Snel een video bewerken op je smartphone? Zo doe je dat!

Slimme tips

We voorspelden het al in dit artikel: video’s maken wordt dé trend van 2017. En hoe leuk is het om in plaats van een foto, een kort filmpje te delen van je dagje uit, vakantie of gewoon van een willekeurig moment? Filmen met je smartphone, een video bewerken en monteren: in dit artikel vind je tips. Camera loopt actie!

Filmen: zorg voor goed basismateriaal

Je kunt nog zulke goede monteer-apps en filtertjes achter de hand hebben, als het basismateriaal niet deugt, krijg je een minder mooie video. Een goed begin is het halve werk dus. Hoe zorg je voor goede beelden?

Tip 1: Film steady

Een constant trillend beeld komt niet erg professioneel over. Uit de losse hand filmen is lastig, maar het meest steady beeld – een beeld zonder trillingen – krijg je als je met beide handen je smartphone vasthoudt en je armen 14293420750_ec230d630a_bbuigt. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk een selfiestick, of leun met je armen op een muurtje, een meubelstuk of iets anders ‘vasts’. Voor het allerbeste beeld gebruik je een steadicam, speciaal voor smartphones, maar dat vergt wel een kleine investering. Een laatste tip: houd je telefoon horizontaal als je gaat filmen, zo voorkom je zwarte balken aan de zijkant. 

Tip 2: Film niet te kort

Tijdens het monteren is het belangrijk dat elk shot een aantal seconden duurt. Op deze manier heb je nog genoeg ruimte om te knippen in de montage. Daarnaast zijn té veel hele korte shots onrustig voor je kijkers. Als je voor een snelle video gaat, kun je een shot tussen de twee en vier seconden laten staan in je uiteindelijke video (en film je elk shot minstens vijf seconden). Voor een wat rustigere video is zes tot acht seconden aan te raden in je uiteindelijke video (en film je elk shot minstens tien seconden). 

Tip 3: Mooie beelden

Een open deur, maar zorg voor mooie shots. Basistips als het gaat om fotograferen, kun je ook toepassen tijdens het maken van een video. Denk aan:

  • Film tijdens de gouden uren voor het beste licht: dat is ’s morgens vroeg tot een uurtje of tien, of eind van de middag als de zon ondergaat. Op een zonnige dag zorgt het licht midden op de dag voor te veel contrast tussen licht en schaduw om mooie beelden te krijgen. Het beste resultaat krijg je als je met het licht mee filmt. Je hebt dan geen last van de zon in je camera.
  • Let goed op de achtergrond als je iets of iemand filmt. Staat er niet net een lelijke prullenbak in beeld?
  • Voor meer tips: bekijk de fotografievideo’s van Instagram-fotograaf Joost Bastmeijer die hij voor Simyo maakte. Deze tips kun je ook goed toepassen in een video!

Video bewerken: monteren kun je leren

Het materiaal is gefilmd én je hebt een verhaal in je hoofd. Nu moet je nog zorgen dat het een flitsende video wordt. Eerst een aantal algemene monteertips:

  • Kort, korter, kortst: over het algemeen hebben kijkers een korte spanningsboog. Twee minuten voor een video is lang genoeg. (Dus even zorgen dat je die andere twintig minuten eruit knipt voordat je de video deelt.)
  • Té is nooit goed, en dat geldt zeker voor effecten in je video. Gebruik alleen een effect als het echt iets toevoegt.

Handige monteer-apps

Als je een video maakt met je smartphone, is het wel zo handig deze ook meteen op je smartphone te monteren. Je kunt zo het ongebruikte materiaal achteraf meteen verwijderen, dat scheelt een hoop opslagruimte op je telefoon. Welke apps zijn handig?

Naast bekende apps voor iPhone of Android – zoals iMovie (Apple) of Power Director (Android) – is WeVideo ook een simpele app om een video mee te monteren. Er zijn niet te veel opties (dat is prettig, want minder verwarrend) en binnen een paar minuten begrijp je hoe het werkt. Populaire monteer-apps op een rij:

Kleine moeite, groots effect!

Heb je geen zin om zelf te rommelen met monteer-apps, maar zoek je een app die het werk voor jou doet? Die zijn er ook! Wij testten Magisto en Quik, twee apps waarmee je super snel een video maakt.

Magisto (voor Apple en Android)

Snel en makkelijk zijn de sleutelwoorden: je selecteert een aantal (korte) video’s óf minstens vijf foto’s uit je bibliotheek, kiest een thema (zoals Liefde, of Herinneringen), plakt er een muziekje onder en voilá, je video is klaar! Je video kun je vervolgens delen op je openbare Magisto-profiel (dit maak je automatisch aan als je de app installeert), via e-mail, of via andere social-kanalen. Nadeel: je kunt je film pas naar je eigen bibliotheek downloaden als je lid wordt van Magisto (vanaf €2,50 per maand).
Zie hier de door ons gemaakte video genaamd ‘Snow day…’

Quik (voor Apple en Android)

Quik lijkt op Magisto, maar is zo mogelijk nóg sneller en simpeler. Daarnaast heb je met deze app wél de mogelijkheid om je video’s te downloaden naar je bibliotheek. De thema’s komen met leuke effectjes: je kunt je beelden voorbij laten komen in verschillende polaroids, of in de stijl zetten van een ouderwetse zwart-wit film. Dit is het resultaat van dezelfde beelden als de video hierboven, maar dan gemonteerd met Quik. Kijk en vergelijk!

Heb jij een video gemaakt met een mooi effect? Deel ‘m hieronder!

Discussie