verboden, maar vanaf juli 2019 is het ook op de fiets niet meer toegestaan. Facebookberichten of appjes kunnen ook namelijk wachten tot je je auto of fiets parkeert. Met de MONO-campagne wordt hier aandacht aan besteed. In deze blog geven we je 3 tips hoe je veilig onderweg kan.

Afleiding is een grote boosdoener

Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren steeds meer toe. In 2017 daalde dit aantal, maar er vielen dit jaar wel voor het eerst meer dodelijke verkeersslachtoffers op de fiets dan in de auto. Een van de oorzaken van deze ongelukken, is afleiding. Dit komt met name door de combinatie van social media en deelname in het verkeer. Een op de vier mensen leest wel eens berichten tijdens het rijden. Een op de vijf stuurt een berichtje terug. We denken dat we kunnen multitasken, maar in de praktijk blijkt dat dit niet zo is.

Tip 1: (Niet) reageren in het verkeer voor Android-gebruikers

Durf je het reageren op berichten uit handen te geven? De app In-Traffic Reply stuurt namens jou de leukste reacties op inkomende berichten wanneer jij achter het stuur zit. De app meet jouw snelheid en wanneer je 10 km/u bereikt, wordt In-Traffic Reply automatisch ingeschakeld. Zo hoef jij je daar niet meer op te focussen en ga je veilig onderweg. De app reageert maar één keer per persoon, dus maak je geen zorgen dat jouw vrienden straks hele gesprekken hebben met een app. Kies ervoor je reactie zelf samen te stellen of ga voor een bestaande reactie met een gifje.

  • In-Traffic Reply is gratis verkrijgbaar voor Android

Tip 2: Zet de functie ‘niet storen’ aan op je iPhone

Heb je een iPhone? Dan bestaat er een handige functie die jou helpt veilig te reizen. Je hoeft dit maar één keer in te stellen en mensen die jou een berichtje sturen krijgen automatisch reactie dat je onderweg bent. Zo zet je de ‘niet storen’ functie aan (dit is alleen mogelijk voor iMessage):

  • Ga naar Instellingen
  • Tik op Niet storen
  • Activeer Niet storen tijdens autorijden op automatisch
  • Stel een automatisch antwoord in

Android instellingen

Ook op een Android-toestel is er een ‘niet storen’ functie. Deze vind je onder de optie ‘Geluid’ bij je instellingen. Afhankelijk van je telefoon zijn er verschillende opties die je kunt aanvinken. In de meeste gevallen kun je kiezen voor de schuifknop: ‘nu inschakelen’,of ‘niet storen; aan’.

Tip 3: Even geen telefoon in je hand

Wat je niet ziet, eist ook niet je aandacht op. Dus leg je telefoon in het dashboardkastje of in je tas. Laat ook je ouders of vrienden weten dat je onderweg bent. Zo weten zij ook dat je op dat moment niet bereikbaar bent en ben jij een stuk veiliger onderweg. Mocht je toch moeten bellen, fiets dan met een oortje. Ben je opzoek naar de route? Zet dan je telefoon in een houder. Zo heb je altijd twee handen aan je stuur. Wil je helemaal onbereikbaar zijn als je onderweg bent? Zet je telefoon dan op vliegtuigmodus of stil. Zo weet je helemaal zeker dat je veilig thuis komt.

MONO-campagne

De MONO-campagne is een initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen in samenwerking met onder andere ANWB, Flitsmeister en Veilig Verkeer Nederland. Het doel van de MONO-campagne is om alle fietsers en automobilisten hun mobiel niet te laten gebruiken in het verkeer. Elk appje of berichtje dat je beantwoordt, betekent een moment zonder op te letten in het verkeer. De boodschap van deze campagne is dan ook: rij zonder afleiding, ga ongestoord onderweg.

Hoe zorg jij ervoor dat je veilig aan het verkeer deelneemt?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.