.

smart kleding
Terug naar overzicht
37,203x gelezen

Smartphones, smartwatches, smart koelkasten en smart speakers: dat kennen we inmiddels wel. Maar heb je al gehoord van smart kleding? Dat zijn kledingstukken vol technologie, die doorgaans samenwerken met je smartphone. Je kunt er bijvoorbeeld je telefoon mee bedienen, hartslag meten of de gezondheid van je baby monitoren. Dit zijn de 5 bijzonderste kledingstukken die je kunt koppelen aan je smartphone!

Spinali-badkleding: maak van zonnebaden geen zonnebraden

Tijdens zonnige zomermaanden gebeurt het zelfs de voorzichtigste zonaanbidders weleens: verbranden. Met een bikini of zwembroek van Spinali Design is dat nergens meer voor nodig. In de app voer je in wat je huidtype is. Ga je zonnebaden? Dan geeft de app dankzij een uv-sensor in de kleding precies aan wanneer je moet bijsmeren of verkassen naar een plekje in de schaduw. De badkleding en sensor zijn waterproof (duh!). Naast een uv-sensor hangt er ook een stevig prijskaartje aan. Van minimaal 150 euro.

Jacquard: kek jack voor veilig fietsen

Ben jij een van die miljoenen Nederlanders die dagelijks naar het werk fietst? Super! Dat is namelijk hartstikke gezond én duurzaam. Maar je smartphone bedienen op de fiets is even onhandig als onveilig. Google en Levi’s hebben daar iets op gevonden: Jacquard. Met dit kekke jack (à 330 euro) kun je je smartphone snel, simpel en veilig bedienen. De linkermouw is namelijk een touchpad, waarmee je via bluetooth de smartphone in je broekzak of tas kunt bedienen.

Volgende nummer opzetten, telefoontje opnemen of checken hoe laat het is? Wrijf even over de mouw. Is je Uber gearriveerd? Dan trilt de jas of licht er een ledlampje op. Met de app stel je precies in met wat voor gebaren je welke functies wilt activeren. Gaat ‘ie in de wasmachine? Vergeet dan niet om de batterij (een soort manchetknoop) eraf te halen!

OMsignal: voor mensen die van sporten een sport maken

Een slim sporthorloge van bijvoorbeeld Fitbit, Garmin en TomTom is een must voor ieder beweeglijk type. Maak jij van sporten echt een sport? De OMsignal smartsportkleding helpt je je beste beentje voor te zetten.

Vergeleken met een sporthorloge hebben deze kledingstukken van zo’n 150 euro twee grote voordelen: 1) dankzij de ECG-technologie meten ze je hartslag accurater en 2) ze registreren ook je ademhaling. Via bluetooth worden alle gegevens naar je smartphone gestuurd. Hoe fit ben je? En hoe goed is je gezondheid? Je ziet het allemaal direct in de OMsignal-app. De collectie van het Canadese healthtech-bedrijf bestaat naast uit slimme sportbeha’s en -shirts tevens uit slimme slaapkleding. En ook deze kledingstukken kunnen gewoon in de wasmachine.

Owlet Smart Sock 2: gezondheid monitoren wordt kinderspel

Voor 5,50 euro kun je vier paar babysokken bij de HEMA kopen. Terwijl je voor één Owlet Smart Sock 2 260 euro neertelt. Het verschil? De HEMA-sokken zijn lekker warm, de Owlet-sok is een soort medisch mini-testlab voor je baby.

Ben jij een nogal bezorgd type bij wie de zorgen over de gezondheid van je kindje je niet in de kouwe kleren gaan zitten? De Owlet-sokken maken van jou een heuse thuisdokter. Met een zogenaamde pulsoximeter, een instrument dat ook in ziekenhuizen wordt gebruikt, meet je namelijk of de hartslag goed is en hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Via de Connected Care-app kun je mogelijke gezondheidsissues van je kindje opsporen, zoals slaapverstoringen, longontsteking, hartproblemen en aanwezigheid van het verkoudheidsvirus. Let op: een sok kan nooit een dokter vervangen.

LikeAGlove: passen en meten met deze smartlegging

Je koopt graag kleding online. Maar trek je de kleren thuis aan, dan blijken ze nét niet te passen. Herkenbaar? Dan is de LikeAGlove-smartlegging iets voor jou. De legging meet namelijk precíes jouw lichaamsafmetingen. In de app zie je vervolgens welke modellen en maten van welke merken bij jou als gegoten zitten. Hoe de app dit weet? Omdat andere mensen met dezelfde lichaamsafmetingen hebben ingevoerd hoe de kleding zit. Vanuit de app kun je meteen doorklikken naar webshops waar de kleding in kwestie te koop is.

Van een heel andere orde: dankzij de legging kun je ook bijhouden hoe je postuur verandert in de loop der tijd. Zie je in de app dat je uitdijt? Er is bijna geen krachtigere motivatie om meer te bewegen of minder te eten!

De opmars van smart kleding

Wearables zoals smartwatches zijn al jaren populair. Nu is ook smart kleding eindelijk voorbij het stadium van prototypes en presentaties op beurzen. Er zijn namelijk al redelijk wat slimme kledingstukken verkrijgbaar die functioneel, praktisch én mooi zijn – ook al zijn ze nog een beetje prijzig. Experts denken dat smart clothing een enorme groeimarkt is. Ze verwachten dat de omzet de komende jaren maar liefst zal verdrievoudigen.

Van om het lichaam naar in het lichaam?

Grote spelers zoals Apple en Samsung stappen nu enthousiast op deze sneltrein. Samsung is bijvoorbeeld druk in de weer met textiel dat energie opwekt via jouw bewegingen. En Apple ontwerpt kleren die via tastsignalen (zoals trillingen) en audio doven respectievelijk blinden helpen in het verkeer, bijvoorbeeld met navigeren. Ook in ontwikkeling: kleding die je met een app van kleur kunt laten veranderen. Handig, want zo kun je eindeloos combineren!

Of smart kleding here to stay is? Sommige visionairs beweren van niet. Zij denken dat chips met dit soort technologieën op een gegeven moment niet om maar ín ons lichaam zitten… Goed, zover zijn we nog niet. Laten we eerst maar eens kijken of slimme kleren (bij) ons passen!

Overweeg jij om smart kleding te kopen? Waarom wel of niet?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.