.

Terug naar overzicht
7,971x gelezen

De Autoriteit Consument & Markt doet elk halfjaar onderzoek naar het telefoongebruik van Nederlanders en houdt daarom het mobiele dataverkeer, het aantal belminuten en de hoeveelheid sms’jes nauwkeurig bij. Hierdoor is er sinds 2010 een duidelijk beeld van de toename van het mobiele dataverkeer.

Dataverbruik groeit stevig door

Het datagebruik in 2013 is met ongeveer 53 procent gestegen ten opzichte van 2012. In totaal werd er in 2013 9,5 petabyte meer gebruikt dan in 2012. Een reden voor de stijging van het mobiele datagebruik is dat het verbruik per toestel sinds 2011 flink is gestegen. Aan het einde van dat jaar lag het verbruik van een toestel gemiddeld nog op 249 MB per maand. Eind vorig jaar verbruikten telefoons en tablets gemiddeld 452 MB mobiele data per maand. Een stijging van ruim tachtig procent.

Een andere reden voor deze stijging is dat het aantal toestellen dat gebruik maakt van mobiel internet in Nederland is gestegen van 9,8 miljoen naar 11 miljoen. Een kanttekening hierbij: er zijn minder abonnementen voor dongels en tablets in de eerste helft van 2013 verkocht dan in dezelfde periode in 2012. Het is dus niet zeker dat de stijging van toestellen automatisch bijdraagt aan de stijging van het mobiele datagebruik.

4G-internet

Daarnaast heeft de introductie van 4G in 2013 misschien ook geleid tot meer mobiel datagebruik. Klanten van Simyo kunnen ook van 4G gebruik maken. 4G-gebruikers hebben een hogere snelheid dan gebruikers zonder 4G en kunnen daardoor prettiger gebruik maken van mobiele data. Onder andere filmpjes en muziek worden in betere kwaliteit afgespeeld, wat kan leiden tot meer verbruik.

De stijging van internetgebruik gaat gepaard met een verdere daling van het aantal verstuurde sms’jes. Tenslotte is het aantal belminuten constant gebleven tussen 2012 en 2013.

Datagebruik telefoons

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.