.

Slimme lifehacks met je telefoon, dankzij IFTTT
Terug naar overzicht
28,843x gelezen

Apps zijn verschrikkelijk handig. Weet je wanneer ze nóg handiger zijn? Als je ze koppelt aan andere apps of apparaten. En dat kan met IFTTT. Daarmee kun je namelijk routinetaakjes automatiseren, zonder dat je hoeft te kunnen programmeren. Denk aan je robotstofzuiger aan de slag laten gaan als je weggaat, je Instagram-vakantiefoto’s naar je ouders laten mailen of al je Facebook-statussen archiveren in Google Drive.

Alles met alles verbinden

De app IFTTT (beschikbaar voor Android en iPhone) wil alles met alles verbinden. Daarbij gaat het om applicaties zoals Twitter, Dropbox en Gmail. Om diensten als Domino’s Pizza, Uber en Best Buy. En om slimme apparaten waaronder Google Home, Sonos, slimme deurbellen van Ring, slimme camera’s van Wyze, lampen van Philips Hue en robotstofzuigers van iRobot. ‘Connect every thing’, luidt een van de slogans van IFTTT heel terecht. Ruim 600 fabrikanten hebben hun producten al aangemeld bij IFTTT.

Wat is IFTTT?

Maar wat is IFTTT precies? Simpel gesteld kun je apps met apps, apps met apparaten of apparaten met apparaten verbinden om taakjes te automatiseren. Dat gaat op basis van ‘if this, then that’ (IFTTT), een concept dat komt uit het programmeren. Het betekent dat wanneer gebeurtenis A plaatsvindt, gebeurtenis B in gang wordt gezet.

IFTTT

Applets: automatische lifehacks

Automatiseringen heten ‘applets’ in IFTTT. Met een applet kun je meerdere apps en apparaten met elkaar verbinden. Via de app of widget dan wel de website van IFTTT kun je een applet aan- of uitzetten. Je kunt je eigen applets maken of bestaande automatiseringen aanpassen via de gebruiksvriendelijke gebruikersinterface. Maandelijks worden er wereldwijd maar liefst een miljard applets geactiveerd.

Zo simpel is het maken van je eigen applet:

De applets heetten vroeger ‘recipes’ (=recepten), waarmee slechts simpele acties mogelijk waren. Nu ze zijn omgedoopt tot applets, zijn er ook geavanceerde filters, interacties via programmeertaal JavaScript en andere wat meer gevorderde tools mogelijk. Zo kun je regelen dat alleen het licht in het halletje aangaat als je voor zes uur ’s avonds thuiskomt, terwijl na zes uur álle lampen aangaan.

Fijn: de app is helemaal gratis voor gebruikers, fabrikanten van apps en slimme apparaten betalen aan IFTTT om mee te mogen doen. Voor fabrikanten kan IFTTT namelijk heel waardevol zijn: zo krijgen ze inzicht in de wensen van klanten én halen klanten meer waarde uit het product.

IFTTT

Automatiseer deze 15 handige lifehacks via IFTTT

Vind je het nog een beetje vaag wat er zoal mogelijk is met al die miljoenen applets? We geven 15 voorbeelden van handige lifehacks die mogelijk zijn dankzij IFTTT:

 1. Als je een telefoontje mist van de school van je kind, zet dan een gebeurtenis in Google Agenda voor vanmiddag om de school terug te bellen.
 2. Ontvang een notificatie op je telefoon als het Internationaal Ruimtestation over je huis vliegt.
 3. Mail een notitie meteen naar jezelf.
 4. Pauzeer je Sonos-speakers als je Uber arriveert.
 5. Laat je Philips Hue-lichten knipperen als je Bosch-oven klaar is.
 6. Stuur op vakantie je Instagram-foto’s automatisch naar je ouders via Gmail, zodat ze niet op Instagram hoeven te kijken.
 7. Laat je robotgrasmaaier of slowcooker aan de slag gaan zodra je thuis weggaat.
 8. Laat je Philips Hue-lichten knipperen als je Ring-deurbel gaat.
 9. Bestel automatisch je favoriete pizza bij Domino’s als je GE-vaatwasser lekt.
 10. Krijg een gesproken notificatie in je Oticon-gehoorapparaat als iemand het slimme slot van August Home opent.
 11. Zet een reminder om vroeg naar bed te gaan in jouw agenda als je Fitbit constateert dat je te weinig hebt geslapen.
 12. Laat Sonos je favoriete muziek opzetten als je thuiskomt, tenzij het al laat is.
 13. Pauzeer je Roomba-robotstofzuiger als je een telefoontje opneemt.
 14. Zeg tegen je Google Assistent dat je Philips Hue-lampen van kleur moeten veranderen.
 15. Archiveer al je Facebook-statussen in Google Drive.

Wat lijkt jou de handigste automatisering via IFTTT?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.