.

Terug naar overzicht
14,250x gelezen

Heb je na de Nokia-challenge je smartphone méteen vervangen door een ouderwetse gsm? Nee? Ik ook niet. Toch heb ik soms meer dan genoeg van mijn telefoon. Daarom ga ik op zoek naar een betere balans. Uitdaging twee: een week lang niet op mijn telefoon kijken tijdens het reizen of wachten.

Er circuleert een foto op internet waarop een perron is te zien en een tiental mensen die wachten op de trein. Het gezicht van één van de personen is rood omcirkeld met daarbij de tekst: What is this guy doing? Looking at the world?! Wat is het geval? Alle mensen op het perron staren naar hun telefoon, behalve de met rood omcirkelende man. Tja, een beeld dat niemand onbekend is. Als we tegenwoordig ook maar éven moeten wachten, grijpen we naar onze smartphone. Wat is het alternatief? Een beetje ongemakkelijk om je heen staren? Echt niet!

Afbeelding blog goed

‘What is this guy looking at?’

Je kijkt meer op je telefoon dan je slaapt

Volgens recent onderzoek zijn volwassenen acht uur en 41 minuten per dag met hun smartphone (of ander elektronisch apparaat) in de weer. Dit is meer dan het gemiddeld aantal slaapuren per nacht. Ook ik sta op met mijn telefoon en ga er mee naar bed. Maar wat als ik mijn telefoon overdag eens wat vaker in mijn tas hield? En dus wél schaapachtig om me heen staar op het perron, in een restaurant of bij de bushalte?

Sanny_Telefoon_Challenge_2_Paal_WEB

Ik probeerde het een week en greep niet naar mijn telefoon, behalve als het écht moest. Wat zag ik? Heel veel andere mensen die wél op hun telefoon staarden – dat ten eerste. Verder had ik tijdens de treinreis Amsterdam-Utrecht de Metro drie keer uit, plus de achterflap van de reiziger tegenover me. Daarnaast bleek ik – al de wereld inkijkend – een praatpaal voor dagjesmensen én kreeg zelfs een dropje aangeboden (bonus!). Ik besefte ook dat soms gedachten de vrije loop laten of mensen observeren iets is wat ik had gemist. Kortom, tijd om ook ’s morgens en ’s avonds een beetje ‘af te kicken’ van mijn telefoon.

5 Tips om wat minder tijd met je telefoon door te brengen:

  1. Realiseer je dat elke vrije minuut op je telefoon kijken echt niet nodig is.
  2. Staar bewust soms wat voor je uit – de meest briljante ideeën borrelen juíst dan op!
  3. Leg ’s avonds je telefoon een halfuur voor het slapengaan weg (zet wel eerst even je wekker voordat je ‘m weglegt). Door het blauwe licht van je scherm denken je hersenen dat het buiten nog licht is; hierdoor maak je minder slaaphormoon aan en dat zorgt voor onrustige nachten.
  4. Onderzoek heeft bewezen dat een telefoon op tafel tijdens een etentje met anderen afleidt, zelfs zónder dat je erop kijkt. Stop ‘m dus in je tas.
  5. Zet je telefoon af en toe bewust op ‘niet storen’. Android en iPhone telefoons hebben deze functie. Je kunt ook een app downloaden die meteen allerlei meldingen en inkomende telefoontjes blokkeert. ’s Nachts kan het handig zijn om belangrijke telefoontjes van bepaalde contactpersonen wél toe te laten. Dit kun je instellen.

En, ben jij vergroeid met je smartphone? Of heb jij je telefoongebruik onder controle? Deel je ervaringen hieronder!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.