.

Terug naar overzicht
18,475x gelezen

Elke maand nemen we een technisch snufje onder de loep en leggen we – in gewone mensentaal – uit hoe dit in elkaar steekt. Deze maand: de camera in je telefoon. Hoe worden selfies en andere foto’s verwerkt? En hoe lang maken we eigenlijk al selfies? We verklappen ook nog iets over het aantal megapixels in je telefoon…

De allereerste foto ooit was… een selfie

Het woord ‘selfie’ werd in 2013 verkozen tot woord van het jaar, maar de selfie an sich is ouder dan wij denken. De eerste selfie werd namelijk gemaakt in – roffel, roffel –1839! Echt waar. Tegenwoordig zijn er de Selfie Olympics (ook echt waar) en vind je lange lijsten op internet met de allerbeste selfies, de meest gênante, de gevaarlijkste en ga zo maar door. Twee eeuwen geleden werd er druk geëxperimenteerd met fotografie en maakten fotografen al vaak selfies. Simpelweg omdat het makkelijk was. De foto die door veel wetenschappers is bestempeld als één van de allereerste foto’s ooit, was een selfie van Robert Cornelius uit Philadelphia. Op de achterkant schreef hij: ‘First light picture ever taken. 1839.’

robert-cornelius

Hoe werkt de camera in je telefoon?

Selfies maken we allemaal, maar we schieten ook veel andere plaatjes met onze telefoon. Hoe werkt een digitale camera in je telefoon? Een digitale camera heeft net als een ‘ouderwetse’ analoge camera een lens en diafragma, maar natuurlijk geen filmrolletje. Als je met je telefoon een foto maakt, laat de lens licht door. Dit valt op een lichtgevoelige sensor-chip, eigenlijk het fotorolletje van je smartphone. De chip zet het binnengevallen licht om in digitale signalen, oftewel eentjes en nulletjes. Door een ingewikkeld softwareprogramma worden deze codes gelezen en via ontelbaar veel pixels op je beeldscherm omgezet in een foto. Nokia maakte een mooi filmpje over de nieuwe camera in de Nokia Lumia. Vooruit, het filmpje is wat aangedikt (met veel dramatische muziek), maar je ziet wel hoe het werkt:

Even rechtzetten: het aantal megapixels is niet belangrijk

Veel telefoonfabrikanten adverteren met het aantal megapixels van een camera. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is een marketingtruc. Waarom? Omdat vier megapixels in bijna alle gevallen (behalve als je gigantische posters wilt printen) meer dan genoeg is. Dat zit zo: één megapixel staat voor één miljoen pixels. Als je foto’s vooral gebruikt om op je computer te bekijken of om op Facebook te zetten, dan is zelfs één megapixel al genoeg. Ja, één. Dit omdat je computerscherm meestal niet groter is dan 1000x1000 pixels, samen één miljoen: één megapixel dus! Steve Jobs zei het al tijdens de presentatie van de eerste iPhone: de megapixels zijn niet belangrijk, het gaat om de lens, de sensor-chip en hoe je telefoon de foto verwerkt. Dáár zit het kwaliteitsverschil.

Say cheese! Hoeveel foto’s maak jij ongeveer per dag met je smartphone? En zijn dat vooral selfies?

Echt mooie foto’s maak je nog steeds met een fotocamera eens of oneens?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.