.

Terug naar overzicht
75,233x gelezen

Wat kan je nu wel en niet doen met jouw smartphone? Waar wordt ‘ie traag van en wat is nou écht slecht voor je batterij? Er zijn veel verhalen te vinden over ontploffende telefoons of telefoons die bevriezen met een zwart scherm (zogenaamde “bricks”). Maar welke moet je met een korreltje zout nemen? Hier een overzicht van de top 10 bekendste smartphone-mythes én of het een fabeltje of een feit is.

  1. Smartphones kunnen oververhitten en ontploffen

Feit, het kan helaas. Smartphones kunnen erg warm raken doordat ze in de zon liggen of in een hete auto en daarbij ook intensief worden gebruikt. Hoesjes zorgen er ook voor dat telefoons de hitte niet goed kwijt kunnen. De meeste smartphones hebben een ingebouwde sensor die waarschuwt wanneer de processor te warm is geworden en je de telefoon tijdelijk niet kan gebruiken. Maar uiteraard is het beter om het niet zover te laten komen.

  1. Een nep-oplader is slecht voor de accu

Dit is niet altijd waar. Er zijn verschillende opladers in omloop, die wel goed functioneren en prima te gebruiken zijn voor zowel iOS - als Android-telefoons. Een nep-oplader hoeft dus niet slecht te zijn voor jouw telefoon, maar bekijk online of de lader mogelijk schadelijk kan zijn. Een nep-oplader kan bijvoorbeeld oververhit raken.

  1. Smartphones laden sneller op in vliegtuigmodus

Feit. Door de vliegtuigmodus in te schakelen, ga je offline. Je smartphone zoekt niet naar wifi-netwerken en hierdoor komen er geen updates binnen. Als resultaat heb je dus een sneller opgeladen batterij. Ideaal als je weinig tijd hebt om je telefoon op te laden.

  1. Het is slecht voor je smartphone om deze te gebruiken tijdens het laden

Fabel. Het is niet slecht om de smartphone te gebruiken tijdens het laden, alleen wordt deze wel langzamer opgeladen. Hierbij moet je wel letterlijk goed aanvoelen of de batterij niet te heet wordt. Een te hete batterij is als het ware een overwerkte batterij. Dat kan ervoor zorgen dat de capaciteit van je batterij wordt aangetast. En is het slecht voor je telefoon om deze te lang op te laden? Nee. Je smartphone is slim genoeg om niet meer op te laden zodra de batterij helemaal vol is.

  1. Telefoon nat geworden? Rijst helpt!

Dit is een feit, maar behoeft wel enige uitleg. Rijst wordt vaak genoemd als het absolute wondermiddel om nat geworden smartphones te redden van hun ondergang. Het klopt dat rijst water absorbeert, maar het belangrijkste is vooral snelheid wanneer het gaat om het redden van je smartphone na een val in het water. Volg daarom de volgende stappen:

  • Zet je telefoon direct uit als deze nat is geworden en verwijder losse onderdelen als dit mogelijk is.
  • Zorg dat de telefoon droog wordt, maar doe dit niet met hitte, hierdoor kan deze stuk gaan.
  • Leg de smartphone op keukenpapier, handdoek of in rijst om zoveel mogelijk vocht weg te nemen. Daarnaast zijn er meerdere producten die goed vocht kunnen opnemen. Hoe nieuwsgierig je ook bent of de smartphone het nog doet, zet de smartphone pas na minimaal 24 uur weer aan.
  1. Smartphones kunnen niet onder kussens liggen tijdens het opladen

Feit. Het is af te raden om je smartphone onder je kussen of naast je neer te leggen. Er is een kans dat je er op gaat liggen, waardoor je smartphone overhit raakt of  kan ontploffen. Onder een warm kussen of dekbed én aan de lader, kan jouw smartphone de opgebouwde hitte niet goed kwijt. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

  1. Meer megapixels = betere smartphonecamera

Hoe meer, hoe beter, toch? Dit is alleen een fabel. Dit geldt dus niet voor smartphonecamera’s, veel megapixels wil niet zeggen dat de camera ook betere foto’s maakt. Voor het maken van mooie fotografie met een smartphone is meer nodig namelijk, zoals een goede sensor, lens en software om de foto’s te verwerken. Staar je dus niet blind op het aantal megapixels.

  1. WiFi en Bluetooth kosten veel batterij

Dit was vroeger wel waar, maar met het beter en sneller worden van smartphones kost het vaak meer batterij om continue wifi en Bluetooth aan en uit te zetten. Het uitzetten van wifi en Bluetooth heeft niet een enorm effect op hoe snel je batterij leeg is. Wat wel goed is voor je batterij en hoe lang je hiermee kan doen, is het uitzetten van de locatieservices voor apps die je praktisch niet gebruikt.

  1. Als je meerdere apps open hebt staan, is je telefoon langzamer

Fabeltje! Veel gebruikers hebben behoorlijk wat apps open staan die ze misschien wel weken geleden hebben gebruikt. Welke apps dat zijn, check je eenvoudig door twee keer op de homebutton van je Apple-toestel te klikken of op de multitask knop van je Android-toestel. Openstaande apps zouden je telefoon langzaam maken en batterij vreten. De afgelopen jaren verschenen er killer task apps voor Android die apps op de achtergrond voor je sluiten nadat je ze niet meer gebruikt. Maar is dit nodig? Nee! Sterker nog: openstaande apps maken sommige functies op je telefoon zelfs makkelijker. Als je namelijk data nodig hebt van een andere app, kost het minder tijd om deze andere app op te starten. Bijvoorbeeld: als je iets online koopt en wilt betalen via je bank-app, word je direct van vanuit je browser naar je bank-app gelinkt zonder dat deze eerst opnieuw opgestart hoeft te worden.

  1. Het magnetische veld van je smartphone kan je betaalpas beschadigen

Ook dit is een fabeltje. Hoe dat werkt? De magnetische strip op je betaalpas bevat inderdaad alle benodigde informatie om een transactie uit te voeren. Het klopt ook dat een groter magnetisch veld een kleiner magnetisch veld kan verstoren. Het magnetische veld van je telefoon is te klein om de magneetstrip van je betaalpas te verstoren. Om in cijfers uit te drukken: magnetische velden worden gemeten aan de hand van zogenaamde gauss. Om de magnetische strip van je betaalpas te verstoren is een magnetisch veld van 1000 gauss nodig. De magnetische velden van smartphones liggen tussen de 0.2 en 1 milligauss. De kans dat je smartphone je creditcard dus beschadigt, is miniem. Dat betekent dus dat je zorgeloos je smartphone en je portemonnee in één broekzak kan stoppen.

Heb jij meer nog feiten of fabels over smartphones? Wij hebben die regelmatig voor, als je ons blog in de gaten houdt! Zo hebben we bijvoorbeeld echte betekenis van bekende emoticons voor je op een rij gezet.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.