.

Terug naar overzicht
21,724x gelezen

Sanny heeft genoeg van haar smartphone die na anderhalf jaar al sterk verouderd is. Daarom ging ze langs bij het Nederlandse bedrijf Fairphone. Zij ontwikkelden een smartphone die jaren meegaat, je zelf kunt ‘updaten’ en ook nog eens eerlijker geproduceerd is. Je kunt er ook eentje winnen!

Afbeelding1ff

Een ander soort telefoon

Tegenwoordig is twee jaar wel ongeveer de maximale levensduur van een smartphone. Daarna ben je bijna ‘verplicht’ een nieuw exemplaar aan te schaffen en de elektronica-afvalberg wordt wereldwijd hoger en hoger. Kan dat niet anders? Ja, vond het Nederlandse bedrijf Fairphone, opgericht in 2013. Zij wilden een ander soort telefoon op de markt brengen: duurzamer én eerlijker geproduceerd. Vooral dat laatste is geen gemakkelijke opgaaf. Ik ging bij ze langs in Amsterdam, om alles te horen over de Fairphone én om de smartphone zelf uit te proberen.

Afbeelding2ff

Wat voor relatie heb jij met je smartphone?

Bij Fairphone willen ze graag dat mensen hun telefoon niet puur als een gebruiksvoorwerp zien, maar iets verder kijken. Daria Koreniushkina van Fairphone legt uit: “Wij willen ook het verhaal achter de telefoon delen. Waar komt je telefoon vandaan? Hoeveel mensen hebben eraan gewerkt? Wist je bijvoorbeeld dat er wel veertig verschillende mineralen (delfstoffen) in een telefoon gaan? Er moet een hoop gebeuren voordat een smartphone in jouw handen belandt. Des te beter voor het milieu is het om langer met je telefoon te doen dan anderhalf tot twee jaar.”

Afbeelding3ff

Fairphone: zo eerlijk mógelijk

Die mineralen die Daria al even noemde, daar zit een groot deel van het probleem als het gaat om ‘eerlijk’ produceren. Mineralen die in je telefoon zitten komen uit mijnen en veelal uit mijnen in conflictgebieden, zoals Congo. Sommige mijnen in Congo worden bewaakt door gewapende legers. Door mineralen hier af te nemen ‘sponsort’ de elektronica-industrie deze conflicten. Daria: “Dit probleem is met name relevant voor de vier belangrijkste mineralen in een telefoon, wij noemen ze ook wel de ‘conflictmineralen’: tantaal, tin, wolfraam en goud. We zijn er nu in geslaagd om drie van deze mineralen te winnen uit meer verantwoordelijke, conflictvrije mijnen in Congo. Ook zijn we nu heel dichtbij de integratie van conflictvrij wolfraam uit Rwanda.”

“Naast de mineralen zijn er nog veel stappen in de productieketen waar dingen verbeterd kunnen worden, zoals arbeidsomstandigheden en verspilling. Wij proberen stapje voor stapje de telefoon eerlijker te maken en de industrie te inspireren, maar we zijn er nog niet. Wel zijn we hier transparant over. En door een Fairphone aan te schaffen steun je onze inzet om de keten steeds beter te maken.”

Afbeelding4ff

Vijf jaar met je telefoon doen?

Ook zorgen voor minder verspilling draagt bij aan een beter proces. Wat nou als je vijf jaar met je telefoon kan doen in plaats van twee? Ja, hoor ik je denken, dan is hij toch sterk verouderd? Hoeft niet, volgens Daria: “Wij proberen de telefoon zó te maken dat je er echt zo lang mee kunt doen. Een paar jaar geleden verbeterden telefoons razendsnel. Inmiddels is dit proces redelijk gestagneerd. Nieuwe telefoons hebben misschien een paar extra snufjes, maar de veranderingen zijn niet enorm. Op Fairphone telefoons draait Android 5.1. en er zit een hele sterke processor in die lang meegaat. Zo kan je telefoon ook nog lange tijd updates verwerken. En we willen in de toekomst kijken naar een nieuwe camera die ook te vervangen is. Verder kun je zelf je scherm repareren, een nieuwe batterij erin doen en meer intern geheugen toevoegen met een SD-kaartje.”

Dat voelt solide

De Fairphone moest even uitgeprobeerd worden, natuurlijk. Omdat een belangrijk aspect van de Fairphone is dat je de telefoon zelf in- en uit elkaar kan halen (om bijvoorbeeld het scherm of de batterij te vervangen), wilde ik dat eerst proberen. Scherm, batterij, achterkant – alles klikt zo in elkaar. Dat gaat makkelijk. De onderdelen worden beschermd door een stevige hoes. De telefoon voelt enorm solide aan: je hebt echt het gevoel dat hij tegen een stootje kan. Op alle Fairphones draait zoals gezegd Android en zo op het eerste gezicht werkt de telefoon soepel. Een groot scherm en overzichtelijk menu. Ook fijn dat je naar eigen behoefte geheugen kunt toevoegen met een SD-kaartje.

Afbeelding5ff

Eerlijk is eerlijk, de Fairphone is wél een investering: hij kost 529,38 euro. Volgens Daria zit deze prijs ‘m vooral in het innovatieve design, waarbij je zelf dingen kunt aanpassen, en de lagere oplage. Je kunt trouwens precies zien hoe ze tot deze prijs zijn gekomen bij Fairphone in dit artikel. Als je iets wil vervangen bestel je onderdelen op de Fairphone website. Een batterij heb je voor 20 euro en een nieuw scherm kost tussen de 70 en 80 euro. Als je er dan vijf jaar mee kunt doen, valt de prijs weer reuze mee.

Zou jij langer met je telefoon willen doen als deze niet kapot te krijgen is?

Win een Fairphone!

Lijkt het je wel wat, een Fairphone? Wij geven er eentje weg, maar wel op één voorwaarde: je huidige telefoon moet wél aan vervanging toe zijn. Hoe doe je mee? Plaats op onze Facebook pagina een foto van jouw telefoon die aan vervanging toe is. Meedoen kan tot woensdag 6/7/16

Interesse in een Fairphone? Je kunt de telefoon bestellen via de officiële website van Fairphone

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.