.

Terug naar overzicht
11,873x gelezen

Contact onderhouden met familie en vrienden: dankzij de smartphone en mobiel internet was dat nog nooit zo makkelijk. Maar doen Nederlanders dat ook? En hebben ze hier genoeg aan? Om antwoord te krijgen op die vragen, ondervroegen Simyo en DirectResearch ruim 1000 mannen en vrouwen vanaf 18 jaar.

Familie is je alles, toch?

Je ouders: die zie je vast wel elke week. Of toch niet? In dat laatste geval ben je in de minderheid. 69% van de vrouwen ziet haar ouders, terwijl dit bij de mannen geldt voor 56%. Bellen gaat ‘ons’ beter af, want onze ouders bellen we bijna elke week. Moeders worden door hun kinderen in ieder geval één keer per week gebeld. Vrouwen bellen hun moeders wekelijks zelfs vaak twee keer. Gemiddeld bellen we onze moeder maandelijks bijna zeven keer. Papa’s hebben minder geluk. Zij worden twee keer per maand minder gebeld dan moeders. Kinderen bellen hun ouders het vaakst als ze zelf tussen de 41 en 55 jaar zijn. Dit komt onder andere omdat ouders dan op leeftijd zijn. Schoonouders worden elke maand ruim drie keer gebeld, iets wat bijna negen van de tien mannen en vrouwen overigens méér dan genoeg vindt.

Vrienden boven familie

We bellen en zien vrienden vaker dan familie. Zeker als we jonger zijn dan dertig, want dan bezoeken we vrienden gemiddeld vijf keer per maand. En nóg vinden we dat niet genoeg. Vooral vrouwen willen hun vriendinnen vaker zien. Vrienden bellen doen we minder: gemiddeld ruim drie keer per maand.

Simyo Infographic - Vrienden

Online contact

Bijna een vijfde van alle mannen en een derde van de vrouwen vindt dat ze Facebook te vaak gebruiken. Hoe vaak dat dan is? Dagelijks gebruiken ze Facebook vijf keer. Vooral twintigers vinden dat ze te veel op social media zitten. Dit gaat overigens gepaard met een hoog ‘kijken, maar niet aanraken’-gehalte. Er wordt namelijk opvallend weinig op Facebook geplaatst. Een groep van bijna 40% plaatst niet meer dan één keer per maand iets op Facebook en 70% plaatst minder dan één keer per week een bericht of foto.

Simyo Infographic - Online

Goede voornemens

Nederlanders vinden zichzelf een sociaal volkje. 91% van de mannen en 86% van de vrouwen vindt dat ze genoeg contact met anderen hebben. Goede voornemens zijn er ook: een derde van de vrouwen en één op de vijf mannen wil minder vaak op Facebook kijken. De tijd die ze daardoor overhouden, kunnen ze mooi besteden aan vrienden. Want uit het onderzoek blijkt ook dat ze hun vrienden vaker willen bellen én bezoeken. Mannen leveren niet alleen graag Facebook in voor hun vrienden, maar ook hun schoonfamilie. Mannen vinden namelijk dat ze die méér dan genoeg bezoeken.

Hier hebben we genoeg van!

Wil je weten van welk telefoongebruik Nederland genoeg heeft? We hebben een top 10-lijstje voor je samengesteld.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.