.

Terug naar overzicht
7,191x gelezen

‘De adrenaline en het gejuich hielpen mij er doorheen’

De Simtaart winnaar van deze maand is Mitsai van der Horst (39) uit Groningen. Bij Simyo zetten we elke maand een beller in het zonnetje die iets bijzonders heeft meegemaakt of gedaan. Mitsai is al drie jaar Simyo beller. Bij de klantenservice kwam haar bijzondere verhaal aan het licht. Ze heeft de ziekte Multiple Sclerose (MS) en tóch voltooide ze vorig jaar de 16 kilometer lange (!) Dam tot Damloop om geld in te zamelen voor onderzoek naar haar ziekte. “De adrenaline en het gejuich hielpen mij er doorheen.”

Mitsai, je hebt de taart dubbel en dwars verdiend, wat een prestatie! In 2012 werd de diagnose MS vastgesteld, hoe voelde dat?

Het was zwaar, maar ook een opluchting. Zo werd ik in die tijd tijdens het joggen regelmatig ingehaald door bejaarde dametjes. Hoe kon dat? Ik was zó moe. Toen na twee jaar ploeteren de diagnose kwam wist ik dat het geen aanstellerij was.

Voor iedereen die het niet precies weet: wat is MS?

Veel mensen denken dat het een spierziekte is, maar dat klopt niet. Het is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Simpel gezegd: er vallen ‘gaatjes’ in de aansturing vanuit je hersenen naar je spieren. En langzaam komen er steeds meer gaatjes bij. Ik merk het vooral in mijn benen – zo voel ik mijn voeten niet - maar soms heb ik ook moeite om op bepaalde woorden komen.

Wat betekent het voor jou in het dagelijks leven?

Het is pijnlijk, maar veel sporten en bezig blijven, dat helpt. Van de dokter moest ik destijds rust nemen en veel dutjes doen; daar werd ik zó treurig van, blèèh. Mijn fysiotherapeut Klaas is een held: hij stelde voor om te gaan bodybuilden. Twee keer per week lift ik 85 kilo met mijn armen en 125 kilo met mijn benen. Inmiddels kan ik daardoor weer kleine stukjes lopen.

Wow, wat stoer! Maar je kan dus niet de hele dag staan?

Nee, daarvoor heb ik een rolstoel. Dat is weleens frustrerend, veel mensen denken gelijk dat je gek bent, of praten over je alsof je er niet bij zit. Ha, soms doe ik dan expres heel raar. Dan moet je ze eens zien kijken!

Je besloot om afgelopen september mee te doen met de Dam tot Damloop om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. Hoe ging het?!

De adrenaline en al het gejuich en geklap van mensen hielpen mij er doorheen. Ik heb uiteindelijk 5 km zelf gelopen en de rest in de rolstoel gedaan. Ik moest een week bijkomen! Maar het was het waard.

Waarom is onderzoek zo belangrijk?

Onderzoekers weten wel wat MS is, maar niet wáár het door komt. Ik zou willen dat het met één injectie over is, maar helaas. Door onderzoeken komen ze gelukkig steeds dichterbij de oorzaak en misschien ooit tot een medicijn.

Loop je volgend jaar weer mee om geld in te zamelen?

Zeker! Ik ben al aan het trainen. Het doel is om nóg meer zelf te lopen dan afgelopen keer.

Petje af, Mitsai. Wij zijn trots op je en wensen je veel sterkte in je strijd om MS de baas te worden. Geniet van de taart en succes tijdens de Dam tot Damloop volgend jaar!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.