.

Terug naar overzicht
7,027x gelezen

Het is een grote ergernis onder eigenaars van mobiele telefoons: de telefoonoplader van het ene toestel kun je niet gebruiken om een andere telefoon mee op te laden. De Europese Unie heeft daarom een nieuwe richtlijn opgesteld die ervoor moet zorgen dat het aantal verschillende types telefoonopladers vanaf 2017 flink wordt teruggebracht.

Micro USB

Na het Europese Parlement is nu ook de Europese Raad akkoord met deze richtlijn, die je in zijn volledigheid hier kunt teruglezen. Alleen de Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de EU, moet nog zijn goedkeuring geven aan de richtlijn. Men verwacht dat dit slechts een formaliteit is. EU-lidstaten krijgen twee jaar de tijd om de richtlijnen op te nemen in hun nationale wetgeving. Daarna krijgen telefoonfabrikanten nog een jaar de tijd voordat ze in de Europese Unie verplicht zijn een universele telefoonoplader bij hun toestellen mee te leveren. In 2017 komen dan de eerste toestellen met universele telefoonopladers op de Europese markt.

Het is nog onduidelijk hoe de universele telefoonoplader eruit komt te zien. Inmiddels kun je de meeste Android-toestellen al met een en dezelfde micro USB-lader opladen. Toch zijn er nog een aantal fabrikanten die voor een andere aansluiting kiezen om hun telefoons op te laden, zoals Apple. Het ligt voor de hand dat micro USB de standaard zal worden voor toekomstige telefoonopladers.

Het aantal verschillende soorten telefoonopladers wordt in Europa vanaf 2017 flink teruggebracht. De EU wil met een nieuwe richtlijn de weg vrijmaken voor een universele telefoonoplader.
Het aantal verschillende soorten telefoonopladers wordt in Europa vanaf 2017 flink teruggebracht. De EU wil met een nieuwe richtlijn de weg vrijmaken voor een universele telefoonoplader.

 

Onnodige verspilling

“Met de nieuwe regels moeten we de snelheid waarmee nieuwe toestellen komen, en de variatie tussen die telefoons, bijhouden”, schrijft de Europese Unie over de telefoonoplader.  “Dankzij deze nieuwe richtlijn krijgt de Commissie de mogelijkheid om te eisen dat opladers ook compatibel worden voor andere toestellen. Dit moet onnodige verspilling en kosten terugdringen.”

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.