.

Terug naar overzicht
87,551x gelezen

Android, iOS en Windows Phone: elk besturingssysteem heeft zijn eigen, unieke uiterlijk. iOS en Windows Phone zien er op elke telefoon hetzelfde uit, maar Android heeft verschillende gezichten. Waarom ziet het Android design er op de ene telefoon totaal anders uit dan op de andere? Tijd om dat uit te zoeken!

Android, beschikbaar voor elke fabrikant

Android design Android voor elke fabrikantAndroid is het besturingssysteem voor mobiele apparaten van Google dat elke fabrikant mag gebruiken. Ook jij, als je een smartphone op de markt wil brengen. Het is dus niet een ‘exclusief’ besturingssysteem, zoals iOS. Alleen Apple mag dit besturingssysteem gebruiken.

Veel fabrikanten kiezen daarom voor Android als besturingssysteem voor hun telefoon. Het is gebruiksvriendelijk, heeft ongeveer net zo veel mogelijkheden als iOS. Ook de grootte van het app-aanbod is voor fabrikanten een reden om Android te kiezen. Ga maar na: wil jij een smartphone die bijvoorbeeld nooit de populairste spelletjes en niet alle functies van WhatsApp of Facebook heeft? Met Android hoef je je daar als gebruiker geen zorgen om te maken.

Bovendien hoeven fabrikanten hierdoor zelf geen besturingssysteem te ontwikkelen. Het kost namelijk veel tijd en geld om een besturingssysteem te maken dat net zo goed werkt als Android. Laat staan om voor een net zo groot app-aanbod te zorgen.

User interface: de belangrijkste oorzaak van verschillende soorten Android

Android designDaarom maken alle grote fabrikanten, van Samsung en Huawei tot LG en Sony, voornamelijk Android-telefoons. Vaak passen fabrikanten de standaardversie van Android aan. Dit doen ze door Android met een zogenaamde ‘user interface’ een ander uiterlijk te geven.

Een user interface is het uiterlijk van een besturingssysteem. Het wordt ook wel een ‘skin’, ‘design’ of ‘schil’ genoemd en bepaalt hoe het besturingssysteem er voor de gebruiker uitziet. Android heeft een standaard user interface. Toch maken fabrikanten dus hun eigen Android design.

Een ander Android design verandert niets aan hoe de telefoon technisch werkt. Een Huawei-telefoon met Android werkt onder de motorkap dus precies hetzelfde als een Samsung met hetzelfde besturingssysteem. Wél zorgt het ervoor dat het besturingssysteem voor jou als gebruiker anders werkt. Het notificatiescherm is bijvoorbeeld anders ingedeeld en het instellingenmenu is op een Samsung anders dan op een Huawei. Dit zorgt voor een andere gebruikerservaring.

Extra functies als aanvulling op een uniek Android design

Android design extra functiesNaast het uiterlijk, voorzien fabrikanten het besturingssysteem ook van extra functies en apps. Zo heeft de Huawei-schil bijvoorbeeld geen apart app-menu waarin alle geïnstalleerde apps staan. Deze apps staan standaard op het startscherm. De LG-schil heeft bijvoorbeeld weer een unieke ontgrendelmogelijkheid: Knock Code. Hiermee ontgrendel je de telefoon door met je vinger op het scherm te tikken. Verderop in het artikel lichten we de meest gebruikte user interfaces voor je uit.

Waarom hebben fabrikanten hun eigen Android design?

Android design waaromFabrikanten hebben een eigen Android design om hun smartphones op te laten vallen tussen andere telefoons. Bijvoorbeeld met een opvallend ontwerp of handige extra functies, zoals een vingerafdruksensor. De grootste visitekaartjes zijn de eigen Android-schil en extra functies. Hierdoor heeft Android op de ene telefoon een totaal ander gezicht dan op een andere telefoon.

Hoewel een schil Android uniek maakt, kan het ook een nadeel hebben. Een user interface is namelijk een extra laag over Android. De hardware moet dan harder werken om dezelfde taken vloeiend uit te voeren. Het is dan druk bezig Android goed te laten werken, maar heeft dan bijvoorbeeld niet genoeg rekenkracht over om dat spelletje zonder te haperen te draaien. Een user interface kan er in sommige gevallen dus voor zorgen dat een smartphone minder snel werkt.

De bekendste user interfaces voor Android

Goed, tijd om de beestjes bij hun naam te noemen. Wat zijn de bekende user interfaces voor Android?

‘Stock’ Android: Android zoals Google dat bedoeld heeft

Android design stock AndroidAndroid heeft een standaardversie. Deze gebruikt Google zelf voor zijn Nexus- en Pixel-smartphones. Ook Nokia en Motorola gebruiken de standaardversie van Android. Het voordeel van dit zogenaamde ‘stock’ Android is dat er snel updates voor beschikbaar zijn. Ook zijn telefoons met de standaard Android-versie snel in gebruik. Er staan geen onnodige apps en uiterlijke veranderingen in die voor extra rekenkracht voor de hardware zorgen.

Samsung TouchWiz: de meest gebruikte Android-schil

Android designsTouchWiz geeft het besturingssysteem standaard een blauw uiterlijk, al kun je dit zelf aanpassen. Het notificatiescherm is aangepast en de indeling van het instellingenmenu is anders. Oudere versies van TouchWiz trokken een zware wissel op de hardware van smartphones. Nu is TouchWiz ‘lichter’, wat betekent dat Android minder is aangepast dan voorheen en zorgt dat een telefoon snel is.

LG UX: handige extra functies

Met UX van LG beschikt je telefoon Knock Code. Dit is een unieke manier om je telefoon te ontgrendelen. Het vergrendelscherm wordt hiervoor opgedeeld in vier vlakken. Je bepaalt zelf een tikpatroon waarmee je de telefoon ontgrendelt. Bijvoorbeeld: linksboven, rechtsonder, linksonder, rechtsboven.

Huawei EMUI: Android dat op iOS lijkt

Huawei heeft ‘Emotion UI’, vaak afgekort tot EMUI. Deze interface past het uiterlijk van Android misschien wel het meeste aan. App-icoontjes zien er anders uit en het aparte app-menu ontbreekt. Apps komen na installatie meteen op je startscherm te staan. Het voordeel is dat je een app meteen ziet. Het nadeel is dat het misschien een rommeltje wordt als je veel apps downloadt. Het instellingenmenu lijkt veel op dat van iOS.

HTC Sense: fris en opgeruimd Android design

De Sense-interface van HTC is redelijk ‘licht’, maar is toch duidelijk anders dan de standaardversie van Android. Een toevoeging is BlinkFeed. Dit is een extra scherm dat je links van het startscherm vindt. Hier lees je nieuws waarin jij volgens je leesgedrag geïnteresseerd bent.

Oók een oorzaak van de vele gezichten van Android: de softwareversie

Android design verschillende softwareversiesNaast de verschillende Android designs zorgt ook de softwareversie voor de vele gezichten van Android. Google werkt altijd aan het verbeteren en uitbreiden van Android. Deze vernieuwingen verpakt het dan in een nieuwe softwareversie, die je via een software update downloadt.

Inmiddels zijn er al talloze verschillende versies van Android. De nieuwste versie is Android 7 Nougat. Niet alleen qua functionaliteit zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld Android 4.4 KitKat en Android 7 Nougat. Ook visueel is er veel veranderd. Een Samsung-telefoon met Android 4.4 KitKat en TouchWiz zier er dus totaal anders uit dan een Samsung-smartphone met Android 7 Nougat.

De keuze voor Android is dus reuze. En daarmee zit er altijd wel wat voor je tussen. Wat is jouw favoriete Android design? Of ga je toch voor de standaardversie van het besturingssysteem?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.