.

alternatieven Tinder
Terug naar overzicht
36,439x gelezen

De helft van alle Nederlandse vrijgezellen, oftewel zo’n 1,2 miljoen mensen, gebruikt Tinder. Dat is een makkelijke en leuke app en bovendien is de keuze reuze. Steeds meer mensen vinden het vleeskeuringsgehalte echter te hoog. Gelukkig zijn er meer dan voldoende alternatieve dating apps. Zoals de algemene datingplatformen Hinge en Lexa. Daarnaast zijn er niche apps voor bijvoorbeeld hoger opgeleiden, bebaarde mannen, beroemde mensen en – jawel – ‘heteroseksuele’ mannen die seks willen met een man.

Hinge: het serieuze alternatief voor Tinder

Hinge (Android en iPhone) is ‘the dating app for people who want to get off dating apps’. Volgens de makers zou dat goed lukken: drie van de vier Hinge-gebruikers die een date heeft, wil graag een tweede date. De app probeert de persoonlijkheid van mensen te doorgronden door ze zogeheten ‘prompts’ te laten invullen, zoals ‘Geloof het of niet, maar ik…’, ‘De ergste hype waaraan ik heb meegedaan is…’ en ‘Het allersufste van mij is…’. Die prompts worden ook weer gebruikt om gesprekken te initiëren. Omdat Hinge bijhoudt hoe dates zijn gegaan, kan de app je – als je eerste date tenminste geen liefde op het eerste gezicht was – in het vervolg nóg betere suggesties voorschotelen.

alternatieven Tinder

Wat de Hinge-oprichter Justin McLeod, die vroeger verslaafd was aan drugs en alcohol, vooral níét in de app wilde: verslavende spelelementen. Die zouden gebruikers namelijk single en eenzaam houden én verslaafd maken. De basisversie van de app is gratis, maar heeft een aantal beperkingen (zoals het aantal profielen dat je dagelijks kunt liken). Abonnementen beginnen vanaf ongeveer 20 euro.

Lexa is een van de grootste, maar sowieso niet de origineelste

Online datingplatform Lexa is in internettermen een mastodont: het is opgericht in 2002, toen nog niemand had gehoord van het woord ‘app’. Zo bezien is het niet gek dat de Lexa app (Android en iPhone) een tikje conservatief en wat minder creatief aanvoelt. Maar misschien hoeft dat ook wel niet, als je honderdduizenden leden hebt die je met elkaar kunt matchen. Omdat de datingprofielen behoorlijk uitgebreid zijn, kun je naar heel specifieke dingen zoeken zoals nationaliteit, geloofsovertuiging en kinderwens.

alternatieven Tinder

Goed om te weten: de gemiddelde leeftijd van Lexa-gebruikers ligt wat hoger dan bij Tinder. Een profiel aanmaken en andere profielen bekijken is gratis. Om berichten te kunnen versturen en ontvangen moet je een van de abonnementen hebben, die beginnen vanaf 9,95 euro per maand.

Tinder alternatieven voor hoger opgeleiden

De meeste mensen willen een partner aan wie ze gewaagd zijn, daarom is er een grote markt voor dating apps die zich uitsluitend of overwegend richten op hoger opgeleiden. Mensen met hetzelfde opleidingsniveau hebben vaak namelijk dezelfde mate van zelfontwikkeling, hetzelfde kennisniveau en ongeveer dezelfde interesses. Grote spelers binnen dating voor hoger opgeleiden zijn bijvoorbeeld e-Matching (Android en iPhone), Parship (Android en iPhone) en Elite Dating (Android en iPhone).

alternatieven Tinder
E-Matching

Deze dating apps maken gebruik van matchingssystemen die natuurlijk niet alleen maar kijken naar opleidingsniveau, maar ook naar voorkeuren, interesses, persoonlijkheid en levensstijl. e-Matching kost 19,95 euro per maand, Parship 24,90 euro en Elite Dating 29,90 euro.

Daten voor vreemdgangers

Victoria Milan, Nova Mora, Second Love, Mysecretdate, Ondeugend Daten… De meeste mensen zullen het vreemd vinden, hoeveel dating apps er zijn voor vreemdgaan. Maar voor wie graag buiten de deur eet en zijn bedpartner online wil zoeken, is het oppassen geblazen. Blijkens de reviews zijn bijvoorbeeld de profielen van de sexy vrouwen op dating apps als Victoria Milan veelal nep, vermoedelijk als lokkertje om mannen langer op de app te houden. Ene Raymond schrijft bijvoorbeeld over Victoria Milan: ‘Commercials say serious dating and for fun but there are only fishing people and fake accounts they are magically always in the same city or they want money.’

alternatieven Tinder
Second Love haalt alles uit de kast om mensen vreemd te laten gaan

Second Love (dat geen app heeft maar alleen een website) is dan weer wel serieus. Afgaande op de testimonials ligt de gemiddelde leeftijd van de vreemdgangers een beetje rond de midlifecrisisleeftijd. Een abonnement bij Second Love begint bij ongeveer 30 euro per maand.

Raya: dating voor de rich and famous

De app Raya (alleen iPhone) is de Tinder voor miljonairs en beroemdheden. Wil jij een BN’er of Quote 500-lid aan de haak slaan via Raya? Tien tegen één dat je pech hebt. Om toegelaten te worden, moet je namelijk rijk of beroemd zijn dan wel een belangrijke baan hebben. Zo zouden bijvoorbeeld Ben Affleck, John Mayer, Amy Schumer, Kelly Osbourne en Drew Barrymore op Raya zitten. Het blijft een beetje gissen, want de app is met veel mysteries omgeven. Wie bijvoorbeeld screenshots deelt, wordt waarschijnlijk meteen van het platform gekickt.

alternatieven Tinder

Wil je lid worden? Dan moet je worden goedgekeurd door een comité van honderden leden, die allemaal anoniem blijven ten opzichte van elkaar. Naar schatting wordt zo’n 8 procent van de aanmeldingen toegelaten. Swipen is natuurlijk te ordinair voor een dating app als Raya, in plaats daarvan worden er profielen vertoond als slideshow met daarbij een zelfgekozen soundtrack. Hoewel de meeste leden zwemmen in het geld, kost een lidmaatschap maar 7,30 euro per maand.

Bristlr zit wel snor voor baarddragers en -liefhebbers

De app Bristlr (Android en iPhone, van ‘bristler’ oftewel borstelhaar) ‘verbindt mensen met baarden met mensen die graag aan baarden zitten’. Blijkbaar geloven de makers heilig in de verbindende kracht van baarden en het liefhebben van baarden, want de app is behoorlijk eenvoudig: je kunt een profiel opstellen, andere profielen liken en chatten. Bristlr is gratis.

alternatieven Tinder

BRO: ook voor ‘heteromannen’ die mannenseks willen

BRO (Android en iPhone) is opgericht als tegenhanger van de datingapp voor homo- en biseksuele mannen Grindr. Waar Grindr grotendeels gericht is op erotische ontmoetingen, kunnen homo-, bi- en heteromannen via BRO op zoek gaan naar meer betekenisvolle relaties met mannen. Inderdaad, de app richt zich volgens de oprichter ook expliciet op heteromannen. Denk aan mannen die menen hetero te zijn, maar toch fantaseren over seks met mannen. Of aan mannen die verkennenderwijs tegenover zichzelf willen bewijzen dat ze hetero zijn.

alternatieven Tinder

In de app kun je precies aangeven waarnaar je op zoek bent (een date, friends with benefits of gewoon vriendschap) en wat je in een man zoekt. Je kunt meteen met mannen gaan chatten. Of, als je verlegen bent, alleen een boks geven en dan maar zien wat ervan komt. Heb je een lichte swipe-verslaving overgehouden aan Tinder? Die komt goed van pas in deze app, want je kunt dagelijks nieuwe bro’s swipen. De basisfunctionaliteiten zijn gratis. Daarnaast zijn er in-app aankopen (‘Bromance Pack’) en een premiumabonnement à 6,49 euro per maand.

Ken jij nog meer alternatieven voor Tinder?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.