.

Vakantiegeld Simyo Sim Only
Terug naar overzicht
40,239x gelezen

Vakantiegeld! Het blijft lekker om dat te krijgen, toch? Voor veel mensen is het elk jaar in mei weer een feestje als hun baas zo’n bedrag boven op je salaris naar je overmaakt. Maar wat te doen met de extra poen? Hier lees je wat tips.

Wanneer krijg je vakantiegeld?

Simyo onderzoekt VakantiegeldElke Nederlander in loondienst heeft recht op vakantiegeld, net als mensen met een uitkering. In loondienst spaar je elke maand vakantiegeld op. Dit deel is gelijk aan 8% van je brutosalaris. Je werkgever keert dit uit in mei. Als je een uitkering hebt, krijg je van de overheid vakantiegeld. Ook dit gebeurt in mei. Werk je in loondienst, maar krijg je in mei geen vakantiegeld? Het vakantiegeld wordt dan elke maand uitgekeerd als toeslag op je loon. Wees gerust: je ontvangt dan net zo veel vakantiegeld als wanneer het één keer per jaar wordt uitgekeerd. De meeste mensen, namelijk 80%, laten hun vakantiegeld jaarlijks uitkeren, blijkt uit onderzoek van ING.

Wat doen Nederlanders met hun vakantiegeld?

Simyo onderzoekt Vakantiegeld geldNederlanders gebruiken het vakantiegeld niet alleen voor hun vakantie, stelt hetzelfde onderzoek. Ruim twee op de drie ontvangers van vakantiegeld, 65% om precies te zijn, geeft het geld wél uit, maar besteedt het niet alleen aan vakantie. Deze groep gebruikt het geld ook weleens voor grote aankopen.

De overige 35% die vakantiegeld ontvangt, gebruikt het om te sparen, beleggen of om schulden af te lossen. Dit zijn vooral jongeren. Bijna de helft van alle twintigers, 47%, gebruikt zijn vakantiegeld hiervoor. Dit komt omdat jongeren vaak een minder grote financiële buffer dan ouderen hebben. De groep zestigers die vakantiegeld gebruikt om te sparen, beleggen of om schulden af te lossen, is een stuk kleiner dan bij twintigers. Het gaat hier om 32%, ten opzichte van de eerder genoemde 47% van de twintigers.

Geld besparen door je vakantiegeld uit te geven

Door een klein deel van je vakantiegeld in je smartphone te steken, kun je op termijn geld besparen. Hieronder lees je waarvoor je je vakantiegeld slim kunt gebruiken op telefoongebied.

Nieuwe betaalbare telefoon kopen

Simyo onderzoekt Vakantiegeld telefoonLoopt je telefoon op zijn laatste benen? Dan kun je van je vakantiegeld een nieuwe smartphone kopen, zodat je via Sim Only kunt blijven bellen. Daarmee bespaar je op je abonnement, want Sim Only is betaalbaarder dan een abonnement met telefoon.

Waar moet je op letten bij het kopen van een telefoon?

Simyo onderzoekt Vakantiegeld telefoon schermDe kwaliteit van een telefoon wordt bepaald door een paar eigenschappen, zoals de rekenkracht van de processor, hoeveelheid werkgeheugen en bouwkwaliteit. Lees dit artikel, zodat je precies weet waar een goede smartphone aan moet voldoen.

Handige accessoires voor op vakantie

Je kunt een klein deel van je vakantiegeld ook investeren in de telefoon die je al hebt. Zo zorg je ervoor dat hij bijvoorbeeld valbestendiger is, waardoor je geen nieuwe telefoon hoeft te kopen als hij valt. De accessoire die je telefoon beschermt, betaalt zich zo terug. Hieronder lees je wat handige accessoires zijn.

Telefoonhoesje: zo kan je telefoon tegen een stootje

Simyo onderzoekt Vakantiegeld niceEen goed hoesje vangt voor een groot deel de klap op als je telefoon valt. Op vakantie kan dat best handig zijn. Ga maar na: ben je naar een mooi uitkijkpunt geklommen om een mooie foto van het uitzicht te maken, laat je je telefoon op de stenen vallen! Met een goed hoesje is de kans groter dat je smartphone heel blijft.

Screen protector: maak het glas van je scherm nog sterker

Ter aanvulling van een hoesje is ook een screen protector een aanrader. Dit is een extra laag over je smartphonescherm heen, zodat het display beschermd is tegen krassen. Ook barst het scherm met zo’n beschermer minder snel als de telefoon valt. Het handige aan een screen protector is dat het touch screen van je telefoon prima blijft werken. De telefoon wordt er alleen iets dikker van, ongeveer een millimeter, maar dat heb je er wel voor over, toch?

Met deze accessoires is je telefoon een navigatiesysteem

Simyo onderzoekt Vakantiegeld navigerenMet een aantal accessoires en apps maak je van je smartphone een navigatiesysteem. Een houdertje zorgt ervoor dat je het scherm van je smartphone duidelijk ziet op het dashboard van je auto. Ter aanvulling is een autolader handig, zodat je smartphonebatterij niet leeg gaat.

De TomTom-app is een veelzijdige navigatie-app, waarmee je van tevoren via wifi de wegenkaarten downloadt die jij wil gebruiken. Zo navigeer je zonder MB’s te verbruiken. Ook toont de app handige informatie, zoals de locatie van tankstations en flitspalen. De app kost wel geld, maar is een nuttige investering voor als je op vakantie gaat. Een gratis alternatief voor TomTom is Here Maps, al is deze app iets minder veelzijdig. Zo toont deze app bijvoorbeeld niet waar flitspalen staan. Controleer, voordat je op vakantie gaat, altijd of de door jou gedownloade wegenkaarten nog actueel zijn. Misschien is er wel een update beschikbaar. Zo voorkom je dat de weg weg is!

Dit kun je natuurlijk óók met je vakantiegeld doen

Heb je je vakantiegeld niet nodig om op vakantie te gaan, of blijf je dit jaar lekker thuis? Je kunt je vakantiegeld ook anders inzetten, zodat je op termijn geld bespaart of meer centjes overhebt.

Hypotheek aflossen

Simyo onderzoekt Vakantiegeld duimHeb je een koopwoning? Je kunt je vakantiegeld gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen. De meeste hypotheken werken tegenwoordig zo dat, als je extra aflost, je maandelijkse lasten direct minder worden.

Beleggen

Je kunt van je vakantiegeld vermogen maken door het te beleggen. Bij sommige banken kun je vrijblijvend om advies vragen, zodat je voor het aandelenpakket kiest dat bij jou past.

Sparen

Door je vakantiegeld niet uit te geven, bouw je een buffer op. Dit komt van pas als je te maken krijgt met financiële tegenvallers, zoals een kapotte smartphone, huishoudelijke apparaten die gerepareerd moeten worden of onderhoud aan je auto.

Tips voor als je met je vakantiegeld op vakantie gaat

Simyo onderzoekt Vakantiegeld zonGa jij van je vakantiegeld lekker op vakantie? Mooi vooruitzicht! En goed nieuws: vanaf 1 juni 2017 zijn de kosten voor roaming in de EU en een paar andere landen afgeschaft. Je kunt dan ook in het buitenland bellen en internetten vanuit je bundel. De verbruikte minuten en MB's gaan dan van je bundels af. Je betaalt hier dus niet extra voor. Wel verbruik je misschien op vakantie meer MB's, omdat je niet altijd in de buurt bent van een wifi-netwerk. Met een paar slimme apps zorg je er voor dat je minder afhankelijk bent van mobiel internet. In dit blog lees je welke apps dat zijn.

Misschien is het handig om een andere internetbundel te nemen. Je verbruikt misschien meer MB's dan normaal. Via Mijn Simyo en met de Mijn Simyo app pas je jouw bundels gratis naar beneden of boven aan. Na je vakantie kun je de bundels weer aanpassen.

Of je nou wat gaat doen van je vakantiepoen of niet, wij wensen je een fijne vakantie toe!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.