.

Terug naar overzicht
6,536x gelezen

Nederland is het land van drie kussen, verjaardagskalenders op het toilet, fietsen en gezelligheid. Allemaal onderdeel van een relatief kleine en vooruitstrevende natie met inwoners die beschikken over een rijke keuze aan mobiele abonnementen. Het prijsniveau van het aanbod aan abonnementen blijkt bij ons niet aanzienlijk hoger dan in andere West-Europese landen. Ons land kenmerkt zich voornamelijk door een ruime keuze aan zogenoemde ‘Do It Yourself’ (DIY) sim only abonnementen waarbij de consument zelf de hoogte van minuten, sms-berichten en het datategoed kan bepalen.

Nederland in vergelijking met andere West-Europese landen

Telecompaper voerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een onderzoek uit in elf West-Europese landen. Ze onderzochten de lokale telecommarkten en vergeleken de prijzen en het aanbod van mobiele abonnementen. Uit het onderzoek bleek dat met name sim only abonnementen in Nederland relatief goedkoop zijn.

De gemiddelde prijs van abonnementen met een mobiele telefoon is wel hoger dan in andere Europese landen. Dat verklaart mede de opkomende populariteit van sim only. Voornamelijk abonnementen met high-end toestellen zijn in Nederland vaak tussen de tien en dertig procent duurder. Ook bij middensegment- en budgettelefoons ligt de gemiddelde prijs van veel bundels tientallen procenten hoger dan in omringende landen.

Naast de forse prijs van abonnementen inclusief mobiele telefoon, werkt ook de kwaliteit van toestellen mee met de populariteit van losse toestellen en sim only abonnementen. Tegenwoordig heb je al voor veel minder geld een kwalitatief hoogwaardige en uitstekende smartphone met een dito uiterlijk en een groot aantal handige functies. Om een goede smartphone te kopen hoef je dus niet diep in je buidel te tasten.

Ook moet worden aangetekend dat het onderzoek gebaseerd is op een verscheidenheid aan unieke kenmerken die indirect invloed hebben op diverse Europese telecommarkten. Denk aan onderwerpen als geografie, toerisme, diversiteit binnen de bevolking, financiële situatie van de consument en het aantal mobiele operators in een land.

Opvallende conclusies

Het onderzoek bracht naast enkele heldere uitkomsten een aantal interessante feiten aan het licht. Voor abonnementen van circa 300 minuten met een databundel van 0, 500 of 2000 MB ben je in Nederland goedkoper uit dan het gemiddelde in West-Europa. Bij abonnementen van ongeveer 180 minuten zijn de versies met 0 tot 2 GB tussen de 10-25 procent goedkoper dan het gemiddelde van geheel West-Europa. Een ander leuk gegeven is dat Nederland 1,22 toestel per inwoner heeft, 50 procent van die toestellen betreft een smartphone. In totaal wordt per simkaart in Nederland 107 minuten of sms-berichten gemiddeld verbruikt per maand.

Een ander opvallend beeld uit het onderzoek is zichtbaar in de afbeelding. De grafiek toont aan dat sms’en niet meer zo populair is in Nederland. Nederland is massaal geïntegreerd met diensten als WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram. Deze diensten zijn ook te gebruiken zijn met een prepaid simkaart met internetbundels. Je bent dus niet gebonden aan een abonnement als je gebruik wilt maken van de nieuwste (sociale media) apps of online chatdiensten.

telefoniemarkt-europa-grafiek

Nederland Middenmootje

Echter bleek uit een onderzoek afgelopen zomer van de Europese Commissie dat wij Nederlanders in vergelijking met Europa het meeste betalen voor een minuutje bellen. Gemiddeld lagen de kosten voor een minuut bellen op 14,7 cent. In Litouwen kost deze minuut 1,9 eurocent, een verschil van 774 procent. Gemiddeld betaalt een Europeaan 9,1 eurocent voor een minuut mobiel bellen.

Gelukkig zijn er ook providers die daar dik onder zitten. Gemakkelijke wiskunde leert ons het volgende; bij bijvoorbeeld Simyo heb je voor zeven euro al 300 minuten/sms’jes. Je betaalt dan maar 2,3 eurocent per minuut/sms. Het valt dus allemaal wel mee in ons kikkerlandje. Er zijn voldoende mogelijkheden om tegen een scherp tarief dagelijks in contact te blijven met je vrienden, familie en kennissen.

Daarnaast heb je als consument nu voldoende inzicht in de tarieven door nieuwe maatregelen die door de overheid zijn ingesteld. Telefoonaanbieders moeten namelijk hun klanten duidelijk informeren over de kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon. Zo gelden er geen maximumprijzen meer als je binnen Nederland belt, sms't of internet. Daarnaast zijn Europese telefoonaanbieders verplicht een sms te versturen als je een landsgrens overgaat met bijgevoegd de mobiele telefoonkosten van dat land.

Al met al valt Nederland in de middenmoot. We bellen niet zo veel, sms’en bijna niet meer, maar gebruiken veel data. Onze abonnementsprijzen binnen de sim only markt zijn scherp geprijsd en het loont goed te zoeken naar een interessante aanbieding die past bij jouw behoefte. Kijk dus goed om je heen als je op zoek bent naar een nieuw mobiel abonnement. Men heeft voor elk wat wils!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.