.

Smartphone Simyo Euro
Terug naar overzicht
11,366x gelezen

Het traditionele abonnement met ‘gratis’ smartphone krijgt er een groot nadeel bij. Providers zijn nu namelijk verplicht om de consument te laten weten hoeveel rente er op zo’n ‘gratis’ smartphone wordt gerekend. Minister Dijsselbloem liet op 1 juli weten dat een abonnement met smartphone beschouwd moet worden als een lening.

Smartphone afbetalen

Simyo telefoon kostenAls je een abonnement met smartphone afsluit, ga je eigenlijk een lening aan. De toestelprijs van een smartphone wordt namelijk in de abonnementskosten verwerkt. De provider rekent daarover rente, vaak zonder dat mensen dit doorhebben. Neem jij een smartphone bij je abonnement? Dan heb je na de abonnementstermijn vaak meer geld betaald voor de telefoon dan de originele toestelprijs. Uit onderzoek van All About Phones bleek al dat een Sim Only abonnement waarbij je zelf de smartphone koopt, goedkoper is dan een abonnement waarbij je dezelfde smartphone ‘gratis’ krijgt.

Consequenties

Het besluit van de minister heeft niet alleen nadelen voor providers, maar ook voor jou als consument. Het wordt namelijk moeilijker om een abonnement met smartphone af te sluiten. Wat ga je hiervan merken?

Let op, geld lenen kost geld

Simyo microfoonReclames van abonnementen met smartphone eindigen voortaan met ‘let op, geld lenen kost geld’. Dit maakt, net als bijvoorbeeld bij hypotheekleningen, duidelijk dat het om een lening gaat. Daarnaast geeft het ook aan dat er financiële risico’s aan kleven.

Duidelijkheid over extra kosten

extra kostenProviders zijn nu verplicht te tonen hoeveel rente er wordt gerekend op een smartphone die via een abonnement wordt afbetaald. Je weet hierdoor precies hoeveel geld je bij de provider extra betaalt voor de smartphone.

Inkomenstoets

Simyo verbruik inzienVoordat je een abonnement met smartphone afsluit, moet je straks een inkomenstoets aangaan. Dit betekent dat iemand met schulden geen abonnement met ‘gratis’ telefoon kan afsluiten. De inkomsten worden getoetst bij elke lening van 250 euro of meer. In dit geval gaat het dus om smartphones van 250 euro of duurder. Je gegevens worden getoetst bij het Bureau Kredietregistratie. Bij het BKR staan alle schulden en leningen, zoals hypotheken, vastgelegd.

Extra nadeel voor traditioneel abonnement

Het traditionele abonnement met ‘gratis’ smartphone krijgt de laatste jaren steeds meer concurrentie van Sim Only. Nu het traditionele abonnement te boek staat als lening, krijgt het te maken met een extra nadeel. Sim Only heeft nog een aantal voordelen ten opzichte van een traditioneel abonnement.

Lagere maandlasten

Bij Sim Only hoef je de smartphone niet af te betalen. Je maandlasten zijn hierdoor lager. Wel moet je de smartphone zelf aanschaffen en in één keer afbetalen, maar je gaat dus geen lening aan. Je weet zo precies wat je voor een smartphone betaalt.

Flexibel

Bij Simyo bepaal je elke maand jouw genoeg. Via Mijn Simyo en de Mijn Simyo app kun je de hoogte van je bundels elke maand gratis naar boven en beneden aanpassen. Dit kan vaak niet met een traditioneel abonnement, waarmee je één of twee jaar lang elke maand dezelfde hoeveelheid minuten en MB’s hebt.

Nergens aan vast

Stel: je hebt een traditioneel abonnement afgesloten dat twee jaar duurt. Na een maand of twee valt je smartphone en is hij stuk. Je zit dan de resterende abonnementsperiode vast aan de hoge maandlasten voor een smartphone die je niet eens gebruikt.

Geen extra persoonsgegevens verstrekken

Bij het afsluiten van een traditioneel abonnement moet je voortaan privacygevoelige informatie verstrekken, zoals je inkomen, huur en hypotheeklasten.

Steeds meer mensen kiezen voor Sim Only

Simyo smartphoneSim Only heeft steeds meer voordelen ten opzichte van een traditioneel abonnement. Consumenten kiezen daarom vaker voor Sim Only, aldus Telecompaper. Inmiddels hebben ongeveer vier op de tien mensen een Sim Only abonnement.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.