.

Terug naar overzicht
11,024x gelezen

Water en smartphones zijn geen goede combinatie. Wie kent er niet iemand van wie de telefoon kapot is gegaan door waterschade? Maar wat kun je het beste doen als je telefoon een duik heeft genomen?

Om dit te achterhalen heeft Gazelle negen smartphones in het water laten vallen. Hierna zijn verschillende vochtabsorberende producten getest om de smartphone weer werkende te krijgen.

Smartphones te water

Voor het experiment zijn vijf Samsung Galaxy's S 3, vier iPhones 4 en één iPhone 3GS gebruikt. Nadat de smartphones van Samsung in aanraking kwamen met water, stopten deze direct met functioneren. Opvallend is dat de smartphones van Samsung, nadat deze waren opgedroogd in verschillende producten, direct weer reageerden.

De iPhone’s reageerden nog wél in het water. Na het opdrogen bleek uiteindelijk dat de iPhone 3GS niet meer reageerde. Bij de iPhones 4 reageerde nog maar één van de vier toestellen. Helaas zat onder dit scherm zoveel water dat ook deze smartphone niet meer te gebruiken was.

Waar gaat het water naar toe in de smartphone?

Voordat de smartphones kopje onder gingen, waren ze uitgerust met indicatoren. Deze waren aangebracht om te controleren waar het water allemaal terecht kwam. Na het openmaken van de Samsung-smartphones bleek dat het water op alle plekken in de telefoon komt.

De indicatoren in de iPhone 4 modellen gaven andere resultaten. Enkele smartphones waren na twee dagen drogen nog steeds niet droog. Het water had, net als bij de Samsung-smartphones, overal zijn weg gevonden. De iPhone 3GS is de enige waarbij het water niet overal in de smartphone komt. Bij de iPhone-modellen viel op dat het water zich vooral rondom de batterij verzamelde en op sommige plekken zelfs vast kwam te zitten binnen de telefoons.

Hoe verwijder ik het water uit mijn smartphone?

Om te testen welk product nu het snelst water absorbeert, is er een test uitgevoerd met zes vochtabsorberende producten: kattengrit, siliconen-kattengrit, couscous, ongekookte- en voorgekookte rijst en havervlokken.

Products-S

 

 

 

 

 

Om de test uit te voeren werd in al deze producten een natte spons gelegd, waarna gekeken werd hoe snel de producten het water absorbeerden. Wanneer je je smartphone helemaal droog wilt krijgen werkt silliconengel het beste. Silliconengel wordt gevolgd door kattengrit, couscous, havervlokken en voorgekookte rijst. Ongekookte rijst blijkt de meeste tijd nodig te hebben. Opvallende conclusie uit de test is dat de spons nog het snelst droog werd in de open lucht.

Conclusie

De Samsung Galaxy-smartphones herstellen beter van waterschade dan de iPhone-modellen. Dit komt mogelijk doordat de batterij van de Samsung-smartphones verwijderbaar is. Daarnaast zorgt het open design er voor dat het water sneller uit de telefoon verdwijnt.

Uit de test blijkt dat de smartphone het snelst opdroogt in open lucht. Gazelle raadt dan ook aan om direct de telefoon uit elkaar te halen en de onderdelen te drogen voor een ventilator.

Bron: Gazelle

Heb jij ervaring met het verwijderen van water uit je smartphone? Laat het ons hieronder weten!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.