Simyo nieuwe smartphone

Let hier op als je een nieuwe smartphone zoekt

Telefoons & Tech

De onderdelen van een smartphone zijn belangrijk voor zijn prestaties. Dit zijn de processor, de hoeveelheid werkgeheugen, het besturingssysteem, de opslagcapaciteit en de batterij. Hieronder leggen we uit wat deze onderdelen doen, zodat je weet waar je op moet letten als je een nieuwe smartphone zoekt.

Processor

Smartphone processorDe processor – ook wel chipset genoemd – vormt samen met het besturingssysteem, zoals Android en iOS, de hersens van je smartphone. Hoe beter de processor, hoe sneller een app op je smartphone opstart. Een krachtigere processor zorgt voor minder apps die haperen.

Er zijn grofweg twee onderdelen waaraan je kunt inschatten of een processor beter of slechter is dan andere chipsets.

Kernen

Een processor bestaat uit kernen. Deze zorgen ervoor dat een app opstart en dat je een spelletje kunt spelen. Processoren bestaan uit twee, vier of acht kernen – ook wel, respectievelijk, dual- quad- of octacore genoemd. De hoeveelheid kernen zegt niet alles over de smartphoneprestaties, het gaat erom of de kernen goed samenwerken.

GHz

De kloksnelheid, aangeduid met GHz, geeft een indicatie van hoe snel een processor is. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal GHz, hoe snel je processor werkt. De beste processors van 2015 hebben een kloksnelheid van minimaal 2 GHz. Betaalbaardere modellen klokken vaak 1,2 GHz. Dit is het minimale dat je tegenwoordig van een smartphoneprocessor mag verwachten.

RAM (werk)-geheugen

Smartphone werkgeheugenRAM (random access memory) is het werkgeheugen van een smartphone. Dit kortetermijngeheugen onthoudt welke apps je opgestart hebt. Hoe meer je hiervan hebt, hoe sneller je kunt schakelen tussen verschillende apps. Een smartphone heeft met 1 GB weinig werkgeheugen, maar met 2, 3 of zelfs 4 GB veel werkgeheugen.

Opslaggeheugen

OpslaggeheugenOp het langetermijngeheugen staat bijvoorbeeld het besturingssysteem van je smartphone geïnstalleerd, maar ook apps, muziek, foto’s en video’s. Net als bij werkgeheugen geldt: meer is beter.

Let op: het besturingssysteem neemt ruimte in beslag. In werkelijkheid heeft een smartphone met bijvoorbeeld 16 GB geheugen nooit die hoeveelheid aan vrije ruimte. Dit komt omdat het besturingssysteem al is geïnstalleerd op het opslaggeheugen. Met sommige smartphones gebruik je een Micro SD-kaart om opslagcapaciteit uit te breiden.

Batterij

Smartphone BatterijDe capaciteit van een batterij wordt gemeten in milliampère-uur, afgekort mAh. Een hoger getal betekent dat de batterij meer capaciteit heeft. Tegenwoordig heeft een grote batterij al snel 3000 mAh. Sommige smartphones zitten op 2500 mAh. Hoe lager het aantal mAh, hoe vaker je je smartphone moet opladen.

Persoonlijke voorkeur

Aan de buitenkant van een smartphone zitten ook belangrijke onderdelen die al dan niet bijdragen aan een goede gebruikerservaring én dito prestaties. Het bepaalt ook, niet geheel onbelangrijk, de verkoopprijs.

Dat laatste, de verkoopprijs, is onderhevig aan het type bouwmaterialen, maar ook het scherm en de camera.

Ontwerp

Smartphone designDe locatie van de knoppen op een smartphone is een kwestie van gewenning: soms is dit aan de zijkant, soms aan de bovenkant.

Bouwmaterialen bepalen een groot gedeelte van de telefoonprijs. Zo is een plastic exterieur goedkoper, maar minder luxueus dan metaal. Het kan echter beter tegen een stootje.

Scherm

Smartphone schermOok het scherm bepaalt voor een deel de prijs van je telefoon. Het is het belangrijkste onderdeel waar je acties op uitvoert. Belangrijk bij het scherm is de resolutie. Het bepaalt namelijk hoe scherp de weergave van het beeld is. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld.

Je spreekt over een HD-resolutie bij 1280×720 pixels en over full HD bij 1920×1080 pixels. Een nadeel is dat de processor en het werkgeheugen meer werk hebben om een hoge resolutie aan te sturen.

Camera

Smartphone cameraDe camera van je smartphone werkt met pixels: megapixel genaamd. Hoe meer megapixel, hoe scherper de foto of video. Vanaf 8 megapixel presteren smartphonecamera’s doorgaans goed. Kleurweergave, scherpstellen van het camerabeeld en prestaties in (donkere) omstandigheden spelen naast het aantal megapixel mee voor de fotokwaliteit.

Specificaties zeggen niet alles

extra kostenMet de bovenstaande begrippenlijst kun je beter inschatten of een smartphone zijn geld écht waard is. Toch zeggen specificaties niet alles. Het besturingssysteem is voor een groot deel verantwoordelijk voor de prestaties van je smartphone. iPhones en Windows Phones hebben minder goede specificaties om goed te presteren dan Android-smartphones. Hierdoor is het mogelijk dat een iPhone qua specificaties gelijk is aan een Android-telefoon van 200 euro, terwijl hij zich met de duurste Android-smartphones kan meten.