Snel een video bewerken op je smartphone? Zo doe je dat!
Geen idee hoe je een video bewerkt op je telefoon? Je bent niet de enige! Met deze tips bewerk je een video gemakkelijk en snel. Camera loopt…actie!
Filmen: zorg voor goed basismateriaal
Je kunt nog zulke goede monteer-apps en filtertjes achter de hand hebben, als het basismateriaal niet deugt, krijg je een minder mooie video. Een goed begin is het halve werk dus. Hoe zorg je voor goede beelden?
Tip 1: Film steady
Een constant trillend beeld komt niet erg professioneel over. Uit de losse hand filmen is lastig, maar het meest steady beeld – een beeld zonder trillingen - krijg je als je met beide handen je smartphone vasthoudt en je armen buigt. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk een selfiestick. Je kunt ook een muurtje, een meubelstuk of een andere stabiele plek als steunpilaar gebruiken. Voor het allerbeste beeld gebruik je een steadicam, speciaal voor smartphones, maar dat vergt wel een kleine investering. Een laatste tip: houd je telefoon horizontaal als je gaat filmen, zo voorkom je zwarte balken aan de zijkant.
Tip 2: Film niet te kort
Tijdens het monteren is het belangrijk dat elk shot een aantal seconden duurt. Op deze manier heb je nog genoeg ruimte om te knippen in de montage. Ook zorgt té veel korte shots voor een onrustig beeld. Voor een snelle video gebruik je shots van tussen de twee en vier seconden (je filmt hiervoor elk shot minstens vijf seconden). Voor een rustigere video is zes tot acht seconden per shot aan te raden (en film je elk shot minstens tien seconden lang).
Tip 3: Mooie beelden
Een open deur, maar zorg voor mooie shots. Basistips als het gaat om fotograferen, kun je ook toepassen tijdens het maken van een video. Denk aan:
- Film tijdens de gouden uren voor het beste licht: dat is ’s morgens vroeg tot een uurtje of tien, of eind van de middag als de zon ondergaat. Op een zonnige dag zorgt het licht midden op de dag voor te veel contrast tussen licht en schaduw om mooie beelden te krijgen. Het beste resultaat krijg je als je met het licht mee filmt. Je hebt dan geen last van de zon in je camera.
- Let goed op de achtergrond als je iets of iemand filmt. Het is toch zonde als er net een lelijke prullenbak in beeld staat? Voor meer tips: bekijk hieronder de video van video-expert Grietje Evenwel, om te filmen als een professional.
https://www.youtube.com/watch?v=dlmMDW16O74&feature=emb_title
Video bewerken: monteren kun je leren
Het materiaal is gefilmd én je hebt een verhaal in je hoofd. Nu moet je nog zorgen dat het een flitsende video wordt. Eerst een aantal algemene monteertips:
- Kort, korter, kortst: over het algemeen hebben kijkers een korte spanningsboog. Twee minuten voor een video is lang genoeg. (Dus even zorgen dat je die andere twintig minuten eruit knipt voordat je de video deelt.)
- Té is nooit goed, en dat geldt zeker voor effecten in je video. Gebruik alleen een effect als het echt iets toevoegt.
Handige monteer-apps
Als je een video maakt met je smartphone, is het wel zo handig deze ook meteen op je smartphone te monteren. Je kunt zo het ongebruikte materiaal achteraf meteen verwijderen, dat scheelt een hoop opslagruimte op je telefoon. Welke apps zijn handig?
Naast bekende apps voor iPhone of Android - zoals iMovie (Apple) of Power Director (Android) - is WeVideo ook een simpele app om een video mee te monteren. Er zijn niet te veel opties (dat is prettig, want minder verwarrend) en binnen een paar minuten begrijp je hoe het werkt. De echte filmmakers zijn voor video bewerken bij Kinemaster aan het juiste adres. Zo exporteert het je video’s in een 4K-resolutie met 30 frames per seconde. Populaire monteer-apps op een rij:
Kleine moeite, groots effect!
Heb je geen zin om zelf te rommelen met monteer-apps, maar zoek je een app die het werk voor jou doet? Die zijn er ook! Dit zijn de twee apps waarmee je supersnel een video maakt.
Video bewerken met Magisto (voor Apple en Android)
Magisto: snel en makkelijk! Je selecteert namelijk een aantal (korte) video’s óf minstens vijf foto’s uit je bibliotheek, kiest een thema (zoals Liefde, of Herinneringen), plakt er een muziekje onder en voilá, je video is klaar! Je deelt vervolgens je video op je openbare Magisto-profiel (dit maak je automatisch aan als je de app installeert), via e-mail of via andere socialmediakanalen. Nadeel: je kunt pas je video’s in HD downloaden vanaf €6,99 per maand.
Video bewerken met Quik (voor Apple en Android)
Quik lijkt op Magisto, maar is zo mogelijk nóg sneller en simpeler. Met deze app heb je de mogelijkheid om je video’s te downloaden naar je bibliotheek. Ook kun je een video eenvoudig formateren binnen de app naar een ander formaat. Liever “Vierkant” of Portret”? Maak het beeldvullend zodat je het kunt delen op platformen als Facebook en Instagram. Tenslotte hebben de beschikbare thema’s grappige effecten waaronder verschillende polaroids of een ouderwetse zwart-wit film.
Filmpjes voor op social media
Je bewerkte filmpjes wil je natuurlijk graag delen met de buitenwereld. Dit kan op YouTube of op al je andere socialmediakanalen als TikTok, Instagram (Stories), Snapchat of Facebook. Met alle besproken video-apps kun je een video bewerken, monteren en soms rechtstreeks importeren naar socialmedia (zoals Magisto en Quick). Extra tip: pimp je video’s voor Instagram Stories met Unfold of Mojo. Met meer dan honderd verschillende templates maak je er echt iets moois van!
Heb jij een video gemaakt met een mooi effect? Deel ‘m hieronder!