.

huawei p30 p30 pro gelanceerd
Terug naar overzicht
45,153x gelezen

Een telefoon gemaakt van de mooiste materialen, met de beste hardware én een heleboel camera’s? Laat dat maar aan Huawei over. Tijd om kennis te maken met de Huawei P30 en P30 Pro. Wat hebben ze in hun mars? Wat kosten ze? En zijn ze een goede combinatie met je Sim Only abonnement?

Voorstelrondje: dit zijn de Huawei P30 en P30 Pro

Huawei is inmiddels een grote jongen in de wereld van smartphones. Naast Apple en Samsung is het de grootste en populairste telefoonfabrikant wereldwijd. Daar hoort een ‘vlaggenschip’ met allure bij: een toptelefoon in de hoogste prijscategorie die van alle gemakken is voorzien. Tadaa: daar zijn de Huawei P30 en P30 Pro die op de markt komen voor een adviesprijs van 750 en 1000 euro en vanaf 5 april verkrijgbaar zijn.

Huawei P30 ‘specs’: zo zitten de telefoons in elkaar

Geen goedkope jongens dus, die twee nieuwe toptelefoons van Huawei. Wat krijg je voor dat geld?

Indrukwekkende camera’s met meerdere lenzen en mogelijkheden

De camera’s is waar Huawei het verschil mee wil maken. Daarom trekt het alle registers open voor de P30 en P30 Pro. De telefoons hebben een groothoek- én een ultragroothoeklens, maar ook zijn er veel verschillen tussen de camera’s van de P30 en P30 Pro. De feiten:

  • Huawei P30: 40, 16 en 8 megapixel
  • Huawei P30 Pro: 40, 20 en 8 megapixel + TOF-camera

Het cameratrio van de P30 Pro is dus nét wat beter. Ook heeft de Pro-variant een aanvullende, vierde camera. Deze Time of Flight-camera (of TOF-camera) is er om topkwaliteit portretfoto’s te maken waarbij je goed de scherptediepte in kunt stellen.

Een ander verschil zit ‘m in de inzoommogelijkheden. Met de P30 kun je drie keer optisch inzoomen, met de P30 Pro vijf keer. Allebei zeer indrukwekkend, want dit gaat zonder kwaliteitsverlies omdat het optisch werkt door middel van spiegels. De lenzen zijn hiervoor verticaal in het toestel geplaatst om ruimte te besparen en de werking is te vergelijken met dat van een telelens. Door slimme software, genaamd Hybrid Zoom, kun je zelfs nóg meer inzoomen in hoge kwaliteit: vijf keer met de P30, tien keer met de P30 Pro.

Overeenkomsten? Die zijn er ook tussen de camera’s van de Huawei P30 en P30 Pro. Zo hebben ze dezelfde camera-app met kunstmatige intelligentie. Hierbij probeert de camera-app te begrijpen wat voor soort foto je wil maken en past hij daar de instellingen op aan. Ook hebben de telefoons dezelfde 32-megapixel selfiecamera. Uniek.

Strak ontwerp met dunne schermranden

huawei p30 voorkant
Huawei P30 voorkant

Zoals je van een toptoestel mag verwachten zijn de Huawei’s gemaakt van aluminium en glas. Met deze materialen voelt een smartphone het stevigst en meest solide aan. Huawei probeerde het ontwerp van de telefoons zo compact mogelijk te houden en dat zie je terug in de ontzettend dunne schermranden. Een verschil qua design? Die is er ook! De P30 Pro heeft aan de zijkanten geen schermranden, omdat het display hier schuin afloopt. Net als bij de Galaxy S10 van Samsung.

Groot scherm met hoge helderheid en resolutie

De Huawei P30 en P30 Pro verschillen ook in schermgrootte: 6,1 om 6,47 inch. De Pro-variant is hierdoor de grotere van de twee telefoons, maar de schermresolutie is hetzelfde. Dit is Full HD+: 2340x1080 pixels. Zoals het een vlaggenschip betaamd, hebben de telefoons OLED-displays. Dit duurdere schermtype heeft een hogere helderheid, fellere kleurweergave en groter contrast. Video’s komen zo nét wat meer tot leven en zwart is écht zwart.

Krachtige hardware: snelle processor en uitstekende accuduur

Onder de motorkap zitten een boel onderdelen die zorgen dat de telefoons enorm snel werken. De P30 en P30 Pro hebben Huawei’s eigen Kirin 980-processor, een chipset met acht kernen en een maximale kloksnelheid van 2,6 GHz. Apps zouden hierdoor supersnel moeten opstarten. Huawei bespaart ook niet op de hoeveelheid werkgeheugen, want dat is 6 GB, en de opslagcapaciteit is standaard 128 GB. Een verschil qua hardware? De batterij van de P30 is 3650 mAh, die van de P30 Pro 4200 mAh. Omdat de displays een ander formaat hebben, is de batterijduur wel ongeveer hetzelfde. De batterij van de P30 Pro is wel sneller opgeladen en heeft Reverse Charge. Dit is een functie om andere apparaten draadloos op te laden met de batterij van de telefoon.

Welke extra’s hebben de Huawei P30 en P30 Pro?

Een vlaggenschip is geen vlaggenschip als ‘ie niet wat mooie extra’s in petto heeft. We hadden het al even over de Reverse Charge-functie van de P30 Pro, maar beide Huawei’s hebben nog een andere mooie extra. Dat is de onzichtbare vingerafdruksensor, die in het scherm is verwerkt. Hier is dus geen speciale knop meer voor nodig. Een voordeel van de P30 ten opzichte van de P30 Pro? Hij heeft een ingang voor een koptelefoon.

Wat zijn de verschillen tussen de P30 en Huawei P30 Pro?

In deze tabel zie je precies wat de grootste verschillen zijn tussen de Huawei P30 en P30 Pro.

Huawei P30 Huawei P30 Pro
Camera 40, 16 en 8 megapixel: 3x optische zoom 40, 20 en 8 megapixel + TOF-camera: 5x optische zoom
Waterdicht? IP53: bestand tegen waterspetters IP68: waterdicht tot 2 meter diepte voor 30 minuten
Schermformaat 6,1 inch 6,47 inch
Opslagcapaciteit 128 GB Keuze tussen 128 en 256 GB
Batterij 3650 mAh 4200 mAh
Snelladen 58% in 30 minuten 70% in 30 minuten
Koptelefooningang? Ja Nee
Adviesprijs 750 euro 1000 euro (voor 128 GB), 1100 euro (voor 256 GB)

Huawei P30 en P30: geen goedkope smartphones

huawei p30 prijsHuawei brengt de P30 en P30 uit voor een adviesprijs van 750 en 1000 euro. De P30 Pro met een opslagcapaciteit van 256 GB kost 1100 euro. Hoewel Huawei’s na een paar maanden vaak in prijs dalen, zijn de smartphones dus aardig aan de prijs. De tijd dat Huawei voor een scherpe prijs toptoestellen uitbracht is geweest. Niet alleen qua kwaliteit concurreert Huawei met Appel en Samsung, ook de prijzen gaan de richting van de concurrentie op.

Het is daarom de vraag of de Huawei P30 en P30 Pro fijne telefoons voor bij je Sim Only abonnement zijn. Je betaalt dan in een keer de toestelprijs en dat is in het geval van de P30’s dus niet niks. Andere Huawei’s zijn misschien beter geschikt voor Sim Only. In ons artikel over de beste goedkope smartphones staan regelmatig prima Huawei’s met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het gerucht gaat dat Huawei ook een P30 Lite uitbrengt. Wie weet dat we die binnenkort ook in dit lijstje terugvinden.

huawei p30 te koopWanneer is de Huawei P30 te koop?

De Huawei P30 en P30 Pro zijn sinds 26 maart 2019 te bestellen en liggen vanaf 5 april in de Nederlandse winkels.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.