.

Terug naar overzicht
50,764x gelezen

Al je muziek draadloos of toch met een kabel? De voor- en nadelen op rij.

Muziek wordt steeds draadlozer. Zeker in de wereld van de smartphones en tablets. Nooit meer kabels uit de knoop halen en volledige bewegingsvrijheid dus. Maar is 'draadloos' in alle opzichten beter en waar moet je op letten als je volledig kabelvrij wil gaan? Techjournalist en audiofiel, Ron de Bruijn, zocht het voor je uit.

Van platen naar mb's

De eerste vinyl langspeelplaat werd al in 1948 geïntroduceerd. Daarna volgde het cassettebandje en in de jaren '90 kocht iedereen massaal cd's. Met de komst van de iPod veranderde de muziekwereld opnieuw. MP3's vervingen de kasten vol met platen en ineens kon iedereen zijn complete muziekverzameling in z’n broekzak meenemen. Tegenwoordig zijn je favoriete liedjes overal. Je hebt enkel de juiste gadgets en programma's nodig om ze uit de lucht te plukken. Volledig draadloos, als je dat wil.

Wat betekent draadloos?

Eerst een snelle audio-les. Om muziek te kunnen luisteren, heb je drie dingen nodig: een muziekbron (daar waar de liedjes op staan), een audio-apparaat en een speaker. Vroeger waren deze losse elementen met kabels aan elkaar verbonden. Denk: cd-speler, versterker, luidsprekerboxen of koptelefoon. Maar door de komst van internet, wifi en Bluetooth kunnen alle afzonderlijke schakels tegenwoordig zonder snoertjes. Volledig draadloos is het als je de liedjes direct vanaf het internet, via een gadget, naar je speakers of koptelefoon streamt. Internet en een computer, smartphone of tablet heb je al (anders kon je dit artikel natuurlijk niet lezen). Laten we dus eens kijken naar de draadloze speakers en headphones.

LP

Image: StockSnap

Draadloze speakers

Via bluetooth of wifi ontvangen draadloze speakers geluidsignalen afkomstig van een computer, smartphone of tablet. Ze zijn beschikbaar met een accu of een stroomkabel (echt draadloos is die tweede groep dus al niet). Speakers met een accu kun je overal mee naartoe nemen.Zolang je maar in de buurt bent van de muziekbron (en de batterij vol is).

Dan is er dus nog het verschil tussen Bluetooth- of wifi-speakers. Over het algemeen worden wifi-speakers als de betere gezien. Het bereik is groter en stabieler. Met één gadget kun je meerdere speakers tegelijk besturen én je kunt in iedere kamer iets anders luisteren. Nadeel is wel dat wifi-speakers vaak alleen werken met de app die je krijgt van het speakermerk zelf. Je hebt bovendien natuurlijk wel een internetverbinding nodig. Bluetooth heeft als voordelen dat het standaard op meer apparaten aanwezig is en dat de verbinding tussen speaker en gadget sneller gemaakt is, omdat er geen wachtwoord tussen zit.

Speakerclassic

Draadloze koptelefoons

Nog niet zo lang geleden waren koptelefoons onlosmakelijk verbonden met kabeltjes. Hoewel snoertjes prima werken, vinden veel mensen ze maar irritant. Ze raken soms in de knoop en zijn voor sommigen vaak net iets te kort. Letterlijk doormidden knippen is natuurlijk niet de bedoeling, maar er zijn handige oplossingen. Draadloze koptelefoons werken met Bluetooth en maken een draadloze verbinding met de muziek op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Binnen een straal van zo'n 10 meter rond je gadget kun je vrijuit blijven luisteren. Daarbuiten zal de muziek gaan schokken en daarna wegvallen. Een draadloze koptelefoon werkt uiteraard met een accu. De gemiddelde gebruiksduur ligt vaak tussen de 10 en 25 uur. Tegenwoordig zijn er ook draadloze koptelefoons met actieve geluidsdemping. Deze techniek zorgt met anti-geluid dat omgevingsgeluiden geweerd worden. Dat kost wel wat extra accu. Maar gelukkig werken de meeste draadloze koptelefoons ook gewoon met een audiokabeltje.

Iphone 7
De onlangs gelanceerde iPhone 7 heeft geen audiokabelaansluiting. In plaats daarvan sluit je je iPhone-oortjes aan op de Lightning-connector, waarmee je de Iphone ook oplaadt. Of je gebruikt een draadloze koptelefoon. Elke iPhone 7 komt overigens wel met een opzetstukje voor 3,5 inch audiokabeltjes. Niets aan de hand dus. Toch zegt de keuze van Apple wel iets over de toekomst van de audiokabel. In dit blog lees je meer over de nieuwe iPhone.

Oortjeswit

En de geluidskwaliteit?

Echte audiofielen zullen je vertellen dat je alleen met traditionele, bekabelde audioapparatuur een optimale geluidskwaliteit bereikt. Daar zit wat in. De gebruikte materialen in versterkers en kabels of bijvoorbeeld de grotere klankkast van een 'ouderwetse' speaker dragen allemaal bij aan het geluid. Maar daar betaal je ook voor. Je moet daarnaast een goed geoefend gehoor hebben om duidelijke verschillen te kunnen horen. Zeker bij koptelefoons is het verschil tussen mét of zónder kabel amper te horen. Draadloze speakers klinken vaak ook net zo goed als hun bekabelde broertjes uit dezelfde prijsklasse. Maar vind je geluidskwaliteit veel belangrijker dan mobiliteit? Dan kun je op bekabeld vlak vooralsnog meer bereiken (als je meer wil uitgeven).

De voors en tegens van draadloos 

Voor:
- Nooit meer kabels uit de knoop peuteren.
- Veel meer bewegingsvrijheid.
- Makkelijker heel je muziekcollectie bij de hand.
- Je smartphone als afstandsbediening.

Tegen:
- Accu moet steeds opgeladen worden.
- Werkt niet met je oude platen, bandjes en cd's.
- Geluidskwaliteit kan minder zijn.
- Vaak duurder dan vergelijkbare producten mét kabel.

Voor welke variant ga jij? Draadloos of niet?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.