Stuur een chatbericht

Met een chatgesprek heb je snel antwoord op je vraag. Doordeweeks zitten wij van 09:00-20:00 klaar om direct te reageren op jouw berichtjes. En in het weekend van 10:00-17:00.

Bel ons als je er echt niet uit komt

Wij spreken je graag! Daarom zijn we doordeweeks telefonisch bereikbaar tussen 09:00-17:30. Hieronder vind je het juiste nummer:

 • Als je Simyo klant bent: bel 1200 (gratis met je Simyo nummer)
 • Als je geen klant bent: bel 0800-8007 (gratis voor iedereen)
 • Als je in het buitenland bent: bel +31 20 2003007 (lokaal tarief en kosten van je abonnement)

Stel je vraag via WhatsApp

Snel antwoord op je vraag? Stuur ons een appje en we helpen je binnen 15 minuten! Op werkdagen zitten we van 9:00 tot 20:00 voor je klaar. In het weekend van 10:00 tot 17:00.

Hoe werkt het?

Voeg ons nummer 0651000054 toe aan je contacten op je telefoon Stuur ons een berichtje. Vermeld daarin meteen je naam, adres en geboortedatum, dan kunnen we je nog sneller helpen.

Goed om te weten

Wanneer je ons berichten via WhatsApp stuurt, gelden de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp.

Let op: om je privacy te beschermen kan je via WhatsApp geen vragen stellen over je factuur of een betaling.

Je wil je oude vertrouwde telefoonnummer meenemen naar Simyo. Dat snappen wij maar al te goed. We regelen het graag voor je. En helemaal gratis.

Als de aanvraag voor nummerbehoud is goedgekeurd, wordt je aansluiting bij je vorige provider automatisch opgezegd.


Je kunt altijd nummerbehoud aanvragen. Nummerbehoud zelf is gratis. Als je je abonnement al opzegt voordat je contract is afgelopen, dan kan de provider een afkoopsom in rekening brengen voor de resterende maanden. Vanaf 120 dagen voor het einde van het contract zorgen we er automatisch voor dat we het nummerbehoud aan het einde van het contract en je opzegtermijn aanvragen.

Dat kan! Met ons Sim Only abonnement kan je maandelijks gratis je bundels wijzigen, zowel naar boven als naar beneden. Je wijzigt je bundels op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo App. Ga naar het kopje Overzicht, klik op ´bundels aanpassen´ en kies de bundels die het beste bij je passen. Van student tot ouders en kinderen, die flexibiliteit is ideaal voor iedereen!

Zowel je bel- als je internetbundel is geldig in de EU en een aantal andere landen (zone 1). Je kan dus bellen, sms’en en internetten vanuit je bundel, precies zoals je thuis gewend bent. Zijn je bundels op? Dan kan je extra minuten of MB’s bijkopen. Zo kan je weer zorgeloos vanuit je bundel bellen, sms’en en internetten. En voorkom je kosten buiten je bundel.

Let op: Bellen vanuit Nederland naar een buitenlands nummer in de EU valt niet binnen de bundel. Bijvoorbeeld: je belt vanuit Nederland een restaurant in Spanje om een tafel te reserveren. Je betaalt hiervoor het buitenbundeltarief van € 0,23 per minuut. Zie onze tarievenpagina voor meer informatie.

Downloaden doe je maximaal met 256 Mbps, uploaden met maximaal 150 Mbps. Is je telefoon niet 4G ready? Geen zorgen, je maakt dan automatisch gebruik van 3G. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het type telefoon, de drukte op een zendmast en van de dekking in het gebied.

Simyo maakt gebruik van het netwerk van KPN. Zo profiteer jij van het betrouwbare KPN netwerk, waar je ook bent. Dit geldt voor bellen, sms'en en internetten. Er is geen verschil in netwerkdekking voor klanten van KPN en klanten van Simyo. Controleer hier de dekking in jouw regio.

eSIM is een digitale simkaart. Je hebt dus geen plastic kaartje meer nodig om te kunnen bellen, internetten of sms’en. Handig en slim! eSIM doet hetzelfde als een plastic simkaart, maar deze zit al ingebouwd in je telefoon. Als je telefoon eSIM ondersteunt kan je gebruikmaken van deze functie.

De voordelen van eSIM

eSIM heb je snel geïnstalleerd op je telefoon. Je hoeft niet meer te wachten tot je simkaart in je brievenbus valt, want je kan het gewoon installeren via de Mijn Simyo app. Dit betekent ook dat je ruimte hebt voor een extra simkaart in je telefoon. Zo kan je er dus voor kiezen om twee nummers op één telefoon te hebben: je Simyo eSIM nummer én een nummer met een fysieke simkaart. Dat is handig voor het schakelen tussen werk- en privénummers, of voor als je een lokale simkaart in het buitenland wil gebruiken. En natuurlijk: eSIM kan je niet kwijtraken. Het is snel, makkelijk en handig!

Hoe werkt het?

Je activeert eSIM eenvoudig met de Mijn Simyo app. Nieuw bij Simyo? Je krijgt je inloggegevens vlak nadat je je bestelling geplaatst hebt. Als je ingelogd bent in de Mijn Simyo app, hoef je alleen nog maar de stappen te volgen die je ziet verschijnen. Wij helpen je stap voor stap met de installatie van eSIM.

Heb je al een Simyo nummer? Dan log je in op de Mijn Simyo app. Je gaat naar je Instellingen en klikt dan op het tabblad Simkaart. Klik dan op ‘Activeer eSIM’ en je kan beginnen met de installatie!

Wordt eSIM op mijn telefoon ondersteund?

Welke telefoons Simyo eSIM ondersteunen kan je vinden op eSIM pagina. Er komen steeds meer toestellen bij, dus hou het goed in de gaten!

Hoeveel kost eSIM?

Helemaal niets! Je betaalt geen extra kosten voor het gebruiken van eSIM. Dat is dus mooi meegenomen!

Kan ik eSIM gebruiken op mijn smartwatch?

Op dit moment ondersteunen we deze functie nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze informatie bijgewerkt wordt zodra dit verandert.

Wil je nog meer weten?

Op eSIM pagina vind je alles over eSIM.

De actie is geldig van 1 april tot en met 31 mei 2021.

 • Als je tijdens de actieperiode (van 1 april tot en met 31 mei) kiest voor een internetbundel van 6 of 10 GB, krijg je gratis extra gigabytes (2 GB bij 6 GB en 5 GB bij 10 GB), tot je zelf van bundels wisselt. Als je na de actieperiode van bundels wisselt, kies je uit de bundels die we op dat moment aanbieden.
 • Als je tijdens de actieperiode een nieuwe bestelling plaatst, betaal je geen aansluitkosten.
 • De actieprijzen zijn beschikbaar voor alle nieuwe en bestaande Simyo klanten. Als bestaande Simyo klant kan je de actiebundels kiezen via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app.
 • Simyo behoudt het recht om deze actievoorwaarden en actietarieven tussentijds te wijzigen.

Met Simyo Prepaid kan je je beltegoed op verschillende manieren opwaarderen. Je kan gebruik maken van onze snelle opwaardeerpagina. Je kan ook inloggen op Mijn Simyo of de Mijn Simyo app en opwaarderen via het tabblad Overzicht.

Het minimumbedrag waarmee je op kan waarderen is € 10, -. Na betaling waarderen we je tegoed binnen 5 minuten op. Je beltegoed is onbeperkt geldig, zolang je simkaart actief is. Lees hier hoe je jouw simkaart actief houdt.

Je beltegoed kan je 24 uur per dag online controleren. Dat doe je eenvoudig op Mijn Simyo of via de Mijn Simyo app. Nog geen Mijn Simyo app? Download ‘m in de App Store of de Google Play Store. Let op: het is niet mogelijk om via een telefoonnummer je beltegoed op te vragen.

Met je Prepaid simkaart kan je overal ter wereld bellen. Binnen de EU en een aantal andere landen (zone 1) bel en sms je voor hetzelfde tarief als in Nederland. Buiten zone 1 betaal je het tarief dat voor bijhorende zone geldt.

Internetten met je Prepaid simkaart kan overal ter wereld. Daarvoor moet je wel een internetbundel activeren op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app. Deze bundels zijn altijd 30 dagen geldig.

Binnen de EU kan je de internetbundel gebruiken, precies zoals in Nederland. Meer informatie over internetten in het buitenland vind je hier.

eSIM is beschikbaar voor iedereen met een Sim Only abonnement. Of je al jaren gebruikmaakt van Sim Only of juist net aanschuift: eSIM is een optie voor jou. Als je al een Prepaid simkaart hebt, kan je ook kiezen voor eSIM. Daarover lees je hieronder meer. Alleen de allernieuwste smartphones ondersteunen eSIM. Het is daarom slim om eerst te checken of jouw telefoon geschikt is. Is je smartphone geschikt? Dan kan je aan de slag!

Ondersteunt je smartphone nog geen eSIM? Er worden steeds meer toestellen aan de lijst toegevoegd waarop je eSIM wel kan gebruiken. Hou deze pagina dus in de gaten. Hieronder vind je een lijst met de toestellen die we ondersteunen:

Apple:
iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPhone 11, iPhone 11 Pro.

Ja, je kan je plastic simkaart verwisselen voor eSIM! Als je smartphone geschikt is voor eSIM, kan je op de Mijn Simyo app via Instellingen - Simkaart klikken op ‘Activeer eSIM’. Je activeert dan direct je digitale simkaart door de stappen te volgen. Als je klaar bent kan je je plastic simkaart uit je telefoon halen. Die heb je dan niet meer nodig.

Je betaalt niets extra voor eSIM! Bestel je een nieuw Sim Only abonnement? Je betaalt geen extra kosten voor eSIM. Ook voor onze bestaande klanten geldt dat je kosteloos je plastic simkaartje om kan ruilen voor eSIM.

Op dit moment ondersteunen we die functie van de Apple Watch nog niet. Wij zorgen ervoor dat deze pagina up to date blijft. Hou deze pagina in de gaten voor nieuws voor eSIM op je Apple Watch.

.

apps instellingen slechthorenden slechtzienden blinden doven
Terug naar overzicht
2,125x gelezen
+0
+0
Terug naar overzicht
Favoriete apps | Slimme tips | Telefoons & Tech |

Slimme telefoontips voor slechtzienden en slechthorenden

Smartphones hebben een heleboel instellingsmogelijkheden voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden. In dit blog staan de belangrijkste instellingen, met daarbij instructies van hoe je ze instelt. Ook zijn er een aantal enorm behulpzame apps beschikbaar. Handig als je zelf aan de slag wilt of als je iemand met een visuele of audiologische beperking wilt helpen.

Wat kan een goede telefoon voor slechtzienden of slechthorenden?

wat kan telefoon voor slechtzienden slechthorendenEen telefoon voor slechtzienden of slechthorenden houdt op een paar manieren rekening met je beperking. Zo heeft een telefoon voor slechtzienden bijvoorbeeld grotere knoppen en een scherm waarop letters extra goed te zien zijn. Een telefoon voor slechthorenden heeft slimme software die geluid omzet naar tekst. Gewone smartphones hebben tegenwoordig ook een heleboel slimme instellingen en apps. Hiermee kun je de telefoon goed gebruiken met een visuele of audiologische beperking.

Telefooninstellingen voor slechtzienden of blinden

Smartphones hebben veel instellingen om je een handje te helpen als je niet of niet goed ziet.

iPhone-instellingen voor slechtzienden of blinden

De iPhone heeft veel instellingsmogelijkheden. Die vind je in de ‘Instellingen’-app bij ‘Toegankelijkheid’. Onder het kopje ‘Zien’ staan alle instellingsmogelijkheden. De belangrijkste bespreken we hieronder.

VoiceOver

iphone voiceoverDe VoiceOver-functie spreekt onderdelen die je op het scherm ziet uit. Hij vertelt je bijvoorbeeld als je een WhatsApp-bericht ontvangt en leest dan de verzender voor en de inhoud van het bericht. In de instellingen kun je de spreeksnelheid aanpassen, de hoeveelheid details van de beschrijving en welke stem tegen je praat. Daarvan kun je zelfs de toonhoogte aanpassen. Met VoiceOver kun je zelfs in braille schrijven. Op deze pagina van Apple vind je daar alles over.

Inzoomen

De Zoom-functie van iOS is handig als bijvoorbeeld je kleiner letters lastig kunt lezen. In het instellingenmenu kun je de maximale vergroting instellen: van 1,2 tot 15 keer inzoomen.

Weergave en tekstgrootte

weergave en tekstgrootte vergrotenMet deze instelling kun je de tekstgrootte van alle tekst aanpassen. Ook kun je het contrast verhogen, zodat letters duidelijker leesbaar zijn. Je kunt verder kleuren omkeren, zodat de achtergrond donker is en letters wit. Het verschil met inzoomen is dat je dit eenmalig instelt en vervolgens de weergave over het algemeen is aangepast.

Vergrootglas

Het vergrootglas gebruikt de camera van je iPhone om iets uit je omgeving ingezoomd op het scherm van je telefoon te zien. Heb je moeite met bijvoorbeeld een menukaart? Kwestie van je iPhone erbij pakken om het alsnog te kunnen lezen. Slimme functie. Schakel je de functie in, dan krijg het vergrootglas door drie keer op de thuisknop te drukken.

Gesproken materiaal

gesproken materiaalDeze instelling geeft je de mogelijkheid om tekst te selecteren dat je wilt laten voorlezen. Je kunt ook instellen dat een stem de volledige inhoud van een pagina voorleest. Dit doe je dan door met twee vingers van boven naar beneden het scherm te vegen. Het verschil met VoiceOver is dat bij gesproken materiaal je zelf selecteert wat er voorgelezen wordt. Deze instelling kost geen data en daarmee verbruik je dus niet extra MB's van je Sim Only internetbundel.

Android-instellingen voor slechtzienden of blinden

Android-smartphones bieden soortgelijke mogelijkheden. Let op: omdat er verschillende Android-versies zijn, verschilt het per telefoon en fabrikant hoe je dit instelt en of de functie beschikbaar is.

TalkBack

talkbackTalkBack leest pagina’s voor en vertelt je waar je op drukt. Ook Android-smartphones kunnen binnengekomen berichten voorlezen en het is mogelijk om gesproken berichten om te zetten in tekst.

TalkBack aanzetten op een Android-smartphone:

 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Toegankelijkheid’.
 • Druk op ‘Talkback’.
 • Je zet hier Talkback aan en krijgt dan verdere instructies. Met deze functie kun je ook sms’jes en berichten laten voorlezen.

Vergroting

Vergroting is een vergrootglas voor je Android-telefoon. Als je de functie inschakelt, tik je vervolgens drie keer op het scherm om iets uit te vergroten. Op die manier is dit makkelijker leesbaar.

Vergroting aanzetten op een Android-smartphone:

 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Toegankelijkheid’.
 • Druk op ‘Vergroting’.
 • Druk op ‘Vergroten door 3 keer te tikken’.
 • Schakel de functie in en je kunt vervolgens inzoomen door drie keer te tikken op het scherm.

Tekst met hoog contrast

Een hoger contrast kan teksten makkelijker leesbaar zijn. Android heeft een handige functie hiervoor. Op die manier wordt tekst door middel van een hoger contrast duidelijker uitgelicht.

Tekst met hoog contrast aanzetten op een Android-smartphone:

 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Toegankelijkheid’.
 • Schuif de slider naast ‘Tekst met hoog contrast’ naar rechts.
 • Tekst heeft nu een hoger contrast.

Weergavegrootte en lettergrootte

weergave lettergrootte androidMet Android-telefoons kun je de weergavegrootte en het formaat van letters aanpassen. Met weergavegrootte kun je de interface en apps vergroten of juist verkleinen. Op die manier haal je op een makkelijke manier alle informatie dichterbij. Met het aanpassen van de lettergrootte kun je tekst structureel vergroten of verkleinen.

Zo vergroot je de weergave en letters op een Android-smartphone:

 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Druk op ‘Scherm’.
 • Bij ‘Weergavegrootte’ kun je de weergave vergroten.
 • Bij ‘Lettergrootte’ kun je het tekstformaat vergroten.

Apps voor blinden en slechtzienden

Je telefoon heeft aardig wat instellingen voor als je niet of minder goed ziet. Daarnaast zijn er ook apps die je helpen. We zetten een paar van de beste apps voor blinden en slechtzienden op een rij.

Aipoly Vision: benoemt wat je om je heen ziet

Deze app herkent objecten en kleuren. Hij vertelt je daarmee wat je ziet. De camera van je telefoon is het stel ogen van Aipoly Vision. Daarmee is het een kwestie van richten en de app doet de rest.

Aipoly Vision is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Ariadne GPS: gedetailleerde navigatie-app

navigatie app slechtziendenDeze navigatie-app is speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Dit merk je omdat de aanwijzingen veel concreter en nauwkeurig zijn dan bij gewone navigatie-apps. Extra pluspuntje: Ariadne GPS is beschikbaar in het Nederlands. Voor de app moet je wel geld betalen. Tijdens het navigeren verbruikt de app data, dus neem een grote internetbundel als je van plan bent deze app vaak te gebruiken.

Ariadne GPS is beschikbaar voor iOS en kost 5,49 euro.

Be My Eyes: livegesprek met vrijwilliger

be my eyesKom je er niet uit met een app als Aipoly Vision, maar is het wel van belang dat je iets kunt identificeren? Be My Eyes is een app die uitkomst biedt. Deze app brengt je in contact met een vrijwilliger die je via een videogesprek kan helpen met identificeren. De app is beschikbaar in 180 talen.

Be My Eyes is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Color ID Free: dé uitkomst voor kleurenblinden

Voor kleurenblinden is het onmogelijk om sommige tinten of kleuren van elkaar te onderscheiden. Color ID Free is het helpende handje tegen kleurenblindheid. De app werkt eenvoudig: je richt de camera van je smartphone op iets waarvan je graag de kleur wil weten, zoals van een kledingstuk. De app vertelt je dan wat voor kleur het is.

Color ID Free is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Storytel: luisterboeken lezen

Even een goed boek erbij pakken, iets fijners is er bijna niet, toch? Met Storytel haal je de Spotify voor luisterboeken naar je telefoon. De eerste veertien dagen zijn gratis, daarna betaal je 11,99 euro per maand. Geniet van een enorm aanbod en verslind de ene na de andere bestseller.

Storytel is beschikbaar voor Android en iOS.

Functies voor slechthorenden of doven

Smartphones hebben ook handige functies voor als je niet of niet goed hoort. Hieronder bespreken we ze per besturingssysteem.

iPhone-instellingen voor slechthorenden of doven

Met een iPhone kun je in de ‘Instellingen’-app bij ‘Toegankelijkheid’ instellingen voor doven of slechthorenden aanpassen. Dit kan onder het kopje ‘Horen’. Daar vind je de volgende instellingen die voor jou handig zijn.

Hoortoestellen

Heeft je gehoorapparaat Bluetooth? Dan kun je ‘m koppelen aan je iPhone. Op die manier hoor je een beller direct via je gehoorapparaat. Hierdoor hoor je diegene nét wat beter. Ook oproepen hoor je zo beter, net als eventuele berichtjes. In de ‘Instellingen’-app kun je bij ’Berichtgeving’ per app aangeven wat voor meldingen je wilt horen. Slim om te doen, anders valt je telefoon je om de haverklap lastig!

Ondertiteling en bijschriften

ondertiteling bijschriftenHier kun je de instelling ‘Bijschriften geluid + O.D.S.’ inschakelen. Daarmee krijg je tekstuele bijschriften voor geluid of ondertiteling. Dit moet voor die app dan wel beschikbaar zijn. Bij ‘Stijl’ kun je de opmaak van de ondertiteling aanpassen naar wat jij prettig lezen vindt.

Android-instellingen voor slechthorenden of doven

Met een Android-telefoon kun je in de instellingen bij ‘Toegankelijkheid’ instellingen voor doven of slechthorenden aanpassen.

Ondertiteling en bijschriften

ondertiteling en bijschriften aanzetten androidNet als bij de iPhone, is het met Android-toestellen mogelijk om ondertiteling en bijschriften in te schakelen. Hiermee wordt geluid, waar mogelijk, ondertiteld.

Zo stel je ondertiteling en bijschriften in op een Android-telefoon:

 • Open het instellingenmenu.
 • Ga naar ‘Toegankelijkheid’.
 • Druk op ‘Live ondertiteling’.
 • Schuif de slider naast ‘Live ondertiteling’ naar rechts.
 • Schuif de slider naast ‘Live ondertiteling in volumeregeling’ naar rechts. Hiermee detecteert je telefoon spraak in mediabestanden en genereert je telefoon automatisch een ondertiteling.
 • In het menu van ‘Toegankelijkheid’ kun je bij ‘Voorkeuren voor ondertiteling’ ook instellingen aanpassen.
  • Schuif de slider naast ‘Ondertiteling gebruiken’ naar rechts.
  • Hieronder kun je de tekstgrootte van ondertiteling aanpassen en de kleur van de ondertiteling veranderen.

Hoortoestellen

hoortoestellen koppelenVia Bluetooth kun je een gehoorapparaat koppelen aan je Android-telefoon. Dit doe je in het instellingenmenu onder ‘Verbonden apparaten’. Op die manier kun je gesprekken opnemen met je gehoorapparaat (mits deze dit ondersteunt). Bij ‘Apps en meldingen’ kun je instellingen van meldingen aanpassen. Handig als je niet voor elke app notificaties wilt krijgen via je gehoorapparaat.

Apps voor doven en slechthorenden

Hieronder bespreken we een aantal apps die doven en slechthorenden goed kunnen helpen.

Ava: ondertiteling voor echte gesprekken

Vind je het lastig om in groepen een gesprek te volgen? Of vind je het prettig om een extra handvat te hebben tijdens een gesprek? Ava ondertitelt live het gesprek waaraan je deelneemt. Zo weet je beter wat er gezegd wordt. De app is gratis en daarmee kun je voor vijf uur per maand gesprekken voeren. Voor 14,99 dollar per maand heb je die limiet niet. Eenn alternatief is Google Live Transcribe. Voor telefoongesprekken is Rogervoice een slimme keuze.

Ava is beschikbaar voor Android en iOS.

Braci Sound Alert: helpt met horen

De app Brace Sound Alert helpt bij het horen van geluiden. Als jij de deurbel niet hoort, hoort deze app ‘m wel. Deze app geeft dan een visuele melding, zodat het rinkelen van de bel toch overkomt.

Braci Sound Alert is gratis beschikbaar voor Android en iOS.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.